Συναισθηματική νοημοσύνη στο παιδί. Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Είναι δύο λέξεις με μεγάλη σημασία. Συναισθηματική νοημοσύνη. Μπορεί να ακούγεται κάτι απλό, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.
Καταρχήν θα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτός ο όρος. Είναι η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε πότε βιώνουμε εμείς ή κάποιος άλλος ένα συναίσθημα, στην συνέχεια να το κατονομάζουμε και τέλος να το χειριζόμαστε αποτελεσματικά.
Εκατοντάδες έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι παιδιά με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, εμφανίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινή τους επικοινωνία, ενώ όσο μεγαλώνουν οι διαπροσωπικές τους σχέσεις γίνονται εξαιρετικά δύσκολες. Κάτι βέβαια, που όπως λένε οι ψυχολόγοι, είναι αναμενόμενο.
Δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, δεν ξέρουν ακριβώς τι νιώθουν, έρχονται αντιμέτωπα με πρωτόγνωρα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν, με αποτέλεσμα μόλις ενηλικιωθούν να κλείνονται στον εαυτό τους, αφού η επικοινωνία με τους άλλους, είναι ανέφικτη.
Η συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με την σχολική ετοιμότητα του παιδιού. Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε, αν υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να την αυξήσει. Κι όμως, υπάρχουν.
Η συζήτηση με το παιδί μπορεί να είναι λυτρωτική. Μέσω αυτής θα εκμεταλλεύεστε κάθε ευκαιρία που προκύπτει και θα του δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσει αυτό που νιώθει, κατονομάζοντάς το ως ένα συναίσθημα.
Σημαντικό για τα παιδιά είναι να μαθαίνουν από τα λάθη τους κι όχι να φοβούνται. Όταν το παιδί σας κάνει λάθος, εσείς θα είστε κοντά του όχι για να το μαλώσετε, αλλά για να το βοηθήσετε να καταλάβει το δίδαγμα που προκύπτει από αυτό. Μόλις το κατανοήσει καλό είναι να το επιβραβεύετε.
Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις, που η βοήθεια από έναν παιδοψυχολόγο μπορει να βοηθήσει σημαντικά.