Αυτά είναι τα 12 πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνουν ο παππούς και η γιαγιά
Ο παππούς και η γιαγιά είναι μία σημαντική επιρροή στη ζωή ενός παιδιού και σε πολλές περιπτώσεις, όπου εργάζονται και οι δύο γονείς, είναι εκείνοι που μεγαλώνουν τα παιδιά.
Ωστόσο, κανείς, ούτε οι γονείς ούτε οι ίδιοι οι παππούδες, δε θέλουν να αποτελέσουν μία κακή επιρροή. Επειδή, όμως, είναι και δύσκολο να αρνηθούν ή να μην κακομάθουν το παιδί, καλό είναι εξαρχής να καταστήσετε σαφές είτε στους γονείς σας είτε στα πεθερικά, πως υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν πρέπει να κάνουν με το παιδί και κάποιοι κανόνες που ισχύουν και πρέπει να τηρήσουν και οι ίδιοι.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά που ΔΕΝ πρέπει να κάνουν:
1. Να προτείνουν όνομα
Το όνομα του παιδιού είναι μία προσωπική υπόθεση των γονιών. Αν θέλουν να τηρήσουν τις παραδόσεις, θα βάλουν το όνομα της γιαγιάς ή του παππού. Αν δε θέλουν, θα πρέπει η απόφασή τους να γίνει σεβαστή.
2. Να αγοράζουν ακριβά δώρα
Προτού αγοράσουν ένα παιγνίδι, θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γονείς, ειδικά αν πρόκειται για δώρο αξίας. Μπορεί οι γονείς να μη θέλουν να αγοράζουν ακριβά δώρα στο παιδί, «επώνυμα» ρούχα ή το τελευταίο μοντέλο κινητό.
3. Να είναι αδιάκριτοι
Το γεγονός ότι προσέχουν τα παιδιά, και περνούν ώρες μαζί τους στο σπίτι, δεν τους δίνει αυτόματα το δικαίωμα να θεωρούν καταστάσεις ως δεδομένες. Δε σημαίνει δηλαδή ότι πρέπει να μπαινοβγαίνουν το σπίτι όποτε θέλουν ή να έχουν άποψη επί παντός επιστητού.
4. Να αναλαμβάνουν να μιλήσουν στο παιδί για σοβαρά θέματα
Υπάρχουν κάποια σοβαρά θέματα ή κοινωνικά ζητήματα, όπως η θρησκεία, η πολιτική, ο ρατσισμός, ο θάνατος, που οι γονείς θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά με το δικό τους τρόπο και όταν κρίνουν ότι είναι έτοιμα για μία τέτοια κουβέντα. Οπότε, οι παππούδες δεν θα πρέπει να τα αγγίζουν ή να τα παρουσιάζουν με τη δική τους εκδοχή, που στην τελική μπορεί να μην είναι σύμφωνη με αυτή των γονιών.
5. Να κακολογούν κάποιο μέλος της οικογένειας.
Μπορεί η πεθερά να μη συμπαθεί τη νύφη. Ή ο πεθερός το γαμπρό. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να τους κακολογούν μπροστά στο παιδί. Το μόνο που καταφέρνουν, είναι να δηλητηριάσουν την ψυχή του και να το κάνουν να στεναχωριέται. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και με τους γονείς, έτσι; Δεν κακολογούμε ούτε τον παππού ούτε τη γιαγιά μπροστά στο παιδί.
6. Να αγνοούν τους κανόνες διατροφής των γονιών
Οι γονείς έχουν θέσει κάποιους κανόνες διατροφής στο παιδί και οι παππούδες οφείλουν να τους τηρήσουν. Αν δεν επιτρέπουν να τρώει γλυκά, δεν θα πρέπει να του δώσουν να φάει. Και αν το λυπούνται ή έχουν κάποια σπιτική λιχουδιά, θα πρέπει πρώτα να τους ρωτήσουν και να μην πάρουν αυθαίρετα πρωτοβουλία.
7. Να ρωτούν το παιδί τι συμβαίνει στο σπίτι
Αν έχουν περιέργεια να μάθουν τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι, απλά θα μείνουν με την περιέργεια. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητούν από το παιδί να κουτσομπολέψει τους ίδιους τους γονείς του, αν τσακώνονται, αν έχουν προβλήματα και άλλα.
8. Να κάνουν τη μαμά να νιώθει άσχημα
Μπορεί μία νέα μαμά να μη θέλει ή να μη μπορεί να θηλάσει το μωρό. Δεν χρειάζεται, ειδικά η γιαγιά, να είναι επικριτική απέναντι της, επειδή δε θηλάζει ενώ άλλες το κάνουν. Το μόνο που χρειάζεται αυτή την περίοδο μία νέα μαμά, είναι να γεμίσει και με ενοχές.
9. Να λένε σόκιν ιστορίες
Μπορεί να είναι αστείες και να σας κάνουν να γελάτε, αναφερόμαστε κυρίως στον παππού, όμως, δεν πρέπει να λέτε στο παιδί, σόκιν ανέκδοτα ή ιστορίες. Ή να του μαθαίνετε κακές λέξεις!
10. Να σας δημιουργούν ενοχές
Αποφασίσατε, φέτος, να μην πάτε διακοπές στο χωριό αλλά κάπου αλλού. Και το τελευταίο που χρειάζεστε να ακούσετε είναι το: «Πόσα χρόνια μου απομένουν που θα έρχεστε στο χωρίο. Το νησί εκεί θα είναι…»
11. Να αγοράσουν κατοικίδιο
Δεν έχει σημασία αν το παιδί τούς υποσχέθηκε πως θα είναι υπεύθυνο και θα προσέχει το κατοικίδιο που θέλουν. Πρόκειται για μία τεράστια ευθύνη, που θα πρέπει πρώτα να τη συζητήσουν με τους γονείς.
12. Να χαλάσουν το ωράριο του ύπνου.
Όπως και με τη διατροφή, έτσι και με τον ύπνο υπάρχουν κάποιοι κανόνες ως προς το ωράριο που θα πρέπει να τηρούνται.