Οι φράσεις που δε θα έπρεπε να λέμε ποτέ στα παιδιά μας!
Όσοι είστε γονείς θα έχετε παρατηρήσει ότι έχετε κάποιες αγαπημένες φράσεις που καθημερινά λέτε ασυναίσθητα στα παιδιά σας. Φράσεις που σίγουρα δεν περνάει από το μυαλό σας ότι κάνουν περισσότερο κακό από ότι καλό. Ποιες όμως είναι αυτές;
«Δεν έπαθες τίποτα, είσαι μια χαρά!»
Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι, περιεργάζονται ό,τι υπάρχει γύρω τους και δεν έχουν σχεδόν καθόλου την αίσθηση του κινδύνου! Δεν είναι λίγες οι φορές που το παιδί σας έχει χτυπήσει, κλαίει απαρηγόρητο και εσείς ασυναίσθητα το παίρνετε στην αγκαλιά σας, λέγοντάς του ότι δεν έχει τίποτα και ότι είναι μία χαρά! Όσο καλές όμως και αν είναι οι προθέσεις σας, σύμφωνα με κάποιους παιδοψυχολόγους το πιο πιθανόν είναι να το κάνετε να αισθανθεί χειρότερα. Χτύπησε και κλαίει επειδή πονάει, οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει τι αισθάνεται και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του! Βέβαια αυτό χωρίς υπερβολές και με ψυχραιμία!
«Μπράβο, το καλό παιδί!»
Αυτή, ίσως είναι η φράση που επαναλαμβάνετε πιο πολύ από κάθε άλλη, από όταν ακόμα το παιδί σας είναι μωρό! Όσο όμως το μικρό σας μεγαλώνει και απορροφά όσα ακούει σαν σφουγγάρι, τέτοιου είδους επιβράβευση μπορεί να γίνει το μόνο κίνητρο για καλή συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τι είναι καλό και γιατί δέχεται την επιβράβευσή σας και αυτό να είναι το κίνητρό του για να επαναλάβει μία ενέργεια. Αντί λοιπόν να λέτε ένα απλό «μπράβο», επεξηγήστε του γιατί το επιβραβεύεται! Έτσι θα αποκτά αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα θα γνωρίζει τις συνέπειες της κάθε του πράξης.
«Κάνε γρήγορα!»
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μπορεί να είναι τόσο γρήγοροι για εσάς που ακόμα και το ένα δευτερόλεπτο να έχει σημασία! Το να λέτε όμως στο παιδί σας να βιαστεί, να περπατάει πιο γρήγορα, να φάει πιο γρήγορα, του μεταδίδει άγχος που είναι κακό για την ηλικία του. Χρησιμοποιείστε φράσεις όπως «Ας βιαστούμε», ή «Γιατί δεν κάνουμε έναν αγώνα να δούμε ποιος θα κάνει πιο γρήγορα;» και το παιδί σας θα ακολουθεί τους ρυθμούς σας πιο ευχάριστα και χωρίς στρες!
«Δεν έχουμε λεφτά για να αγοράσουμε αυτό το παιχνίδι»
Διανύουμε μία δύσκολη εποχή λόγω οικονομικής κρίσης και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσει η φράση αυτή αληθεύει. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις, η φράση αυτή είναι μία δικαιολογία που σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους δημιουργεί υποσυνείδητα στο παιδί την εντύπωση ότι οι γονείς του δε μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα χρήματά τους. Είναι προτιμότερο να πείτε «Δε θα το αγοράσουμε γιατί μαζεύουμε χρήματα για κάτι πιο αναγκαίο» και είναι μία ευκαιρία να «αγγίξετε» σιγά σιγά το θέμα της διαχείρισης χρημάτων.
«Μη μιλάς σε αγνώστους!»
Η συγκεκριμένη φράση, δεν είναι ακριβώς «λάθος», μπορεί όμως εύκολα να παρερμηνευθεί από το παιδί σας! Μία έρευνα που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις απαγωγής ή παρενόχλησης ανηλίκων, οι θύτες ήταν γνωστοί των παιδιών. Ο «άγνωστος» μπορεί να είναι κάποιος αστυνομικός ή κάποιος που μπορεί να βοηθήσει σε μία τέτοια περίπτωση. Ασφαλώς η λύση δεν είναι να εμπιστεύεται τους πάντες, το ιδανικό όμως είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει και να του υποδείξετε τι να κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
«Πρόσεχε!»
Μία φράση που οι μαμάδες λατρεύουν ακόμα και όταν το παιδί τους δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο! Το ξέρατε όμως ότι όταν το παιδί σας παίζει, ή κάνει το οτιδήποτε απαιτεί συγκέντρωση, το άκουσμα αυτή της φράσης μάλλον έχει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς αποσπάται η προσοχή του;
«Αν δε φας όλο το φαγητό σου δεν έχει γλυκό!»
Η απειλεί αυτή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη διατροφή του μικρού σας! Είναι πολύ πιθανό δυσανασχετεί όταν φτάνει η ώρα του φαγητού και η λαχτάρα του για γλυκό να μεγαλώσει. Δοκιμάστε με ήρεμο τρόπο να του πείτε ότι πρώτα τρώμε το φαγητό και μετά το γλυκό. Βέβαια μία φορά δεν αρκεί, οπότε πρέπει να επιμείνετε μέχρι να το πετύχετε!
«Άσε με να σε βοηθήσω»
Ένας γονιός είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει το παιδί του σε οτιδήποτε κάνει. Όταν όμως η βοήθειά προηγείται της προσπάθειας, είναι πολύ πιθανό να του κόψετε τα φτερά και να μην το αφήσετε να σταθεί στα πόδια του.