Back to school: Τα λάθη που κάνουν οι γονείς ( έστω και άθελά τους)

Λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς κατά την έναρξη της σχολική χρονιάς.

Νίκη Παπανικολάου
Back to school: Τα λάθη που κάνουν οι γονείς ( έστω και άθελά τους)
Bigstock

Ακόμη μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλές προσδοκίες, δυσκολίες αλλά και ευχάριστες στιγμές.

Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι τελικά ελάχιστοι είναι οι γονείς που είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την επιστροφή στο σχολείο.

Να μαζευτούμε εμείς που δεν μας έλειψαν οι μαμα-ομάδες στο Viber να πούμε τον πόνο μας

Αφήνουν τελευταία στιγμή τις αγορές για τα σχολικά, δεν έχουν οργανώσει το παιδικό δωμάτιο ή το πιο απλό, δεν έχουν φροντίσει να μπουν τα παιδιά σε μια σταδιακή ρουτίνα ύπνου!

Εάν θέλετε να αποφύγετε να στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο απροετοίμαστα ή να γλιτώσετε ταλαιπωρία που μεταφράζεται σε νεύρα και τσακωμούς, προσπαθήστε να αποφύγετε τα ακόλουθα λάθη, που λίγο πολύ κάνουν οι περισσότεροι γονείς μόλις ξεκινούν τα σχολεία.

tipoi-mamadon-sto-sxoleio.jpg

Βάζοντας ξανά τα παιδιά σε ρουτίνα μετά τις διακοπές

Ρουτίνα ύπνου

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε την πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα κουρασμένο παιδί που αρνείται να σηκωθεί από το κρεβάτι. Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα κιόλας – αν δεν το έχετε ήδη κάνει – ζητώντας από τα παιδιά να κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες τους. Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι το βιολογικό ρολόι να ρυθμιστεί εκ νέου, γι΄αυτό μη χάνετε χρόνο.

Η σημασία του ύπνου για τα παιδιά: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται όταν πηγαίνουν σχολείο

Άσκοπες αγορές

Πόσες φορές δεν παρεκκλίνατε από την σχολική λίστα υποκύπτοντας στα παρακάλια του παιδιού σας γι΄αυτό το μοντέρνο τετράδιο ή το μολύβι με φτερά και πούπουλα; Σχολικά είδη μόνο και μόνο επειδή είναι χαριτωμένα ή μοντέρνα και ειδικά αν δεν πληρούν τις απαιτήσεις της λίστας προμηθειών, δεν είναι απαραίτητα. Εξηγήστε στο παιδί πως μπορεί να κάνει συγκεκριμένες αγορές κι αυτές εντός του προϋπολογισμού που έχετε ορίσει.

Επιστροφή στο σχολείο: Συζητώντας τυχόν ανησυχίες και φόβους των παιδιών

Άγχος

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι εξίσου αγχωτική για τα παιδιά και τους γονείς. Ωστόσο, η Lakiesha Russell, οικογενειακή σύμβουλος , προειδοποιεί τους γονείς να μην προβάλλουν τις δικές τους ανησυχίες στο παιδί τους.

«Μερικές φορές οι γονείς αισθάνονται ανήσυχοι για το παιδί τους, αν θα προσαρμοστεί, αν θα έχει καλές επιδόσεις, αν θα κάνει φίλους και μπορεί να γίνουν ακόμα και πιεστικοί με τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σκεφτούν από πού προέρχεται αυτό το άγχος και να προσπαθήσουν να το διαχειριστούν», συμβουλεύει η Lakiesha Russell.

proti-mera-sto-sxoleio-fraseis.jpg

Έλεγχος

Μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης αποκάλυψε ότι οι γονείς που προσπαθούν να ελέγχουν το παιδί τους, στην πραγματικότητα το επηρεάζουν αρνητικά.

«Όταν οι γονείς γίνονται παρεμβατικοί στη ζωή των παιδιών τους, μπορεί να στείλουν το μήνυμα ότι δεν είναι επαρκή ή πώς δεν κάνουν κάτι σωστά. Ως αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να φοβάται να κάνει το παραμικρό λάθος και να κατηγορήσει τον εαυτό του επειδή δεν είναι «τέλειο». Με την πάροδο του χρόνου, μια τέτοια συμπεριφορά, γνωστή ως δυσπροσαρμοστική τελειομανία, μπορεί να είναι επιζήμια για την ευημερία του παιδιού, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους ακόμη και αυτοκτονίας σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις», εξήγησε ο Ryan Hong, επικεφαλής της μελέτης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved