«Αγόρασα κινητό στο παιδί μου για να το ελέγχω καλύτερα»: Μια απόφαση που οι γονείς πρέπει να σκεφτούν καλά

Ένας από τους λόγους που οι γονείς πείθονται να αγοράσουν κινητό στα παιδιά τους είναι για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις τους.

Όμως για τα παιδιά ένα κινητό σημαίνει την είσοδο στον κόσμο της εφηβείας, της ελευθερίας και της απαλλαγής –τουλάχιστον σε ένα βαθμό– από τον οικογενειακό έλεγχο. Για κάποιους γονείς, η αγωνία της ανάγκης να έχουν τον έλεγχο είναι πολύ μεγάλη και σε τέτοιο βαθμό, που η απώλεια επαφής με το παιδί, έστω και για λίγες ώρες, μπορεί να τους κάνει να υποφέρουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές συμπεριφορές, όπως οι κλήσεις εν μέσω μαθημάτων στο σχολείο, ο έλεγχος των μηνυμάτων SMS, της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον υπολογιστή, ή του ιστορικού περιήγησης ιστοσελίδων.

Η ανάγκη που έχετε ως γονέας να προστατεύσετε το παιδί σας μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: με έλεγχο, με τυφλή εμπιστοσύνη, ή με μια υπεύθυνη και ισορροπημένη αντιμετώπιση. Κανένας τρόπος δεν είναι εγγυημένος, αλλά ένα σημαντικό βήμα είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας, ώστε να γίνουν ανεξάρτητα αλλά ταυτόχρονα και υπεύθυνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα αφήνετε μόνα τους όταν καλούνται να πάρουν αποφάσεις ή να κάνουν επιλογές, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει την παθητικότητα και ανικανότητα αντιμετώπισης δυνάμενων ζητημάτων που είναι πολύ απαιτητικά για την ηλικία τους.

Πολύ πιθανώς, στην ηλικία των 13, το παιδί σας να ξεκινήσει να μοιράζεται τις σκέψεις και ανησυχίες του μαζί σας, ανάλογα με το χρόνο που είστε διατεθειμένοι να του διαθέσετε για να συζητήσετε μαζί του. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας θα μπορέσει να αναπτύξει ένα σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα είστε πάντα κοντά του, όταν σας χρειαστεί.

Παρόλα αυτά, η προαγωγή της ανεξαρτησίας και της υπευθυνότητας δεν σημαίνει ότι θα πάψετε να ενδιαφέρεστε ή να δείχνετε τη δέουσα προσοχή σε ακατάλληλη ή πιθανώς επικίνδυνη συμπεριφορά. Θα πρέπει να ισορροπήσετε ανάμεσα στο καθήκον που έχετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας και την ανάγκη να τα ενθαρρύνετε να διαχειρίζονται τη ζωή τους και τις επιλογές τους με υπεύθυνο τρόπο.

Έτσι, η απόκτηση ενός κινητού τηλεφώνου δεν ωριμάζει το παιδί σας δια μαγείας, ούτε αλλάζει τίποτα στην ικανότητά σας να είστε παρόντες στη ζωή του. Για παράδειγμα, αντί να τηλεφωνήσετε στο κινητό του παιδιού σας για να ελέγξετε εάν είναι στο σχολείο, αναπτύξτε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους δασκάλους, η οποία θα αποδειχτεί μάλιστα περισσότερο αποτελεσματική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved