Γάμος: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των συζύγων
Από νομικής πλευράς, ο γάμος θεωρείται μία σύμβαση, περίπου όπως όλες οι άλλες.
Ο γάμος όμως είναι η μόνη σύμβαση που δεν καταρτίζεται δι΄ αντιπροσώπου ή πληρεξουσίου, αλλά χρειάζεται οι συμβαλλόμενοι να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στον παπά ή/και στον δήμαρχο και να δηλώσουν ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να γίνουν σύζυγοι, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς προθεσμία, ανεπιφύλακτα.
Έτσι, ο γάμος, όπως και κάθε άλλη σύμβαση, γεννά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Πρώτα απ’ όλα, γεννά την υποχρέωση της συμβίωσης σύμφωνα με το άρθρο 1386 ΑΚ που ορίζει ότι: «Ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος».
Τη βασικότερη ίσως υποχρέωση του γάμου, θέτει το άρθρο 1389 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο «Οι σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, για την αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας. Η συνεισφορά γίνεται με την προσωπική εργασία, τα εισοδήματα τους και την περιουσία τους». Δημιουργείται έτσι η κοινή συμβολή στις οικογενειακές ανάγκες. Δηλαδή, οι σύζυγοι πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, στην αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας και με έναν ιδιαίτερο, μάλιστα, όρο, σύμφωνα με τον οποίο κατά την εκπλήρωση των αμοιβαίων υποχρεώσεων τους, που πηγάζουν από τον γάμο, να ευθύνονται, έχοντας ως μέτρο την επιμέλεια που δείχνουν στις προσωπικές τους υποθέσεις.
Όσον αφορά τα δικαιώματα των συζύγων, το βασικότερο εξ’ αυτών το προβλέπει και ταυτόχρονα το διασφαλίζει ο νόμος στο άρθρο 1387 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο «Οι σύζυγοι αποφασίζουν από κοινού για κάθε θέμα του συζυγικού βίου». Είναι αυτονόητο, αλλά προβλέπεται και από το νόμο στη δεύτερη παράγραφο του ως άνω άρθρου, ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται με τρόπο που να μην εμποδίζεται η επαγγελματική και η υπόλοιπη δραστηριότητα του καθενός και να μην παραβιάζεται η σφαίρα της προσωπικότητάς του.
Όλα αυτά τα ορίζει με σαφήνεια και καθαρότητα ο νόμος, ορίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα και τις εξαιρέσεις τους ή τον περιορισμό τους, δηλαδή τις περιπτώσεις που υπάρχει κατάχρηση δικαιώματος.
Τέλος, το επώνυμο των συζύγων δε μεταβάλλεται με το γάμο, εκτός αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία των συζύγων.
Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr