Πώς να χτίσετε έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σας

Γιατί ο συναισθηματικός δεσμός με το παιδί σας είναι τόσο σημαντικός.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να χτίσετε έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σας
Bigstock

Τα παιδιά ευδοκιμούν όταν νιώθουν ασφάλεια, φροντίδα και αγάπη.

Για πολλούς γονείς, η δημιουργία στενού δεσμού με το παιδί τους είναι σχετικά μια εύκολη υπόθεση. Για πολλούς άλλους, όμως, αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Τα καλά νέα είναι ότι οι γονεϊκές δεξιότητες δεν είναι έμφυτες, καλλιεργούνται στην πορεία.

oikogeneia-(9).jpg

Πώς θα δεθείτε με τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου

Γιατί είναι σημαντικό να χτίσετε μια ουσιαστική σχέση με το παιδί σας

Το να παρέχετε στο παιδί σας αγάπη και στοργή είναι προαπαιτούμενο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, της αυτοπεποίθηση και την ικανότητά του όχι μόνο να εξελιχθεί αλλά και να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Όταν αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες του παιδιού σας και ανταποκρίνεστε σε αυτές με αγάπη, το μωρό σας είναι χαλαρό. Η αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας αυξάνει τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται. Ένας θετικός δεσμός, που αναπτύσσεται από νωρίς, θέτει τις βάσεις ώστε το παιδί να εξελιχτεί σε έναν ευτυχισμένο και ανεξάρτητο ενήλικο. Οι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αγάπη και ασφάλεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ψυχικού σθένους, δηλαδή της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να ανακάμπτουμε μετά από τα εμπόδια.

Το λέει η επιστήμη: O δεσμός μαμάς και κόρης είναι πολύ ισχυρός

Πώς να δεθείτε με το παιδί σας

Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, αλλά ο γονιός που προσπαθεί να γίνει καλύτερος. Αν μπορείτε λοιπόν να παρέχετε ένα περιβάλλον υγιές όπου θα μεγαλώσει το παιδί σας και να είστε μια σταθερή και αξιόπιστη παρουσία στη ζωή του, τότε του εξασφαλίζετε μια καλή αφετηρία.

bigstock-Happy-Family-Spending-Time-Out-256666735.jpg

Παρατηρήστε τι κάνει

Όταν το μωρό ή το μικρό παιδί σας κλαίει, χειρονομεί ή φωνάζειμ αντιδράστε αναλόγως με μια αγκαλιά, με οπτική επαφή ή μιλώντας του. Αυτό δεν διδάσκει μόνο το παιδί σας ότι του δίνετε προσοχή, αλλά συμβάλλει επίσης στη δημιουργία νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλό του οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ο απίστευτος δεσμός μαμάς και παιδιού τις πρώτες μέρες στο σπίτι μέσα από φωτογραφίες

Παίξτε μαζί

Μέσα από το παιχνίδι δείχνετε στο παιδί ότι είναι πολύτιμο για εσάς και χαίρεστε που είστε μαζί του. Είναι σημαντικό να του δείχνετε προσοχή και να απολαμβάνετε να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Όταν απολαμβάνετε τις διασκεδαστικές στιγμές και γελάτε μαζί, το σώμα σας απελευθερώνει τις ενδορφίνες (ή «ορμόνες της ευτυχίας») που δημιουργούν αίσθηση ευημερίας σε εσάς και στο παιδί σας.

Αγκαλιάστε το

Οι αγκαλιές και επαφή «δέρμα με δέρμα» με το μωρό σας είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να έρθετε πιο κοντά. Ο παλμός της καρδιάς σας ηρεμεί το παιδί σας, ενώ θα μάθει τη μυρωδιά σας. Μεγαλώνοντας, η αγκαλιά σας θα το διδάσκει πώς να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και να διαχειρίζεται το άγχος.

Γιατί ο δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης είναι τόσο ισχυρός;

Μιλήστε μαζί του

Όταν ενδιαφέρεστε για αυτά που λέει το παιδί σας δείχνετε ότι νοιάζεστε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα. Όταν μιλάτε και τραγουδάτε με απαλή φωνή στο νεογέννητό σας καταλαβαίνει ότι είστε κοντά και του δίνετε προσοχή.

Πηγή: unicef.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved