Το παιδί σας λέει ψέματα; Μην το τιμωρείτε
Ακούγεται, κάπως περίεργο, έτσι δεν είναι; Να σας λέει το παιδί ψέματα κι εσείς να μην το τιμωρείτε. Γιατί, στο μυαλό αρκετών γονιών, το ψέμα φέρνει τιμωρία.
Έτσι, μεγαλώσαμε κι εμείς. Όταν λέγαμε ψέματα, οι γονείς μας, μας τιμωρούσαν. «Στο δωμάτιο σου γρήγορα και δε θα βγεις, αν δε σου πω εγώ», «Δύο μέρες δεν θα δεις τηλεόραση» και άλλου τέτοιου είδους τιμωρίες, που φέρνει ένα ψέμα. Ωστόσο, η τιμωρία φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Το να μη δει για δύο ημέρες τηλεόραση, κάνει το παιδί την επόμενη φορά να το σκεφτεί καλά πριν σας πει ένα ψέμα;
Θα σκεφτόταν κανείς, πως ναι. Ο φόβος της τιμωρίας, φέρνει την ειλικρίνεια. Εξάλλου, και το παιδί αυτό δε λέει; «Δεν θα ξαναπώ ψέματα, αλήθεια σου λέω, άσε με να δω τηλεόραση». Αλλά τα παρακάλια του δεν πιάνουν τόπο στους γονείς που είναι ανυποχώρητοι και το ψέμα επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά σκοπίμως. Υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η απειλή της τιμωρίας λειτουργεί ανασταλτικά, οδηγώντας το παιδί στο να μη σας πει την αλήθεια.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά υπό το φόβο ότι θα τα τιμωρήσετε για μία σκανταλιά τους, για παράδειγμα, προτιμούν να σας πούνε ένα ψέμα. Αντίθετα, τα παιδιά που δεν έχουν την απειλή της τιμωρίας, είναι πιο εύκολο να πούνε την αλήθεια. Και αυτό οφείλεται στους γονείς. Όταν δεν τιμωρούν το παιδί, αλλά αντίθετα σε ένα ψέμα τους, καταφεύγουν στο διάλογο, όπου συζητούν για την πράξη του και προσπαθούν να βρούνε μία λύση, ώστε να μην επαναληφθεί, το έχουν πάρει με το μέρος τους. Οι γονείς που ενθαρρύνουν το παιδί να λέει την αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή, κερδίζουν την εμπιστοσύνη του, ενώ χτίζουν και μία σχέση ειλικρίνειας.
Ο γονιός δεν είναι ο τιμωρός, αλλά αντίθετα εκείνος που θα δείξει στο παιδί του, ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, μέσα από το διάλογο. Και το κυριότερο, το παιδί από μικρό θα κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια, και πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει στο ίδιο ένα ψέμα.
Κι επειδή θα υπάρξουν στιγμές, που θα εκνευριστείτε όταν θα πιάσετε το παιδί σας να λέει ψέματα, πείτε του καλύτερα ότι με τη συμπεριφορά του θα χάσετε την εμπιστοσύνη σας προς αυτό. Είναι μία φράση που θα το βάλει σε διαδικασία να σκεφτεί τις συνέπειες της πράξης του, περισσότερο από μία τιμωρία.
Διαβάστε επίσης
Παιδική ψυχολογία: Πώς αντιμετωπίζουμε τα ψέμματα των παιδιών
Γιατί η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματική
Τι κάνετε όταν τα ψέματα των παιδιών παύουν να είναι αθώα και γίνονται πρόβλημα