Μπορεί η τεχνολογία να κάνει το παιδί σου, χοντρό, κουτό και κακό;
Οι γονείς έχουν μεγάλη ευθύνη.
Πρέπει να προσπαθούν να μεγαλώσουν ένα αξιοπρεπές ανθρώπινο ον τη στιγμή που τα μηνύματα σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας ξεκινούν σχεδόν από τη στιγμή που γεννιούνται.
«Η τηλεόραση θα "σαπίσει" το μυαλό του παιδιού σας!», «Τα βιντεοπαιχνίδια είναι κακά!», «Τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να συνομιλούν πια!».
Όλα περιστρέφονται γύρω από την ιδέα ότι η τεχνολογία και τα μέσα, (διαδίκτυο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια) θα καταστρέψουν ένα παιδί ή θα το κάνουν... χοντρό, κουτό και κακό.
Αλλά προφανώς όλα αυτά είναι υπεραπλουστευμένα. Η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη - και πολύ λιγότερο τρομακτική.
Δείτε παρακάτω τι από τα παραπάνω είναι φήμη και τι όχι.
Φήμη: Η τηλεόραση "σαπίζει" τα μυαλά των παιδιών.
Έρευνα λέει: Δεν υπάρχει αξιόπιστη έρευνα που να λέει ότι οι οθόνες προκαλούν κάποιου είδους βλάβη στον εγκέφαλο. Είναι αρκετά σαφές, όμως, ότι αν υπάρχει τηλεόραση στο παρασκήνιο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα μικρά παιδιά. Είναι αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα του χρόνου που τα παιδιά έχουν για να παίξουν και την ποιότητα του εν λόγω παιχνιδιού. Φαίνεται επίσης να σχετίζεται με στη σχέση γονέα-παιδιού και το χρόνο που έχουν για να κουβεντιάσουν και να συζητήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της γλώσσας των παιδιών. Όσον αφορά την τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο; Έρευνα δείχνει ότι επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου των παιδιών, η οποία μπορεί να επηρεάσει μεταξύ άλλων και τη μάθηση.
Συμβουλή: Κλείστε την τηλεόραση και κρατήστε τη μακριά από τα υπνοδωμάτια. Αν θέλετε να υπάρχει «θόρυβος» στο σπίτι βάλτε μουσική, ενώ αφιερώστε έστω και μία ώρα στα παιδιά σας να κάνετε πράγματα μαζί, κρατώντας τα ενεργά.
Φήμη: Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια, παχαίνουν τα παιδιά.
Έρευνα λέει: Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν το δείκτη μάζας σώματος. Αλλά οι αριθμοί ωστόσο δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της των φαγητών που καταναλώνουν παράλληλα. Όπως για παράδειγμα, πατατάκια, ποπ κορν, burger, κλπ.
Συμβουλές: Αντί να βλέπουν ανεξέλεγκτα τα παιδιά τηλεόραση, πείτε τους ότι μπορούν να δουν μόνο μία ταινία. Έτσι θα ελέγχετε το τι βλέπουν ενώ δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις. Όσον αφορά τα σνακ είναι προτιμότερο να τους δίνετε να τσιμπολογούν καρότα, τοματίνια και αγγουράκια παρά τσιπς. Επίσης, φροντίστε το παιδί σας να έχει φυσική δραστηριότητα. Βγείτε έξω, τρέξτε, περπατήστε, παίξτε μπάσκετ, ποδόσφαιρο. Η άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, συμβάλει στη διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος.
Φήμη: Η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου προκαλεί καρκίνο
Έρευνα λέει: Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν γίνει αρκετές μελέτες και τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα. Η ερευνητική κοινότητα εξακολουθεί να ερευνά, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει ένδειξη ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο.
Συμβουλή: Αν θέλετε να είστε προσεκτικοί, αποφύγετε να αφήνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές στο υπνοδωμάτιο των παιδιών και περιορίστε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από αυτά.
Φήμη: Τα παιδιά εθίζονται στο διαδίκτυο
Έρευνα λέει: Αν και πολλές έρευνες έχουν γίνει, τα αποτελέσματα είναι ακόμα αρκετά ασαφή, ειδικά για τα παιδιά.
Συμβουλή: Ελέγξτε το χρόνο των παιδιών και ορίστε μόνο μία ώρα την ημέρα για παιχνίδια στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μία ώρα να δουν ό,τι θέλουν στο youtube, μία ώρα να παρακολουθήσουν (τα μεγαλύτερα) τα social media και να συνομιλήσουν με φίλους στο messenger, viber, κλπ.