Οι έξι πιο συχνές ερωτήσεις μιας νέας μαμάς
Με τον ερχομό του πρώτου παιδιού οι απορίες είναι δεκάδες όπως και οι ερωτήσεις που θέλετε σε κάνετε σε όποιον έχει ήδη μωρό. Υπάρχουν τόσα πολλά που πιστεύετε ότι δεν γνωρίζετε.
Αναρωτιέστε αν το ταΐζετε σωστά, αν το αλλάζετε και το πλένετε χωρίς να το ερεθίσετε, αν κοιμάται στη σωστή πλευρά, αν η αναπνοή του είναι κανονική, αν, αν, αν…
Μην αγχώνεστε γιατί τα ίδια πράγματα απασχολούν κάθε νέα μανούλα. Γι΄αυτό και η συμβουλή που δίνουν στη συνέχεια όλες οι μαμάδες μετά το πρώτο παιδί - και που πιθανόν θα δώσετε και εσείς όταν πια το μωρό σας αρχίζει να μεγαλώνει – είναι ότι πρέπει να ρωτάτε το γιατρό σας για ότι σας απασχολεί. Δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις ούτε αυτονόητες απαντήσεις.
Ιδού λοιπόν ο κατάλογος με τις έξι ερωτήσεις που προβληματίζουν σχεδόν όλες τις νέες μαμάδες.
1.Πότε πέφτει ο αφαλός του μωρού;
Όταν βγείτε από το μαιευτήριο, το πιο πιθανό είναι ότι το κομμάτι του ομφάλιου λώρου με το σημείο όπου έχει δεθεί να μην έχει αποκοπεί ακόμα και είναι πιασμένο με ένα πλαστικό κλιπ. Θα μείνει εκεί μέχρι να ξεραθεί αρκετά ώστε να πέσει. Μέχρι τότε, το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να καθαρίζετε απαλά τον αφαλό του με οινόπνευμα σε κάθε αλλαγή πάνας. Απλά βρέχετε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας ή λίγο βαμβάκι με οινόπνευμα, ανασηκώνετε ελαφρά τον αφαλό και καθαρίζετε τη βάση του.
2. Πρέπει να βάζω κρέμα συγκάματος μετά από κάθε αλλαγή πάνας;
Το σύγκαμα είναι αποτέλεσμα ερεθισμού του δέρματος του μωρού από τα ίδια του τα ούρα που περιέχουν μια ουσία που λέγεται ουρία. Η ουρία διασπάται και παράγεται αμμωνία, η οποία και προκαλεί τον ερεθισμό στο δέρμα. Η περιοχή που καλύπτεται από την πάνα, δεν αερίζεται, είναι εκτεθειμένη σε πολύ υγρασία, σε ερεθιστικές ουσίες, π.χ. αμμωνία και μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα κόπρανα. Κάθε φορά λοιπόν που αλλάζετε πάνα τοποθετήστε ενίσχυση μονής κατεύθυνσης (που αφήνει στεγνό το δέρμα ) ανάμεσα στην πάνα μίας χρήσης και στο δέρμα του μωρού. Έτσι, τα ούρα θα περάσουν από το ενισχυτικό υλικό και θα απορροφηθούν από την πάνα, αφήνοντας στεγνό το δέρμα του μωρού.
3. Είναι φυσιολογικό να πονάω ενώ θηλάζω;
Όταν το μωρό δεν «τραβάει» σωστά το γάλα από το στήθος, η θηλή υπάρχει μεγάλη περίπτωση να τραυματιστεί και να σχηματιστούν ραβδώσεις. Για να ρουφάει το γάλα πιο μαλακά χωρίς να σας προκαλεί πόνο, σφίξτε ρυθμικά το στήθος σας με το χέρι όση ώρα το μωρό θηλάζει για να ρέει ευκολότερα το γάλα προς τη θηλή. Αυτό βέβαια θα το κάνετε, προτού οι θηλές φτάσουν στο σημείο να τραυματιστούν.
Στην περίπτωση που οι ραβδώσεις κάνουν την εμφάνισή τους κάντε υπομονή. Αφήστε τις θηλές ακάλυπτες προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον έντονο πόνο. Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, τις ψευτοθηλές σιλικόνης οι οποίες θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Μόλις τις αποστειρώσετε, βρέξτε τις και τοποθετείστε τις την ώρα που του θηλασμού. Οι πληγές με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουν σε λίγες ημέρες κι εσείς δεν θα πονάτε τόσο πολύ.
4. Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου έχει κολικούς ή κλαίει για άλλο λόγο;
Όταν το μωρό υποφέρει από κολικούς, συνήθως κλαίει αμέσως μετά το βραδινό θηλασμό/ τροφή ξένου γάλακτος, φωνάζει και διπλώνει τα πόδια στην κοιλιά σαν να είχε έναν πόνο στην κοιλιά του. Επίσης, τα επεισόδια διαρκούν περίπου μία ώρα ή περισσότερο, αλλά όταν τελειώσουν, δεν ξαναεμφανίζονται παρά μόνο την επόμενη μέρα. Τέλος, τα επεισόδια των κολικών επαναλαμβάνονται καθημερινά και πάντα την ίδια ώρα.
5. Πώς ξέρω ότι το μωρό μου πίνει αρκετό γάλα;
Το χορτάτο μωρό είναι ήρεμο, κοιμάται συνολικά τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο (μετράνε και οι ώρες που έχει τη θηλή στο στόμα αλλά κοιμάται) και ξυπνά πεινασμένο (συνήθως κλαίγοντας γοερά-μόνο σε λίγα σπίτια και στις διαφημίσεις τα παιδιά ξυπνούν με φωνούλες και γελάκια), αυξάνει το βάρος του κατά 10-30 γρ. την ημέρα και έχει καθημερινά, δηλαδή σε 24 ώρες, 6-8 βρεγμένες πάνες, αν είναι μικρότερο από 40 ημερών. Όταν σαραντίσει, έχει μεγαλώσει η ουροδόχος κύστη του και μπορεί να συγκρατεί περισσότερα ούρα, οπότε αρκούμαστε σε 4-5 βρεγμένες πάνε το 24ωρο.
6. Το μωρό μου με αναγνωρίζει;
Ένα νεογέννητο μωρό γεννιέται αναγνωρίζοντας τη μητρική φωνή. Επίσης έχουν επίσης αυξημένη αίσθηση οσμής και αναγνωρίζουν τη μητέρα τους στο σκοτάδι.
Διαβάστε επίσης
Πρώτος καιρός με το μωρό: Όλες οι αναμνήσεις που σε κάνουν τώρα να γελάς
Οι πρώτες 40 ημέρες μετά τη γέννα: Οδηγός για νέες μαμάδες
Πηγή: http://mamiverse.com