Χρειάζεται ένα «χωριό» για να μεγαλώσει ένα παιδί
Μεγαλώνοντας τα παιδιά σας χωρίς βοήθεια.

«Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδί» λέει μια παλιά αφρικανική παροιμία. Αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων, πρέπει να φροντίζει και να αλληλεπιδρά θετικά με τα παιδιά, ώστε αυτά τα παιδιά να βιώσουν και να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.
Συνήθως η κοινότητα αυτή αποτελείται από γιαγιάδες, παππούδες, θείες, δασκάλους, γείτονες και άλλους. Άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν τόσο το παιδί όσο και τους γονείς.
Οι καλοί γονείς έχουν αυτά τα 2 χαρακτηριστικά, λέει ψυχολόγος με σπουδές στο Ivy League
Τι γίνεται όμως όταν, δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα για βοήθεια ούτε στο ελάχιστο;

Ιδίως τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, πέρα από τις άπειρες χαρές και συγκινήσεις, έχουν να προσφέρουν και άπειρη κούραση στους γονείς καθώς το μωρό έχει ανάγκη από φροντίδα εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Αλλά και το μωρό, όπως αναφέραμε πιο πάνω χρειάζεται αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους για να έχει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη.
5 trends που θα τα τραβήξουν την προσοχή των έφηβων παιδιών το 2025
Εδώ έχουμε συγκεντρώσει κάποιες στρατηγικές για να ισορροπήσετε την καθημερινότητα σας και να βοηθηθείτε.
Προγραμματίστε την ημέρα σας
Κατεβάστε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο και σημειώστε αναλυτικά όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα. Ορίστε κι ένα χρονικό περιθώριο για την κάθε μία εργασία που έχετε να κάνετε για να μην πέσετε στην παγίδα της αναβλητικότητας. Προφανώς και θα χρειαστεί να αναβάλλετε πράγματα, ας μην κοροϊδευόμαστε. Τα παιδιά είναι η απόλυτη προτεραιότητα κι εμείς ακολουθούμε την ροή τους. Κάθε φορά, όμως που θα ολοκληρώνετε έναν στόχο θα δείτε πόσο ικανοποιημένοι θα νιώθετε.
To trend στο Instagram έκανε διάσημους Έλληνες γονείς να δημοσιεύσουν παιδικές τους φωτογραφίες
Βάλτε προτεραιότητες
Πριν ετοιμάσετε το πρόγραμμα της ημέρας επιλέξτε πέντε δουλειές που είναι οι πιο σημαντικές για να γίνουν. Δώστε προτεραιότητα σε αυτές βάζοντας τες ψηλά στη λίστα ούτως ώστε αν πάει κάτι στραβά μέσα στην ημέρα και δεν έχετε πολύ χρόνο στην διάθεση σας να έχετε κάνει τουλάχιστον τα πιο σημαντικά.
.jpg?t=dJSUbWhahxw7tzHx3dvahA)
Φτιάξτε το δικό σας «χωριό»
Αν δεν έχετε κοντινούς συγγενείς δίπλα σας, όπως γιαγιάδες, παππούδες και θείες τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό «χωριό» από φίλους με τους οποίους πιθανόν να βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση. Αν η πορεία σας στην γονεϊκότητα είναι κοινή τότε θα μπορείτε να έχετε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που χρειάζεστε. Μπορείτε να βοηθάτε ο ένας τον άλλο με τα παιδιά αλλά και με τις δουλειές του σπιτιού. Πολλές ομάδες στα social media προωθούν τέτοιες κινήσεις.
Οι ανόητοι τσακωμοί με τον σύζυγό μου που μόνο οι γονείς μπορούν να καταλάβουν
Μεγαλώστε αυτόνομα παιδιά
Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν διδάξτε τα να είναι αυτόνομα. Μπορείτε να τους δείξετε να βάζουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους, να τρώνε μόνα τους και να μαζεύουν τα παιχνίδια τους πάντα με επιτήρηση. Αυτό θα τους δώσει αυτοπεποίθηση, θα τα προετοιμάσει για τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο και φυσικά θα βοηθήσει πολύ κι εσάς τους γονείς επειδή δεν θα χρειάζεται να περνάνε όλα από τα χέρια σας.