Όταν οι γονείς δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες και αψηφούν τους ειδικούς

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Δωροδοκία, στοιχήματα και μηνύματα μέσω Google Home: Οι αντισυμβατικές στρατηγικές που λειτουργούν για ορισμένες οικογένειες.

Όπως τα περισσότερα παιδιά, έτσι και του Mike Morrison όταν ξυπνούν, ανοίγουν την τηλεόραση.

Τρόποι να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από την τηλεόραση

Αλλά σε αντίθεση με άλλες οικογένειες, καλούνται να ακολουθήσουν την πρωινή τους ρουτίνα με προηχογραφημένα μηνύματα μέσω της εφαρμογής Google Home. Στον επάνω όροφο, τα παιδιά ακούνε τη φωνή του μπαμπά τους να τους λέει να κλείσουν την τηλεόραση και να πάρουν πρωινό. Στον κάτω όροφο, ο μπαμπάς ελέγχει τα email της δουλειάς, ετοιμάζεται ή μερικές φορές, κοιμάται.

Λίγα λεπτά αργότερα, ένα άλλο μήνυμα λέει στα παιδιά να ντυθούν ( ο 9χρονος το κάνει μόνο του και ο 5χρονος με τη βοήθεια του μεγαλύτερου αδερφού του). Ακολουθεί ένα ελαφρώς πιο αυστηρό μήνυμα, που τους υπενθυμίζει να βουρτσίσουν τα δόντια τους, να πάνε στην τουαλέτα και να βάλουν το κολατσιό στις τσάντες τους.

«Αν όλα πάνε καλά, μπορώ να ανέβω τις σκάλες και είναι έτοιμα να φύγουμε», λέει ο Mike Morrison προσθέτοντας: «Τις περισσότερες μέρες, δεν αλληλεπιδρώ μαζί τους για περισσότερο από ένα λεπτό μέχρι να βγούμε από την πόρτα».

Tips για να βοηθήσετε τα παιδιά να ελέγχουν τον ελεύθερο χρόνο τους

Όπως εξηγεί, πριν εφαρμόσει αυτή την τακτική είχε βαρεθεί να μαλώνει τα πρωινά. Αποφάσισε λοιπόν να αξιοποιήσει περαιτέρω την εφαρμογή Google Home και στα παιδιά του και δεν το έχει μετανιώσει καθώς κατά 95% λειτουργεί.

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση γονιού που εφάρμοσε δικούς του κανόνες.

Η Heather Bell, μητέρα δύο παιδιών στο Τορόντο, βρήκε επίσης έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς όφελός της. Ήξερε ότι ήταν σημαντικό για τα παιδιά της να γνωρίζουν τον αριθμό τηλεφώνου της, αλλά οι προσπάθειες να τον απομνημονεύσουν έπεφτε στο κενό.

Έτσι, έβαλε τον αριθμό της ως κωδικό κωδικό πρόσβασης στο iPad της οικογένειας. Λειτούργησε σχεδόν αμέσως.

Πιθανόν τα παραπάνω παραδείγματα να σας φαίνονται από υπερβολικά ως μη ρεαλιστικά όμως αυτός κατά βάση μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν. Επειδή, σε αντίθεση με τις απλές γενικές συμβουλές, προέρχονται από γονείς που τις έχουν εφαρμόσει στα παιδιά τους.

Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης

Η Dayna Abraham, ειδικός σε θέματα γονέων και συγγραφέας του Calm The Chaos, λέει ότι οι σημερινοί γονείς είναι «αρκετά χαμένοι», υποφέροντας από μη ρεαλιστικές προσδοκίες που θέτουν παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι΄αυτό και η συμβουλή της είναι να στηρίζονται στις δικές τους αξίες να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να δοκιμάζουν πράγματα που μπορεί να λειτουργήσουν.

Ο Stephen Camarata, συγγραφέας του βιβλίου «The Intuitive Parent» και ειδικός στην ανάπτυξη παιδιών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, λέει: «Είναι καλό ενημερωνόμαστε αλλά αυτό που πραγματικά θα έλεγα στους γονείς είναι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πουν, «δεδομένου της εμπειρίας μου και γνωρίζοντας το παιδί μου, έχει νόημα όλο αυτό;».

Μη φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί

Πολλοί είναι οι γονείς που απορρίπτουν τις συμβουλές των ειδικών και δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες.

Για παράδειγμα όταν το παιδί τους δεν τρώει το βάζουν σε οδοντογλυφίδες και προσποιούνται ότι είναι finger food, βάζουν στοίχημα ποιος θα ετοιμαστεί πιο γρήγορα λέγοντας ότι έχουν σίγουρη τη νίκη ή το δωροδοκούν για να κάνει μικρά πράγματα.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Οι γονείς που έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά τους γνωρίζουν τις ανάγκες τους και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές, τονίζει ο Stephen Camarata προσθέτοντας : «Γονέας και παιδί είναι ζευγάρι. Αν οι γονείς κάνουν πίσω, το παιδί τους θα τους καθοδηγήσει».

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική όπως και κάθε παιδί είναι πολύ διαφορετικό. Εμπιστευτείτε λοιπόν το ένστικτό σας γιατί στην πραγματικότητα γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας από τον οποιοδήποτε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved