Παιδικά Ψέματα. Πώς τα αντιμετωπίζουμε!

Πολύ συχνά τα παιδιά μας διαμαρτύρονται και επιμένουν ότι δεν είπαν ψέματα. Μας λένε πράγματα και δείχνουν να τα πιστεύουν, αιτιολογώντας τα κιόλας.

Παιδικά Ψέματα. Πώς τα αντιμετωπίζουμε!

Αναρωτιόμαστε για το παιδί μας μήπως αργότερα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη ζωή του με τόσα ψέματα που λέει; Απο την άλλη μεριά σκεφθείτε ένα παιδί που λέει πάντα την αλήθεια.

Θα μας έφερνε σε δύσκολη θέση εάν έλεγε στους συγγενείς ότι μας έχουν κουράσει ή στους γείτονες ότι μας ενοχλούν με τις φωνές τους. Είναι μια αλήθεια που πρέπει να αποκρύπτεται. Πραγματικά είναι δύσκολο για ένα παιδί να ξεχωρίσει πότε πρέπει να λέει αλήθεια και πότε ψέματα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι λάθος μπροστά στα παιδιά να λέμε την αλήθεια και σε άλλες να υπάρχει η αναγκαιότητα να τους πούμε ψέματα.

Τα παιδιά μέχρι τα τέσσερα τους χρόνια είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό. Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να καταλαβαίνουν την διαφορά. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν με σιγουριά το πραγματικό από το φανταστικό ή την αλήθεια απο το ψέμα. Χρειάζονται εξάσκηση και χρόνο.
Γι' αυτό εκείνη την περίοδο το παιδί ασχολείται σταθερά με ερωτήματα που το βοηθούν να ξεχωρίσει τους δύο κόσμους.

Αυτό θα το καταλάβετε μέσα απο τις ερωτήσεις που σας κάνει στο τέλος του κάθε παραμυθιού που διαβάζετε. Για παράδειγμα, « Μαμά γιατί πετούν οι νεράιδες»; ή « Μαμά γιατί η αλεπού κοροϊδεύει την κοτούλα»; Το ψέμα για αυτά είναι μια στρατηγική για να προστατευτούν.
Αυτή η στρατηγική σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείπεται, καθώς το παιδί αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη. Μέχρι αυτό το σημείο το ψέμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Έτσι στα επτά τους χρόνια, τα παιδιά έχουν αναπτύξει μία αίσθηση για την διαφορά μεταξύ ψέματος και αλήθειας και παύουν να λένε ψέματα πολλά.

Βέβαια υπάρχουν και τα παιδιά εκείνα που παρόλο που έχουν περάσει κατά πολύ την ηλικία των 7, συνειδητά λένε ψέματα προκείμενου να αποφύγουν την τιμωρία. Άλλες φορές πάλι πλάθουν ιστορίες για να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής. Τα παιδιά αυτά δοκιμάζουν το περιβάλλον τους. Σε περίπτωση που το περιβάλλον τους δεν αποδοκιμάσει έντονα αυτή την συμπεριφορά θα έχουν βρει ένα τρόπο για να χειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις.

Αναφέρετε στο παιδί σας ότι καταλαβαίνετε πότε λέει ψέματα και ότι αυτό δεν σας αρέσει. Η επικοινωνία με το παιδί και η δυνατότητα να το ακούτε του περνά το μήνυμα ότι το σέβεστε. Έτσι θα νιώσει ασφαλές ενώ έχετε πολλές πιθανότητες να δεχθεί τα μηνύματά σας χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στο ψέμα.

Τέλος μην ξεχνάτε, ότι το πόσο κοντά βρίσκεστε με το παιδί σας, το πόσο ανοιχτά μιλάτε, το πόσο υπολογίζετε την γνώμη, τις αποφάσεις και τις επιλογές του παίζει σημαντικό ρόλο στο εάν και πόσο συχνά θα καταφύγει στο ψέμα. Αν το παιδί σας όμως αντιδράσει έντονα και ο διάλογος μαζί του γίνει αδύνατος ώστε να καταλήξει στο ψέμα τότε θα ήταν συνετό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
H δική σας στάση ζωής , η εντιμότητα σας, οι πράξεις σας και οι απόψεις, αποτελούν παράδειγμα για το παιδί σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved