Πρακτικές συμβουλές γονιών σε μια νέα μαμά
Όταν είσαι νέα μαμά ακούς πλήθος συμβουλών, απ΄όλους, σχετικούς και μη, για τον τρόπο που πρέπει να μεγαλώσεις το μωρό σου.
Το parents.com αποφάσισε να συντάξει έναν πρακτικό οδηγό με χρήσιμες συμβουλές, κυρίως γονιών, με σκοπό να βοηθήσει τις νέες μανούλες να μην πελαγώσουν. Ιδού λοιπόν μερικές από αυτές.
1. Ζήσε το τώρα
Με το ν’ανησυχείς συνεχώς αν τα έχεις όλα υπό έλεγχο, χάνεις πολύτιμες στιγμές. Γι’ αυτό χαλάρωσε και απόλαυσε το χρόνο με το μωρό σου.
2. Μην αγχώνεσαι με το φαγητό του μωρού
Οι διατροφικές συνήθειες του μωρού αλλάζουν. Μην το πιέζεις και μην πανικοβάλλεσαι. Αν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, το μωρό θα τρώει όταν πεινάει.
3. Μη φοβάσαι να πεις όχι
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το παιδί σου είναι να λες «όχι», με μέτρο και συνέπεια.
4. Να δημιουργείς συνήθειες για σένα και το παιδί σου
Κάντε το να νοιώσει ξεχωριστό μέσα από απλά πράγματα , όπως ένα δικό σας συνθηματικό, μια χειραψία που μόνο εσείς οι δύο θα ξέρετε, μια επιβράβευση.
5. Να θυμάσαι ότι είσαι πρότυπο για το παιδί σου
Πρέπει να είσαι μια μαμά που εμπνέει το παιδί της. Να χαμογελάς λοιπόν, να προσπαθείς να είσαι ψύχραιμη και αισιόδοξη, να μπορεί το παιδί να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια μαζί σου.
6.Μοιράσου με το σύντροφό σου την καθημερινότητα του παιδιού
Είναι σημαντικό να είναι μέρος της καθημερινής φροντίδας του παιδιού ο πατέρας. Ενθάρρυνέ τον να αναλάβει το μπάνιο, την ανάγνωση ή την βόλτα του παιδιού.
7. Να διαβάζεις στο παιδί σου κάθε μέρα
Η ανάγνωση βοηθάει το παιδί να διευρύνει τους ορίζοντες και τη φαντασία του.
8.Καθιέρωσε μια ρουτίνα στον ύπνο
Μετά το βραδινό μπάνιο, την ανάγνωση και τα χάδια είναι η ώρα του ύπνου. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η ρουτίνα και να μην διαταράσσεται.
9.Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Ακόμα κι αν δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει στο παιδί, αναγνωρίζει ότι κάτι έχει ή κάτι το ταλαιπωρεί, ασχέτως τι μπορεί να λένε οι άλλοι.
10.Όταν κάνεις λάθος, παραδέξου το
Το παιδί αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα απ’ ότι πιστεύουμε. Αν λοιπόν κάνετε λάθος, μη διστάσετε να ζητήσετε συγγνώμη. Αυτό θα διδάξει πολλά στο παιδί σας.
11. Δουλειά σου δεν είναι να είσαι φίλος με το παιδί σου αλλά πρώτα γονιός
Το παιδί θέλει να γνωρίζει ότι είσαι ο γονιός του και οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί.