Η Google αποκάλυψε τις τοπ ερωτήσεις που κάνουν οι νέοι γονείς - Και εμείς δίνουμε τις απαντήσεις

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Βρείτε απαντήσεις στα τοπ ερωτήματα που έχουν οι νέοι γονείς.

Όχι, η γονεϊκότητα δεν συνοδεύεται από κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών ή ένα φυλλάδιο με απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι νέοι γονείς (το οποίο, αν με ρωτάτε, θα ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμο).

«Το κάνω σωστά;», «Είναι το μωρό μου καλά;», «Είναι φυσιολογικό αυτό;» είναι μερικές από τις πρώτες σκέψεις που περνούν από το μυαλό της νέας μαμάς και του νέου μπαμπά.

Ως μαμά έχω κάνει τις ίδιες σκέψεις και έχω περάσει πολλές ώρες διαβάζοντας βιβλία εγκυμοσύνης για πριν και μετά τον τοκετό, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που googlaρα αν κάποια πράγματα που έκανε η κόρη μου ήταν φυσιολογικά.

Μαμά, μπαμπά τι είναι το σεξ; - Πώς γίνονται τα παιδιά;

Έχουν περάσει βέβαια 15 χρόνια από την φορά που έγινα μαμά και δεν σας κρύβω ότι ακόμη μαθαίνω. Spoiler alert: αν έχετε μωρά παιδιά, πού να δείτε τι γίνεται στην εφηβεία.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου η Google δημοσίευσε το «Year in Search», και ανάμεσα σε όλες τις αναζητήσεις ήταν και εκείνες που έκαναν οι νέοι γονείς. Τι έψαξαν περισσότερο; Ποιες ήταν οι απορίες που είχαν;

Βρήκα αυτές τις ερωτήσεις και θα σας δώσω απαντήσεις μέσα από άρθρα που ήδη έχουμε γράψει στο παρελθόν. Δείτε το σαν έναν mini οδηγό γονεϊκότητας με τις πιο συνήθεις ερωτήσεις.

Ο απόλυτος οδηγός απαντήσεων στις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι νέοι γονείς

Γιατί το μωρό μου ιδρώνει τόσο πολύ από το κεφάλι ενώ κοιμάται;

Η νυχτερινή εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου των μωρών είναι μια κατάσταση που οι γονείς καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν.

Τα μωρά μπορεί να ιδρώσουν όταν η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ υψηλή ή επειδή περνούν περισσότερο χρόνο στο στάδιο του βαθύτερου ύπνου. Η υπερβολική εφίδρωση όμως μπορεί να είναι ένα σημάδι συγγενούς καρδιακής νόσου, καθώς και διάφορων λοιμώξεων όπως και σύμπτωμα άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπερθέρμανση είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου νηπίων (SIDS).

Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας ιδρώνει περισσότερο στο κεφάλι αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί στο κεφάλι βρίσκονται οι ιδρωτοποιοί αδένες αλλά και γιατί τα μωρά συνήθως δεν αλλάζουν θέση όταν κοιμούνται. Η σταθερή θέση του κεφαλιού θα παράγει περισσότερη θερμότητα και θα προκαλέσει ιδρώτα.

Δείτε εδώ μερικές συμβουλές αντιμετώπισης.

Γιατί το μωρό μου έχει λόξιγκα όλη την ώρα;

Ο λόξιγκας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα μωρά μικρότερα του ενός έτους. Το βρέφος ξεκινά να έχει λόξιγκα από όταν ακόμα βρίσκεται στη μήτρα, περίπου από την 21η εβδομάδα κύησης, κάτι που πολλές φορές ανησυχεί την μέλλουσα μητέρα, ωστόσο, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.

Μωρό έχει λόξιγκα και τρομάζει - Το βίντεο που έγινε viral

Συνήθως, ο λόξιγκας του μωρού διαρκεί μόλις μερικά λεπτά και πρέπει απλώς να κάνετε υπομονή μέχρι να του περάσει. Για να αποφύγετε τον λόξιγκα, δοκιμάστε τα εξής:

  • Αφήστε το μωρό να ρευτεί μετά από κάθε τάισμα.
  • Αποφύγετε να το έχετε ξαπλωμένο όση ώρα το ταΐζετε. Στην οριζόντια θέση, «φυλακίζεται» περισσότερος αέρας στο στομάχι του μωρού.
  • Ταΐστε το μωρό αμέσως μόλις δείτε τις ενδείξεις ότι πεινάει.
  • Εάν θηλάζετε, βεβαιωθείτε ότι το μωρό πιπιλίζει σωστά τη θηλή.
  • Μην το παρακάνετε με το τάισμα. Η υπερκατανάλωση συνεπάγεται αέρια, στομαχόπονο και λόξιγκα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τι προκαλεί τον λόξιγκα στα βρέφη;

Στη πραγματικότητα, ο λόξιγκας είναι ένας πολύ χρήσιμος μηχανισμός για το μωρό ο οποίος το προστατεύει από την κατάποση και την επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου πίσω στο στόμα. Προκαλείται από τον ερεθισμό και τις συσπάσεις των μυών του διαφράγματος, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα μωρά έχουν λόξιγκα τόσο συχνά τους πρώτους μήνες ζωής τους. Πάντως, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό είθισται να συμβαίνει όταν το μωρό πίνει παραπάνω ποσότητα γάλακτος από ότι αντέχει το στομαχάκι του, όταν τρώει πολύ γρήγορα ή όταν καταπίνει πολύ αέρα.

Γιατί το μωρό μου τραβάει τα μαλλιά του όταν πέφτει για ύπνο;

Το τράβηγμα των μαλλιών στα μωρά είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά που μπορεί δυνητικά να τα επηρεάσει αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κατανόηση του γιατί ένα μωρό τραβάει τα μαλλιά του θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τραβάει τα μαλλιά του για να ηρεμήσει: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μικρό σας να τραβάει τα μαλλιά του όταν νιώθει άγχος όπως αυτό του αποχωρισμού . Συχνά μπορεί να συνοδεύεται με το πιπίλισμα του αντίχειρα. Και οι δύο αυτές συνήθειες μπορεί να βοηθούν να ηρεμήσει.

Τραβάει τα μαλλιά του για να πειραματιστεί: Τα περισσότερα μωρά μεγαλύτερα των έξι μηνών μπορεί να τραβούν τα μαλλιά τους για να εξερευνήσουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Ίσως είναι περίεργα να δουν πώς αντιδρούν όταν τραβάνε τις τρίχες και πώς ανταποκρίνονται οι γονείς.

Τραβάει τα μαλλιά του για να μάθει το σώμα του: Το μωρό καθώς μεγαλώνει αρχίζει να μαθαίνει το σώμα του πιάνοντας το αυτί του, τη μύτη του, τα δάχτυλα των ποδιών του ακόμη και τα μαλλιά. Μπορεί να τραβήξει επανειλημμένα τα μαλλιά του καθώς αποκτούν μεγαλύτερη αυτογνωσία όπως όταν κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

Τραβάει τα μαλλιά του από συνήθεια: Ένα μωρό θα μπορούσε να τραβάει τα μαλλιά του από συνήθεια χωρίς εμφανή λόγο. Επίσης, μπορεί να το έχει συνδυάσει με ένα μέρος, τον παιδικό σταθμό ή το πάρκο.

Τραβάει τα μαλλιά του από θυμό: Αυτή η περίπτωση αφορά κυρίως μεγαλύτερα παιδιά, όπως είναι τα νήπια που εκφράζουν τον θυμό και την απογοήτευσή τους με φωνές και κραυγές.

Μάθετε εδώ πώς θα το σταματήσετε.

Γιατί το μωρό μου φτύνει γουλιές μετά από κάθε τάισμα;

Τα περισσότερα μωρά όταν πίνουν το γάλα τους βγάζουν γουλίτσες και αυτό συχνά ανησυχεί τους νέους γονείς. Αυτό παρατηρείται κυρίως στα μωρά που τρώνε λίγο παραπάνω ή όταν τρώνε λαίμαργα. Επίσης αν κλαίνε για αρκετά δευτερόλεπτα, η ένταση προκαλεί βήχα και ο βήχας, εμετό.

Στα πολύ μικρά μωρά η συνηθέστερη αιτία της αναγωγής είναι η χορήγηση υπέρμετρης ποσότητας τροφής. Αν το μωρό σας τρώει με μπιμπερό και εμφανίζει τάση για αναγωγές, ελέγξτε την τρύπα της πιπίλας από το μπιμπερό. Αν είναι μεγάλη ίσως ρουφάει πολύ μεγάλη ποσότητα γρήγορα.

Αν είναι μικρή, ίσως ρουφάει πολύ αέρα επειδή πρέπει να τη βυζαίνει πολύ δυνατά.

Θα είστε πάντα σε θέση να διακρίνετε αν ο εμετός είναι σοβαρός. Ο βίαιος εμετός πρέπει να αναφέρεται αμέσως στο γιατρό. Στα πολύ μικρά μωρά , ο εμετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γιατί το μωρό μου ξυπνάει ουρλιάζοντας από τον ύπνο;

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό ξυπνάει κλαίγοντας, τσιρίζοντας και ουρλιάζοντας.

Πείνα: Τα βρέφη έχουν μικρό στομάχι, πράγμα που σημαίνει ότι θα πεινάνε πολύ πιο συχνά από τα μεγαλύτερα μωρά και νήπια. Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε κάθε μία ή δύο ώρες, (θηλασμός ή μπιμπερό) 8 με 12 φορές την ημέρα.

Αέρια: Μια κοιλίτσα γεμάτη αέρια μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και πόνο. Αν το μωρό σας κλαίει υστερικά και δεν μπορείτε να το ηρεμήσετε κάνοντας τα βασικά (τάισμα, αγκαλιές και αλλαγή πάνας) μπορεί να ταλαιπωρείται από κολικούς. Οι σφιγμένες γροθιές του και το στριφογύρισμα είναι επίσης σημάδια κολικών. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας συμβουλές για να τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Κολικοί μωρού: Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το βρέφος

Οδοντοφυΐα: Εάν το μωρό σας κλαίει μέσα στη νύχτα και έχει κόκκινα ή πρησμένα ούλα, πιθανώς βγάζει δόντια. Μπορείτε να το βοηθήσετε ώστε να ανακουφιστεί από τον πόνο της οδοντοφυΐας με διάφορους τρόπους. Το μασάζ στα ούλα, τα κρύα παιχνίδια οδοντοφυΐας και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του πόνου (ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας) είναι επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Αλλαγές στον ύπνο: Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους, το μωρό σας πιθανόν να παρουσιάσει αλλαγές στον ύπνο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από μια αλλαγή στη ρουτίνα του, όπως ένα ταξίδι, ή ένα αναπτυξιακό άλμα.

Άγχος αποχωρισμού: Γύρω στους 9 μήνες, τα μωρά προσκολλούνται περισσότερο στον φροντιστή τους (συνήθως τη μαμά και τον μπαμπά) γι' αυτό και όταν αλλάζετε δωμάτιο να νιώθει ότι το εγκαταλείπετε.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γιατί το μωρό μου δυσκολεύεται στον ύπνο του;

Τον πρώτο χρόνο ο ύπνος του παιδιού περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Ανά περιόδους μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί και αυτό συμβαίνει για ποικίλους λόγους που συνήθως σχετίζονται με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται (παλινδρόμηση ύπνου).

Οι δυσκολία στον ύπνο είναι σύνηθες φαινόμενο και ο λόγοι ποικίλουν.

Μείωση των ύπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας: Στην ηλικία αυτή τα παιδιά συνήθως μειώνουν τους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας από τρεις σε δύο. Εάν το παιδί βρίσκεται ακόμα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και δεν έχει μειώσει τους ύπνους μέσα στη μέρα, είναι πιθανό το βράδυ να μην είναι αρκετά κουρασμένο ώστε να κοιμηθεί αμέσως.

Οδοντοφυΐα ή ασθένεια: Στη ηλικία αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει να βγαίνουν τα πρώτα δόντια του μωρού. Η οδοντοφυΐα αλλά και η κάθε μορφής ασθένεια, προκαλούν ανησυχία στο μωρό και αναπόφευκτα επηρεάζεται και ο ύπνος τους.

Είναι υπερκινητικά: Από τον έκτο με έβδομο μήνα κι έπειτα το μωρό μπορεί ποια να κάθεται μόνο του, να μπουσουλάει, ακόμα και να στέκεται όρθιο. Η γρήγορη αυτή ανάπτυξη και η μετάβαση από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο αυξάνει την περιέργεια του παιδιού να ανακαλύψει ολοένα και περισσότερα, κάνοντας το έτσι υπερδραστήριο ακόμα και τις βραδινές ώρες.

Άγχος αποχωρισμού: Εάν το μωρό έχει συνηθίσει να κοιμάται μαζί σας, είναι δύσκολο να καταφέρει να κοιμηθεί μόνο του και ίσως αυτό του προκαλέσει ανησυχία και δυσκολία στον ύπνο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γιατί το μωρό μου κλαίει χωρίς λόγο;

Κάποιοι ονομάζουν τη συμπεριφορά αυτή των παιδιών «χειριστική», κάποιοι άλλοι μιλούν για «temper tantrum» και παιδικές εκρήξεις θυμού. Όλοι ωστόσο συμφωνούν, πως το φαινόμενο δεν ξεκινά από τα παιδιά, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης καταλογίζεται και στους γονείς όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισής του. Πρόκειται για μια αρνητική συμπεριφορά που εμφανίζει το παιδί με σκοπό την αναζήτηση προσοχής από τον ενήλικα, η οποία εκδηλώνεται με κοινωνικά ακατάλληλο τρόπο.

Όπως σε κάθε έκρηξη οργής, έτσι και στην παιδική, το άτομο βρίσκεται εκτός ελέγχου. Συγκεκριμένα, το νευρικό σύστημα του παιδιού δεν είναι σε θέση να χειριστεί την υπερφορτωμένη αισθητηριακή είσοδο από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και όλα τα αρνητικά συναισθήματά του συσσωρεύονται και αυξάνουν. Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης οργής, το παιδί βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση και έτσι η αντίδρασή του είναι απρόβλεπτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το πρόβλημα ξεκινά ήδη από την βρεφική ηλικία. Το βρέφος έχει ανάγκη την μητέρα του, την παρουσία της, την φωνή της, την μυρωδιά της και όταν την στερείται αναπτύσσει αισθήματα ανασφάλειας, τα οποία εκφράζει με το κλάμα.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας.

Αν το παιδί σου συμπεριφέρεται άσχημα, μπορεί να υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος

Γιατί τα παιδιά πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους;

Το πιπίλισμα είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που βοηθά τα μωρά να χαλαρώσουν, να νιώσουν ασφάλεια, να ανακουφιστούν και να κοιμηθούν.

Εφόσον τα μωρά πιθανότατα θα θέλουν (και θα χρειάζονται) να πιπιλίζουν, οι γονείς είναι προτιμότερο να τους δώσουν πιπίλα ή να τα αφήσουν ν’ ανακαλύψουν τα δάχτυλά τους μόνα τους;

Πλεονεκτήματα του πιπιλίσματος δαχτύλου: Ένας αντίχειρας είναι πάντα διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο και εύκολα προσβάσιμος.

Μειονεκτήματα του πιπιλίσματος δαχτύλου: Το πιπίλισμα του δαχτύλου και κυρίως του αντίχειρα, αν δεν διακοπεί έγκαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των δοντιών και την ομιλία του παιδιού. Τόσο η γλώσσα όσο και τα χείλη δεν αναπτύσσουν τον κατάλληλο μυϊκό τόμο με αποτέλεσμα το παιδί να μη μιλά καθαρά.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία ένα παιδί περπατάει στις μύτες των παιδιών είναι ότι σταδιακά μαθαίνει να περπατάει. Άλλα αίτια, λιγότερο συνηθισμένα, είναι τα εξής:

Κοντός αχίλλειος τένοντας: Ο συγκεκριμένος τένοντας συνδέει τους μύες του κάτω παιδιού με το πίσω μέρος του οστού της φτέρνας. Εάν είναι πολύ κοντός μπορεί αν εμποδίσει τη φτέρνα να αγγίξει το έδαφος.

Το παιδί περπατάει στις μύτες των ποδιών - Τι να ξέρουν οι γονείς

Εγκεφαλική παράλυση: Το βάδισμα στις μύτες του ποδιού μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή μη φυσιολογική ανάπτυξη σε μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την μυϊκή λειτουργία.

Μυϊκή δυστροφία: Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από μυϊκή δυστροφία μία γενετική ασθένεια κατά την οποία οι μύες είναι επιρρεπείς σε βλάβες και εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτισμός: Το βάδισμα στις μύτες του ποδιού έχει συσχετιστεί και με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γιατί τα παιδιά φορούν κράνη;

Οι γονείς δεν ρωτούν γιατί τα παιδιά φορούν κράνος όταν κάνουν ποδήλατο ή πατίνια. Ρωτούν για εκείνο το κράνος που κάποιες φορές φορούν τα μωρά εξαιτίας της πλαγιοκεφαλίας. Ως πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και η αποπλάτυνση του πίσω τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα) του μωρού. Αυτό συμβαίνει επειδή είτε το νεογέννητο βρέφος βρισκόταν για πολλές ώρες σε μία θέση είτε γιατί παραμορφώθηκε μέσα στη μήτρα!

Η πλαγιοκεφαλία εκ θέσεως αποτελεί την πιο συχνή αιτία συμμετρίας του κρανίου.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Συχνή αλλαγή της θέσης του κεφαλιού του μωρού, τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένου μαξιλαριού από αφρώδες υλικό ή θεραπεία με ειδικά διαμορφωμένο κράνος.

Μάθετε περισσότερα για την πλαγιοκεφαλία εδώ.

Γιατί τα παιδιά δαγκώνουν τα άλλα παιδιά;

Το χτύπημα ή το δάγκωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα. Προφανώς και αναρωτιέστε αν κρύβετε κάτι άλλο πίσω από αυτή την επιθετική συμπεριφορά, όμως είναι πιο χρήσιμο να εστιάσετε σε αυτό που τα παιδιά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις πράξεις τους και ποιον σκοπό εξυπηρετούν.

Μην πιστεύετε λοιπόν τους συνηθισμένους μύθους σχετικά με το γιατί τα παιδιά χτυπούν ή δαγκώνουν:

  • Η συμπεριφορά είναι πάντα σκόπιμη. Αλήθεια: Δεν είναι.
  • Το παιδί είναι μοχθηρό. Αλήθεια: Το παιδί δεν είναι.
  • Αυτές οι συμπεριφορές συμβαίνουν επειδή είστε «κακός γονέας» ή έχετε ένα «κακό παιδί». Αλήθεια: Δεν είστε κακός γονιός.
  • Τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες δαγκώνουν για διαφορετικούς λόγους από τα άλλα παιδιά. Αλήθεια: Δεν το κάνουν.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά δαγκώνουν ή χτυπούν;

Συνήθως στην ηλικία 2 ή 3 ετών τα παιδιά αρχίζουν να χτυπούν ή να δαγκώνουν για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους ή να πάρουν αυτό που θέλουν. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το παιδί, είναι πολύ σημαντικό να ανταποκρίνεται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved