«Breastsleeping»: Τι αλλάζει στο σώμα σας όταν θηλάζετε και κοιμάστε με το μωρό

Για τα οφέλη του θηλασμού, ειδικά, για το μωρό, σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Υπάρχουν όμως σημαντικά οφέλη και για τη μητέρα, ψυχικά και σωματικά, όταν θηλάζει το μωρό της.

Τι γίνεται όμως όταν μαζί με το μωρό που αποκοιμιέται όταν θηλάζει, κοιμάται και η μαμά με το μωρό στο στήθος; Εχουμε το λεγόμενο «Breastsleeping», όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, και περιγράφει στην ουσία τον κοινό ύπνο μαμάς και μωρού, προκειμένου να διευκολυνθεί ο θηλασμός.

Σύμφωνα με τον Δρ.James McKenna, ιδρυτή του εργαστηρίου Mother-Baby Behavioral Sleep στο Πανεπιστήμιο Notre Dame των ΗΠΑ, το «Breastsleeping», έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία αλλά και το σώμα της μητέρας. Η πιο συναρπαστική επίδραση, σύμφωνα με τον Δρ.James McKenna, είναι αυτή που δέχεται το υποσυνείδητο. «Ακόμα κι αν δεν γίνονται ορατές αυτές οι αλλαγές, το breastsleeping αξίζει να το δοκιμάσετε με το μωρό σας», υποστηρίζει ο ίδιος καθώς τα οφέλη είναι αξιοσημείωτα:

-Το σώμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του μωρού

Ο θηλασμός και ο ύπνος με το μωρό, αλλάζει τη συμπεριφορά της μητέρας, η οποία αποκτά μια ηρεμία και αρμονία κινήσεων, ακόμα κι όταν κοιμάται, με θετικό αντίκτυπο στο μωρό.

-Επηρεάζει θετικά τη στάση του σώματος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Notre Dame υποστηρίζουν ότι το breastsleeping μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να διαχειριστούν καλύτερα την προσφορά γάλακτός τους. Το Breastsleeping, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην παραγωγή περισσότερου γάλακτος τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

-Αισθάνεται περισσότερο ξεκούραστη

Από τη στιγμή που η μητέρα θηλάζει το μωρό και κοιμάται μαζί του, δεν χρειάζεται να μετακινείται ή να ξυπνάει τη νύχτα. Έτσι, απολαμβάνει τον βραδινό της ύπνο.

-Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλαπλά

Ο θηλασμός είναι γνωστό ότι έχει αμέτρητα οφέλη για τα μωρά και τις μητέρες τους. Όταν μια μητέρα «κοιμάται και θηλάζει» αποκομίζει και όλα τα οφέλη του θηλασμού, που εκτός των άλλων, είναι η μείωση του καρκίνου του μαστού, η καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως, η ισορροπία των ορμονών.

Στον αντίποδα, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κοινός κοινός ύπνος (co-sleeping) παιδιού και μητέρας, σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο κοινός ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου, ιδίως για τα πολύ μικρά βρέφη. Επίσης, δεν βοηθά τα παιδιά να ανεξαρτοποιηθούν και να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους στο δικό τους κρεβάτι.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved