Μεγαλώνοντας ένα νήπιο: 7 κανόνες που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη
Καλωσήρθατε στην παιδική ηλικία. Στη φάση που το μωράκι σας μεγάλωσε και πλέον είναι ένας μικρός άνθρωπος, που μιλάει καθαρά, που ξέρει τι θέλει και το ζητάει, ενίοτε το απαιτεί.
Που έχει τις πρώτες του εκρήξεις θυμού, που είναι ασταμάτητο, που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο και να τον κατακτήσει. Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος αυτή (1 έως 3 ετών) δεν είναι και η πιο εύκολη και οι γονείς πρέπει να επιδείξουν περισσότερη υπομονή και επιμονή. Κι επειδή πρόκειται και για μία περίοδο, που το παιδί μαθαίνει και σαν σφουγγάρι απορροφά όσα βλέπει, ακούει και διδάσκεται, υπάρχουν κάποιοι κανόνες αδιαπραγμάτευτοι, που θα πρέπει να τηρήσετε και να ακολουθήσετε πιστά.
Επίσης, υπάρχουν και κάποια tips, που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να γίνει και η δική σας ζωή με ένα νήπιο πιο εύκολη.
Να κουβαλάτε πάντα μαζί σας σνακ
Όταν βγαίνετε έξω να έχετε πάντα μαζί σας ένα σνακ. Θα σας χρειαστεί σίγουρα. Είτε γιατί το παιδάκι σας θα πεινάσει είτε γιατί θα βρεθείτε στη θέση αυτή, που θέλετε κάπως να το απασχολήσετε, οπότε του δίνετε να φάει κάτι για να ηρεμήσει.
Να έχετε πάντα μαζί σας μωρομάντηλα
Είναι από τα πράγματα που σίγουρα θα σας χρειαστούν στις εξόδους σας με ένα νήπιο. Θα τρέξει, θα παίξει, θα λερωθεί, θα πιάσει ο, τι βρει κάτω, θα πασαλειφτεί. Και θα σίγουρα θα σας ζητήσει να πάτε τουαλέτα και μια και δυο και τρεις φορές.
Υπομονή σε παράλογες απαιτήσεις
Να είστε προετοιμασμένες για τις παράλογες απαιτήσεις που θα έχει. Θα βγάλει από τα άπλυτα τη βρώμικη αγαπημένη του μπλούζα και θα επιμένει να τη φορέσει. Θα κάνει ολόκληρη σκηνή, αν το κόψετε σε κομμάτια τη μπανάνα, ενώ δεν ήθελε και θα ζητήσει επίμονα να την επαναφέρετε στην αρχική της κατάσταση. Θα ακούσετε παράλογες απαιτήσεις, αλλά θα πρέπει να δείξετε υπομονή και να του εξηγήσετε ότι δε μπορούν να γίνουν πάντα, όσα θέλει.
Να μην το αφήνετε από τα μάτια σας
Το παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να χαθεί από τα μάτια σας από τη μία στιγμή στην άλλη. Γι αυτό, όταν βγαίνετε έξω, θα πρέπει να έχετε πάντα την προσοχή σας πάνω του. Να έχετε μάτια ακόμη και στην πλάτη. Επίσης, επειδή στην ηλικία αυτή το παιδί δε μπορεί να κατανοήσει ποιος του είναι άγνωστος και σε ποιον πρέπει να μιλάμε ή όχι, είναι ένας επιπλέον λόγος να μην εφησυχάζεστε σε δημόσιο χώρο.
Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ύπνου
Σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να φτιάξετε το πρόγραμμα του ύπνου του και να το τηρείτε πιστά. Θα το βρείτε μπροστά σας. Επίσης, αν έχετε προγραμματίσει μία έξοδο με το παιδί, φροντίστε να έχει κοιμηθεί προηγουμένως, για να είναι ξεκούραστο και να μη νυστάξει όσο θα είστε εκτός σπιτιού. Και ξέρετε, αν νυστάζει ξεκινάει και η γκρίνια, και θα σας βγάλει ξινή την έξοδο.
Μη φρικάρετε αν δεν τρώει
Θα υπάρξουν οι φορές που το παιδί σας θα τρώει ο, τι του βάζετε μπροστά και θα υπάρξουν και οι φορές, που θα τρώει... αέρα. Αυτές τις φορές δεν χρειάζεται να φρικάρετε. Μπορείτε να του προσφέρετε εναλλακτικές προτάσεις. Αλλά ακόμη και αν δε θέλει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα φάει, όταν θα πεινάσει. Βέβαια, αν η ανορεξία έχει διάρκεια, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο.
Δημιουργήστε μία ρουτίνα
Σε αυτή την ηλικία στα παιδιά αρέσει η επανάληψη. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ζητάνε να τους διαβάζετε ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι, να βλέπουν ξανά και ξανά τα ίδια παιδικά. Μέσα από την επανάληψη, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα όσα νέε πληροφορίες λαμβάνουν, ενώ βοηθά πολύ στην υγιή ανάπτυξή τους. Έτσι, είναι μία καλή ευκαιρία, να δημιουργήσετε στο παιδί σας μία καθημερινή ρουτίνα, ένα πρόγραμμα. Από τις ώρες του φαγητού, μέχρι του ύπνου. Από τις καθημερινές δραστηριότητες έως τις καθημερινές συνήθειες. Αν θέλετε το παιδί σας να μπει σε μία σειρά, η νηπιακή ηλικία προσφέρεται.
Διαβάστε επίσης:
Παραξενιές του παιδιού (ηλικίας 1-2 ετών) στο φαγητό-Τι να κάνετε
Η επιθετικότητα στην προσχολική ηλικία 2-6 ετών
Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους