Μήπως το παιδί σας είναι κτητικό;
Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 2,5 ετών δύσκολα μοιράζονται πράγματα. Αυτό έχει να κάνει με τα στάδια ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης τους καθώς στη συγκεκριμένη ηλικία δεν ξέρουν να παίζουν μαζί με άλλα παιδιά αλλά παράλληλα, το καθένα με τα παιχνίδια του.
Παρόλο που τα νήπια εμφανίζουν μια τάση να κατέχουν όλο και περισσότερα πράγματα γύρω τους, αδυνατούν να καταλάβουν τα άλλα παιδάκια όταν τους ζητούν κάποιο από τα παιχνίδια τους. Η έννοια της κοινοκτημοσύνης αφορά την “περιουσία” των άλλων παιδιών και όχι τη δική τους. Τα παιχνίδια τους, παιχνίδια τους, και τα παιχνίδια των άλλων, παιχνίδια όλων.
Σημάδια κτητικότητας ενός παιδιού:
-Απροθυμία να μοιραστεί τα παιχνίδια του.
-Απροθυμία να μοιραστεί τους γονείς του ή έναν από αυτούς.
-Καταπίεση στο αδερφάκι.
-Απαγόρευση σε άλλα παιδιά να μπαίνουν στο δωμάτιό του και να παίζουν με τα παιχνίδια του.
Ένα παιδί μπορεί να είναι κτητικό για διάφορους λόγους: Όπως ένα διαζύγιο, ένα νέο σχολείο, η γέννηση ενός δεύτερου παιδιού, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Είναι στο χέρι των γονιών να μάθουν στο παιδί τους να μοιράζεται. Αυτό προϋποθέτει ότι οι γονείς δεν ενισχύουν την κτητικότητα του παιδιού.
Για παράδειγμα, όταν είναι παρόντες σε καβγά δύο παιδιών για το ποιος τελικά θα πάρει το παιχνίδι εφόσον δεν μπορούν να το μοιραστούν, καλό είναι να μην παρεμβαίνουν και να αφήνουν τον καβγά να εξελιχθεί όπως πρέπει. Μόνα τους τα παιδιά θα καταφέρουν να τα βρουν. Ασχέτως πώς θα καταλήξει ο καβγάς, εκτός αν γίνει μεγάλη σύρραξη.
Αν το παιδί ή τα παιδιά είναι μικρά, όταν έρχεται η στιγμή που δείχνουν κτητικότητα, οι γονείς θα πρέπει να τα αποπροσανατολίσουν με άλλα θέματα ή πράγματα.
Ακόμα και όταν το παιδί τσακώνεται με ένα άλλο παιδάκι για το παιχνίδι που κρατά και που δεν είναι δικό του, οι γονείς δεν πρέπει να το αρπάξουν ξαφνικά ή βιαίως από τα χέρια. Ας του εξηγήσουν ότι πρέπει να το δώσει για λίγο στο άλλο παιδάκι να παίξει και να ζητήσουν από το άλλο παιδάκι συγγνώμη επειδή δεν τους υπακούει το δικό τους.
Το βασικό είναι οι γονείς να προσφέρουν στο παιδί το κατάλληλο περιβάλλον όπου θα νοιώσει ότι η προσφορά και η γενναιοδωρία είναι κομμάτι της καθημερινότητας τους.