Εναλλαγή των γονέων στην επιμέλεια των παιδιών: Τι σημαίνει η σημαντική δικαστική απόφαση
Tο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την υπ. αρ. 7131/2007 απόφαση επιβάλλοντας, κατά το στάδιο των ασφαλιστικών μέτρων, την εναλλαγή των γονέων στην επιμέλεια των τέκνων.
Σύμφωνα με την γενναία αυτή απόφαση, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται προσωρινώς εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, παρέχοντας δικαίωμα επικοινωνίας στον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια κατά τα αντίστοιχα διαστήματα.
Στον ελληνικό Αστικό Κώδικα, προβλέπεται η χρονική κατανομή ή η εναλλασσόμενη άσκηση όλων των εκφάνσεων της γονικής μέριμνας. Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από την ελληνική θεωρία ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης, καθόσον η παράλληλη ύπαρξη δύο κέντρων ζωής θεωρείται ότι δημιουργεί στο τέκνο έλλειψη σταθερότητας και ανασφάλειας που αναστατώνουν και απορρυθμίζουν τη ζωή του παιδιού.
Στο διεθνή χώρο όμως, υποστηρίζεται σθεναρά ότι με την εναλλασσόμενη κατοικία, κατοχυρώνεται μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους γονείς, στη φροντίδα και ανατροφή των τέκνων, προσφέροντας στο ανήλικο τη δυνατότητα να διαβιεί στην καθημερινή του ζωή και με τους δύο γονείς. Ενθαρρύνεται έτσι η ισόρροπη επαφή του παιδιού και με τους δύο γονείς.
Η απόφαση αυτή, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Σύλλογο «Συνεπιμέλεια», ο οποίος τη χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους δυο γονείς του».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, μια νέα γενιά φωτισμένων δικαστικών λειτουργών αντιστέκεται στις επιταγές του νομολογιακού εθίμου που θέλει "την επιμέλεια στη μητέρα” χρησιμοποιώντας για δικαιολογία το αντιεπιστημονικό δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας.
«Η λύση που βρίσκεται πια στα χέρια της δικαιοσύνης και των φωτισμένων δικαστικών λειτουργών θα προσανατολίσει τις υποθέσεις ανατροφής παιδιών σε μία φιλική δικαιοσύνη, χωρίς αντιδικία, με δικαστική μεσολάβηση, λιγότερες εντάσεις, περισσότερες συμφωνίες, όπου κερδισμένοι θα είναι όλοι, δηλαδή το παιδί, η μητέρα, ο πατέρας, οι δικαστές και δικηγόροι, η κοινωνία στο σύνολό της», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
Δημητσάνας 42, Αθήνα, 11 522
τηλ. 210 3314536, fax: 210 3235632
κιν. 6972205516, e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr
Διαβάστε επίσης
Γονική μέριμνα και επιμέλεια τέκνου: Τι ισχύει μετά το διαζύγιο
Γονική μέριμνα και επιμέλεια ανήλικου τέκνου: Τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζετε