Παντρεμένοι με παιδιά: 7 μυστικά για να μη «βαλτώσει» ο γάμος σας
Δεν είναι ο κανόνας, αλλά σίγουρα οι εξαιρέσεις γονιών, που ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή τους, άλλαξε προς το χειρότερο τη συζυγική τους σχέση, είναι πολλές.
Κι εντάξει, τον πρώτο καιρό ως γονείς είναι φυσιολογικό, μέχρι να βρεις τα πατήματα σου στο νέο ρόλο, να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα και κυρίως, να συνηθίσεις στην ιδέα ότι πλέον έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες σου, η σχέση με το σύντροφο να περνά σε δεύτερη μοίρα. Τι γίνεται όμως, με τις περιπτώσεις εκείνες, που η σχέση σας έχει μπει στο περιθώριο και ο γάμος περνά παρατεταμένη κρίση; Ή λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο;
Καλό είναι να το πάρετε αλλιώς, αν δε θέλετε ο γάμος σας να βαλτώσει. Εξάλλου, το γεγονός ότι γίνατε γονείς, δε σημαίνει ότι πάψατε να είστε σύντροφοι και όπως προσπαθείτε καθημερινά για τη σχέση σας με το παιδί, έτσι πρέπει να κάνετε και με τη δική σας.
Ιδού, κάποια μικρά μυστικά, ώστε ο γάμος σας να μη βαλτώσει:
Όχι «μαμά» και «μπαμπά»
Ναι γίνατε γονείς. Ναι είσαι πλέον μαμά κι εκείνος μπαμπάς. Αποκτήσατε νέο ρόλο – τον πιο σημαντικό – αλλά αυτό δε σημαίνει… ξαναβαφτιστήκατε. Τι εννοούμε; Μη φωνάζετε ο ένας τον άλλον «μαμά» και «μπαμπά». Είναι από τα πιο συχνά λάθη που μπορείτε να κάνετε. Σίγουρα, πριν τον ερχομό του παιδιού, είχατε ένα «χαϊδευτικό», που αποκαλούσατε ο ένας τον άλλον. Κρατήστε το. Και στο γάμο σας θα κάνει καλό και στο παιδί, που θα το ακούει.
Ξαναθυμηθείτε το σεξ
Αυτό και αν είναι από τα πλέον συχνά λάθη, που κάνουν οι γονείς και το σημαντικότερο. Καταλαβαίνουμε, η κούραση, το άγχος, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, έχουν μειώσει την ερωτική σας διάθεση. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε το σεξ. Είναι απαραίτητο για να κρατηθεί μία σχέση, πόσω μάλλον ένας γάμος, οπότε μην το αποφεύγετε προτάσσοντας ένα σωρό δικαιολογίες.
Βγείτε ένα ραντεβού
Δώστε λίγο χρόνο και σε εσάς. Αφήστε το παιδί και βγείτε ένα ραντεβού. Φροντίστε να κάνετε ο, τι και στο πρώτο ραντεβού. Βάλτε τα καλά σας, και προσπαθήστε να εντυπωσιάσει ο ένας τον άλλον, όπως τότε. Μιλήστε για διάφορα, εκτός από την καθημερινότητα σας.
Ελέγξτε τα ξεσπάσματα
Οι οικογενειακές υποχρεώσεις κι ευθύνες είναι πλέον περισσότερες. Όπως μεγαλύτερη είναι η ένταση και το άγχος. Αυτό σημαίνει, ότι αυξάνονται τα ξεσπάσματα και οι τσακωμοί, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Ωστόσο, πολλές φορές δημιουργούνται έκρυθμες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Γι αυτό πριν ξεσπάσετε, πάρτε ανάσες. Χαλαρώστε για λίγο. Πηγαίνετε στο άλλο δωμάτιο, ακόμη και μία βόλτα μπορείτε να πάτε, μέχρι να εκτονωθεί η ένταση. Μην τσακώνεστε, χωρίς λόγο και αφορμή. Και μάλιστα, μπροστά στο παιδί.
Αγκαλιαστείτε
Ο ερχομός ενός παιδιού και οι αγκαλιές που απλόχερα πρέπει να του δίνετε συνέχεια, δε σημαίνει ότι σταματάτε τις αγκαλιές που δίνατε στον/στη σύντροφό σας. Χώρος και χρόνος για αγκαλιές, υπάρχουν για όλους. Μάλιστα, αν αγκαλιάζεστε μπροστά στο παιδί, είναι η μεγαλύτερη χαρά, ικανοποίηση και ασφάλεια που μπορείτε να του δώσετε.
Ζητείστε συγνώμη
Μετά από κάθε καβγά, να έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγνώμη ο ένας στον άλλον. Να αγκαλιαστείτε και να το αφήσετε πίσω. Μάλιστα, φροντίστε τη συγνώμη να τη ζητήσετε μπροστά στο παιδί – αν ήταν παρών στον καβγά – ώστε να του δώσετε ένα σπουδαίο μάθημα… αυτό του να καταλαβαίνεις το λάθος και να ζητάς συγνώμη!
Κάντε μικρές εκπλήξεις
Βάλτε λίγη φαντασία στη σχέση σας, δε βλάπτει. Αντίθετα, την ωφελεί. Μια ωραία ιδέα, και πολύ γλυκιά, είναι να αφήνετε τρυφερά σημειώματα ο ένας στον άλλον. Το ότι γίνατε γονείς, δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να κάνετε μεταξύ σας μικρές εκπλήξεις, που θα τονώσουν τη σχέση σας.