Επιστροφή στο σχολείο: Γιατί οι γονείς νιώθουν τόσο έντονο άγχος

Η διαχείριση χρόνου, ο προγραμματισμός και τα έξοδα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παραγόντων που προκαλούν έντονο στρες στους γονείς. 

Νίκη Παπανικολάου
Επιστροφή στο σχολείο: Γιατί οι γονείς νιώθουν τόσο έντονο άγχος
Bigstock

Η επιστροφή στο σχολείο δεν αγχώνει μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Οι λόγοι προφανώς είναι διαφορετικοί, ωστόσο, κατά γενική ομολογία πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο που ξεκινά για την πλειοψηφία αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαχειριζόμενοι το άγχος της επιστροφής

Από τον συντονισμό των προγραμμάτων των παιδιών και τη διαχείριση των μετακινήσεων μέχρι την προσαρμογή στις νέες σχολικές συνήθειες στο σύνολό τους, οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί και το οικονομικό κόστος που συνήθως συνοδεύει την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, γίνεται αντιληπτό γιατί ο Σεπτέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας για τους γονείς, σχεδόν εξουθενωτικός.

epistrofi-sto-sxoleio-allages.jpg

10 φράσεις για τα παιδιά που δυσκολεύονται με την επιστροφή στο σχολείο

Τι έδειξε έρευνα

Έρευνα που πραγματοποίησε το life360.com σε 1.000 γονείς παιδιών στις ΗΠΑ μεταξύ 5 και 14 ετών για να αποκαλύψει τις σημαντικές οικονομικές και συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, έδειξε, πώς η πλειονότητα των γονέων θεωρεί την επιστροφή στο σχολείο την πιο αγχωτική εποχή του χρόνου. Ωστόσο, η κορυφή του παγόβουνου αποδείχτηκε το συνολικό κόστος και όχι μόνο λόγω της αγοράς σχολικών ειδών ή ρούχων.

Χρόνος

Οι γονείς υπολογίζουν ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 17 ώρες την εβδομάδα συντονίζοντας τα οικογενειακά προγράμματα που αφορούν τη μεταφορά από και προς το σχολείο μέχρι τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Ο χρόνος αυτός ισοδυναμεί με περισσότερες από δύο πλήρεις εργάσιμες ημέρες και χαμένη παραγωγικότητα.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα σε ποσοστό 87%, ο σωστός συντονισμός είναι πρόκληση ειδικά όταν θα πρέπει να λάβουν υπόψιν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, τις ώρες των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, τα αθλητικά πρωταθλήματα, τους σχολικούς αγώνες, κ.α.

sxoleio-apoxorismos.jpg

Κόστος

Τα χρήματα είναι ακόμη ένας παράγοντας άγχους των γονιών, ίσως ο μεγαλύτερος, με τη μέση οικογένεια να ξοδεύει σχεδόν 458 $ (413,81 ευρώ ) ανά παιδί για σχολικά είδη, μεγάλο μέρος των οποίων «χάνεται» κατά τη διάρκεια του έτους (αξία 175 $ ή 158,12 ευρώ) και πρέπει να αντικαθίσταται ξανά και ξανά. Τα παιδιά μεγαλώνουν χρειάζονται νέα ρούχα, νέα παπούτσια, νέα κουρέματα και πολλά άλλα.

Είτε πρόκειται για την αγορά νέων σχολικών ειδών είτε για την αντικατάσταση των χαμένων, το κόστος είναι η #1 αιτία του άγχους της επιστροφής στο σχολείο για το 51% των γονέων. Η διασφάλιση της εκπλήρωσης των σχολικών απαιτήσεων ακολουθεί ως δεύτερος παράγοντας άγχους, επηρεάζοντας το 49% των γονέων, ενώ οι ανησυχίες για την ασφάλεια έρχεται στην τρίτη θέση με 46%.

Άγχος επιστροφής στο σχολείο – Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Γονείς υπό πίεση

Στην πραγματικότητα, η επιστροφή στο σχολείο κατατάσσεται από τους γονείς ως η περίοδος προετοιμασίας με το υψηλότερο στρες του έτους: το 44% αξιολογεί το επίπεδο του άγχους φέτος ως υψηλό και το 29% το αξιολογεί ως πιο αγχωτικό από τις διακοπές, τη διοργάνωση πάρτι γενεθλίων, προετοιμασίας αθλητικών αγώνων. Το άγχος είναι κάτι παραπάνω από πραγματικός, με το 60% των γονιών να δακρύζουν λόγω της πίεσης της προετοιμασίας για την επιστροφή στο σχολείο και το 16% να παραδέχεται ότι καταλήγει να κλαίει κάθε χρόνο. Με τόσο υψηλά επίπεδα άγχους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειονότητα των γονέων σε ποσοστό 53% χαρακτηρίζει την επιστροφή στο σχολείο ως κορυφαία προτεραιότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved