Τι να κάνουμε όταν τα παιδιά μας βγάζουν εκτός εαυτού!
Μία ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά γύρω μας από φίλους, συγγενείς... Μία ερώτηση που κάνουμε και εμείς οι ίδιοι ως γονείς και που όμως ακόμα δεν έχουμε βρει την απάντηση.
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές αυτά τα γλυκά πλασματάκια μας «βγάζουν από τα ρούχα μας», κάνοντάς μας να παρακαλάμε να είχαμε έναν τρόπο να ειδοποιήσουμε τον ...Ηρώδη για ένα ακόμα παιδάκι που του ...ξέφυγε! Μετά, όταν το αγγελούδι μας ηρεμήσει, από τη μία μπορεί να νιώθουμε τύψεις και ενοχές που του μιλήσαμε άσχημα, που μπορεί να το τιμωρήσαμε, από την άλλη όμως αναρωτιόμαστε ίσως τι εμείς δεν κάνουμε καλά, μέχρι το επόμενο περιστατικό που και πάλι «θα βγούμε από τα ρούχα μας» και πάλι θα φωνάξουμε... Ξεκινάμε έναν φαύλο κύκλο που δεν ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε!
Επομένως, την επόμενη φορά:
• Αναρωτηθείτε αν έχετε βάλει όρια στο παιδί σας, αν δηλαδή εκείνο γνωρίζει τι επιτρέπεται και τι όχι! Στο κάθε σπίτι υπάρχουν κανόνες, εσείς το έχετε ενημερώσει γι αυτό ή το αφήνετε να το καταλάβει μόνο του; Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί απλά το παιδί να δοκιμάζει τα όριά μας, δηλαδή το «πόσο το παίρνει» να κάνει τα δικά του. Βέβαια, η έλλειψή ορίων του δημιουργεί ανασφάλεια, που μπαίνει και εκείνο σε έναν φαύλο κύκλο και προκαλεί για να του βάλετε τα όρια...
• Μήπως με αυτή τη συμπεριφορά προσπαθεί με τον «δικό του» τρόπο να σας πει κάτι; Ρωτήστε το γιατί φωνάζει, τι του συμβαίνει... Ίσως δεν είναι εύκολο εκείνη τη στιγμή, κάντε το όμως όταν ηρεμήσει, μπορεί να εκπλαγείτε με αυτό που θα ακούσετε!
• Αποφύγετε την υπερβολή και τη δραματοποίηση. Άλλωστε δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν δεν μαζέψει το δωμάτιό του!
• Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε κατεβαίνοντας στο ύψος του και κοιτάζοντάς το στα μάτια για να καταλάβει πραγματικά τι του ζητάτε, εξηγήστε του.
• Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα κατηγορώντας το. Ηρεμήστε και σκεφτείτε τι ζητάει από εσάς και ποια είναι η κατάλληλη απάντηση προκειμένου να μάθει κάτι, όχι μέσα από την ένταση και την τιμωρία, αλλά με επιχειρηματολογία και αιτιολόγηση, ακούγοντας κάθε φορά και τι έχει το ίδιο να σας πει. Ιδανική λύση είναι ο διάλογος και όχι ο μονόλογος.
• Λίγη δόση χιούμορ δεν βλάπτει.. προκειμένου να μην «τρελαθείτε», ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης πιο ισοσταθμισμένα, όπως επίσης και η απομάκρυνση μικρής διάρκειας, αν βλέπετε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφύγετε την εκρηκτική σας αντίδραση... και όταν ηρεμήσετε το συζητάτε. Σκοπός είναι προάγετε από την μικρή ηλικία τη σημασία του ήρεμου και πολιτισμένου διαλόγου και όχι την επιβολή μέσω φωνής.
• Το καλό το παλικάρι... λέει ο λαός, εφόσον βλέπεται ότι με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, η λύση φαντάζει όνειρο μακρινό, βρείτε εναλλακτικούς και έξυπνους τρόπους, όπως για παράδειγμα στο θέμα του φαγητού με τροφές υποκατάστατα ή στο μάζεμα των παιχνιδιών, κάνοντας το να φανεί σαν μέρος ενός διαφορετικού διασκεδαστικού παιχνιδιού.
• Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και δείτε αν πραγματικά όχι μόνο έχετε αλλά και δείχνετε την κατάλληλη υπομονή που χρειάζεται το παιδί σας για να καταλάβει κάτι, να το αφομοιώσει και να το κάνει «δικό του». Μήπως και εσείς ξεσπάτε εύκολα σε φωνές με τον μπαμπά του για παράδειγμα; Μήπως απλά αντιγράφει τη δική σας συμπεριφορά;
• Παρατηρήστε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Είστε καλά; Παίρνετε ικανοποίηση; Νιώθετε ότι επικοινωνείτε;
• Τέλος αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό σας, θα ήταν ωφέλιμο να αναζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, προκειμένου να μάθετε λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης του συγκεκριμένου συναισθήματος.
Μην ξεχνάτε πως έχετε μερίδιο ευθύνης και εσείς στην αντιδραστικότητα του μικρού σας. Όταν του περνάτε το μήνυμα της αστάθειας, ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, ότι δεν υπάρχουν όρια..., τότε απλά μάλλον θερίζετε αυτό που ...σπείρατε!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!