Η σύγκρουση στη σχέση μας
Στους συγκρουσιακούς γάμους, οι σύντροφοι χρησιμοποιούν αρνητικούς τρόπους επικοινωνίας, επιτίθεται διαρκώς ο ένας στον άλλο και αλληλοκατηγορούνται για τη δυστυχισμένη τους ζωή.
Κανείς από τους δυο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του και το κομμάτι που του ανήκει μέσα στο γάμο και δεν ρισκάρει να αλλάξει αφού ο ίδιος “δε φταίει σε τίποτα”. Έτσι τελικά μένουν μέσα στο γάμο εκτοξεύοντας κατηγορίες, ακυρώνοντας το σύντροφό τους κτλ. αφού η ιδέα του διαζυγίου και της μοναξιάς είναι μια πολύ αποσταθεροποιητική και αγχωτική λύση για τους ίδιους.
Όλοι οι γάμοι περνάνε φάσεις απογοήτευσης όταν οι σύζυγοι συνειδητοποιήσουν ότι ο σύντροφός τους δε μπορεί να τους επιλύσει τις νευρώσεις τους και τις προσωπικές τους δυσκολίες. Αυτές οι κρίσεις συμβαίνουν συχνά στην ζωή μιας οικογένειας αφού όλοι οι άνθρωποι περνάνε από διάφορα αναπτυξιακά στάδια που τους δημιουργούν άγχος και ανασφάλεια.
Όταν όμως υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, πραγματική αγάπη και διάθεση να παραδεχτούν τις δυσκολίες τους χωρίς να τις χρεώνει ο ένας στον άλλο τότε μπορεί να εγκαθιδρυθεί ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης έτσι ώστε οι δυσχέρειες να ξεπερνιούνται με έναν πιο ομαλό τρόπο.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!