Δέκα λόγοι που είναι υπέροχο να έχεις παιδιά με διαφορά ηλικίας
Κι, όμως, το να έχουν τα αδέλφια μεταξύ τους μία διαφορά ηλικίας, έχει πολλά θετικά και καλά για τα ίδια, αλλά και για τη μαμά.
«Γιατί δεν κάνετε άλλο ένα παιδί;». είναι μία ερώτηση που την ακούς συχνά σε γονείς που έχουν ένα παιδί, γύρω στα 5 με 6 χρόνια. Ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας. Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό, είναι, ότι πια μεγάλωσε το παιδί, ότι έχετε ξεχάσει πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί, ότι θα είναι σαν την πρώτη φορά και δε μπορείς να ξαναμπείς στη διαδικασία αυτή, ότι θα έχουν μεγάλη διαφορά και δεν θα τα βρούνε ποτέ, ότι… πού να κάνεις άλλο παιδί, όταν, πλέον, το πρώτο έχει πια μεγαλώσει.
Σεβαστές όλες οι απόψεις, που έχουν και βάση. Πέρα από το γεγονός ότι η απόκτηση ενός παιδιού είναι υπόθεση ενός ζευγαριού και κανείς δε μπορεί να την κρίνει, επικρίνει ή να προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι λάθος. Ωστόσο, το να έχουν τα αδέλφια μεταξύ τους μία διαφορά ηλικίας, έχει και πολλά καλά. Και όπως τονίζουν μαμάδες, που το έζησαν από πρώτο χέρι, είναι απλά υπέροχο.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα θετικά μιας διαφοράς ηλικίας, όπως το μαρτυρούν μαμάδες που το βιώνουν από πρώτο χέρι.
- Έχεις μία έξτρα βοήθεια από το μεγαλύτερο παιδί
2. Το μεγαλύτερο παιδί είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να είναι περισσότερο υπεύθυνο για τον εαυτό του, να εξυπηρετείται μόνο του, και να μην εξαρτάται από εσένα
3. Είναι, όμως, και αρκετά μικρό σε ηλικία για να παίξει με το αδελφάκι του, να ασχοληθεί μαζί του, ξεκουράζοντας τη μαμά
4. Και με το δεύτερο παιδί είναι σα να μεγαλώνεις ένα μοναχοπαίδι, αφού το μεγαλύτερο πηγαίνει σχολείο, έχει δραστηριότητες και μέσα στην εβδομάδα, λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι. Πράγμα, που σημαίνει ότι τον πρώτο ειδικά καιρό, που θέλεις α ξεκουράζεσαι λίγο, όταν κοιμάται το μωρό, θα έχεις αρκετή ησυχία.
5. Το μεγαλύτερο παιδί αποκτά υπομονή. Μπορεί να είναι ανυπόμονο σε άλλα θέματα (παγωτό, τηλεόραση κ.α.) και να θέλει να περνάει το δικό του, όμως, με το μωρό θα δείχνει μεγάλη υπομονή.
6. Γίνεται περισσότερο υπεύθυνο. Επίσης, ως μεγάλη/ος αδελφή/ος νιώθει μία ευθύνη απέναντι στο μικρό του αδελφάκι, που σημαίνει ότι γίνεται περισσότερο υπεύθυνο. Θα το προσέχει, θα το φροντίζει, θα μάθει να μοιράζεται πράγματα και κυρίως, συναισθήματα.
7. Θα είναι πρότυπο για το μικρότερο αδελφάκι του.
8. Δεν θα υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμός, αφού λόγω της διαφοράς ηλικίας, θα είναι διαφορετικά τα θέλω τους, οι ανάγκες και οι επιθυμίες. Επίσης, δεν θα βλέπει το ένα το άλλο ανταγωνιστικά.
9. Μεγαλώνοντας, θα του λέει παραμύθια, ιστορίες, θα το βοηθάει με το διάβασμα. Γενικά, θα είναι δίπλα του σε ο, τι το χρειαστεί.
10. Θα του δίνει συμβουλές ως μεγαλύτερο που θα είναι, θα το προσέχει, θα το καθοδηγεί και για το μικρότερο παιδί, θα είναι πάντα ο μεγάλος αδελφός ή η μεγάλη αδελφή!
Διαβάστε επίσης
Αδέλφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας: Τα υπέρ και τα κατά
Όταν το μικρότερο παιδί σας θεωρεί ήρωα τον μεγάλο του αδελφό