10+1 τρόποι για να αυξήσω την συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού μου
Εκτός από τον δείκτη νοημοσύνης που δείχνει την εξυπνάδα του παιδιού, υπάρχει και η συναισθηματική νοημοσύνη που πολλές φορές μάλιστα αποδεικνύεται πιο χρήσιμη στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην καθημερινότητά μας.
Πως λοιπόν ένας γονιός θα μπορέσει να αυξήσει την νοημοσύνη του παιδιού του;
1. Σχέση γονιού – παιδιού: Η πιο σημαντική σχέση, μία σχέση ζωής, όπου ο γονιός μπορεί να μάθει το παιδί του να αναγνωρίζει όχι μόνο τα δικά του συναισθήματα αλλά και των άλλων.
2. Άκου το παιδί σου: Όταν ακούς το παιδί σου, ακούς τις ανάγκες του, παρατηρείς αυτό που αισθάνεται και το βοηθάς μέσα από εσένα να μάθει να το εκφράζει και εκείνο. Η επίγνωση του συναισθήματος είναι το πρώτο βήμα συναισθηματικής ανάπτυξης και εξέλιξης.
3. Μην μένεις στα στερεότυπα: ναι, μην συνδέεις το κλάμα του αγοριού σου με τη κοριτσίστικη συμπεριφορά. Βγες από τα στερεότυπα που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει γενιές και γενιές...
4. Μίλησε μαζί του για να του δείξεις πως μέσα από τον διάλογο μπορεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα και να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις.
5. Μάθε το να σέβεται αυτό που αισθάνεται, καθώς όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα και έχουν λόγο ύπαρξης. Είναι εντάξει να θυμώσει, να στενοχωρηθεί, όπως και να χαρεί. Αν δεν μάθει πως όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, πως θα μπορέσει να τα διαχειριστεί;
6. Μάθε το να εκφράζει το συναίσθημά του σε αυτόν που τον αφορά: πως θα σου φαινόταν αν ο/η σύντροφός σου έχει θυμώσει με κάτι που έγινε στη δουλειά και ξεσπάει πάνω σου; Έτσι ακριβώς λοιπόν, χρειάζεται και εσύ μέσα από τη δική σου συμπεριφορά να του δείξεις πως μπορεί να είσαι θυμωμένη μαζί του για παράδειγμα, συζητώντας μαζί του.
7. Δίδαξέ το να έχει υπομονή: σίγουρα δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να είναι υπομονετικό, καθώς μάλιστα δεν γνωρίζει ακριβώς και την έννοια αυτή. Και όμως, μέσα από τη δική σου υπομονετική συμπεριφορά, θα μάθεις και το ίδιο να είναι εξίσου υπομονετικό.
8. Δείξε του πώς να διαχειρίζεται τα δυσφορικά συναισθήματα δείχνοντάς του τον τρόπο μέσα από την δική σου διαχείριση. Πως θα το μάθεις να συγκρούεται αλλά και να μάθει να προχωράει λύνοντας τη σύγκρουση αυτή και μην παραμένει δέσμιό της;
9. Μάθε το να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης: Ναι, δείξε του διαφορετικούς τρόπους, μάθε το να ελίσσεται και να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της καθημερινότητας μέσα από διάφορους τρόπους.
10. Συνεργάσου μαζί του για να το μάθεις πως όταν συνεργάζεται μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα και πιο εύκολα από ότι μόνο του.
+ TIP
Μην ξεχνάς την οριοθέτηση: Όλα καλά τα παραπάνω αλλά χρειάζεται να κάνεις και τη σωστή οριοθέτηση στο παιδί σου, ώστε να μην εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Το κάθε παιδί είναι αλήθεια πως δοκιμάζει τα όρια των γονιών του, θέλει να δει μέχρι που «το παίρνει» να πάει και όταν τελικά αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχουν όρια, σε προκαλεί με την συμπεριφορά του να τα θεσπίσεις, καθώς η έλλειψη ορίων του δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Σίγουρα μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο όλο αυτό, μπορείς όμως αν νιώθεις πως δεν τα καταφέρνεις στη συναισθηματική διαχείριση και έκφραση να ζητήσεις βοήθεια ειδικού. Η βοήθεια αυτή θα φανεί χρήσιμη σε όλους τους τομείς της ζωής σου αλλά και στη ζωή του παιδιού σου. Μην ξεχνάς πως εκείνο σε βλέπει ως το «Θεό» του που όλα τα ξέρει και κάνει πάντα το σωστό. Αν λοιπόν του δείχνεις λάθος τρόπους έκφρασης, διαχείρισης, συμπεριφοράς κλπ, πως περιμένεις να βρει το «σωστό» του τρόπο; Βοήθησέ τα λοιπόν να αναπτύξει τον εαυτό του, την αυτοεκτίμησή του αλλά και δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή