Μαμά του χθες vs μαμά του σήμερα: Αυτές είναι οι διαφορές

«Μάνα, θα βγω». «Να πάρεις και ζακέτα μαζί σου». Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Κάποια άλλα, όμως, αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων.

Και η μαμά του σήμερα, δηλαδή, εμείς δεν έχουμε και τόση σχέση με τη μαμά του χθες, δηλαδή, με τη μαμά μας. Και ναι, μπορεί αρκετές φορές να πιάνουμε τον εαυτό μας να λέει ατάκες, που μας έλεγε η μητέρα μας, όταν ήμασταν παιδιά ή να έχουμε ίδια συμπεριφορά, όμως, έχουμε και πολλές διαφορές.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι κοινωνίες έχουν αλλάξει, όπως και τα δεδομένα. Η μητρότητα του σήμερα έχει διαφορές με εκείνη του χθες. Άλλες προς το καλύτερο και άλλες, θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των μαμάδων μας, κυρίως ως προς το άγχος, που έχουμε για το μεγάλωμα των παιδιών μας.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι διαφορές εκείνες

Θηλασμός

Τις δεκαετίες του 70 και 80 ο θηλασμός δεν ήταν τόσο διαδεδομένος. Μάλιστα, οι γυναίκες της εποχής εκείνης που δούλευαν, προτιμούσαν να μη θηλάζουν, ώστε να προστατεύσουν την καριέρα τους. Αντίθετα, σήμερα οι γυναίκες θηλάζουν τα παιδιά τους, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ στις εργαζόμενες μητέρες παρέχεται άδεια θηλασμού.



Δραστηριότητες

Ως παιδιά δεν πηγαίναμε σε κάποια δραστηριότητα ή αν κάναμε, οι επιλογές ήταν σαφώς λιγότερες, ενώ ξεκινούσαμε σε μεγαλύτερη ηλικία. Σήμερα, τα παιδιά από την ηλικία των 4 χρόνων μπορούν να ξεκινήσουν κάποια δραστηριότητα, από μπαλέτο, καράτε, μέχρι χορό ή ιππασία. Από βρέφη, δε, μπορούν να ξεκινήσουν και baby swimming.

Παιχνίδι

Μπορεί η δική μας γενιά να μην είχε δραστηριότητες, όμως, είχε γειτονιά! Μαζευόμασταν τα παιδιά της γειτονιάς, κάθε ηλικίας και παίζαμε, τρέχαμε. Σήμερα, οι γειτονιές δεν είναι τόσες πολλές (αν ζεις σε πόλεις), αλλά ακόμη και αν υπάρχουν ο γονιός έχει πάντα την έγνοια και το άγχος, σε αντίθεση με τις μαμάδες μας που ήταν πιο ξέγνοιαστες.

Φροντίδα

Οι περισσότεροι της δικής μα γενιάς, μεγάλωσαν με τον παππού και τη γιαγιά. Σήμερα, πολλά ζευγάρια επιλέγουν ακόμη τους παππούδες για να προσέχουν τα παιδιά, όμως, υπάρχουν και τα ζευγάρια εκείνα, που από επιλογή προτιμούν να στείλουν το παιδί από μικρό στο βρεφικό. Ή υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες (και δεν είναι λίγες), που η γιαγιά και ο παππούς εργάζονται ακόμη, οπότε τα ζευγάρι αναγκαστικά καταφεύγει στη λύση της μπέιμπι σίτερ. Όταν ήμασταν εμείς παιδιά, οι γιαγιάδες δε δούλευαν και ήταν κάτι σαν αυτονόητο ότι θα μεγαλώσει του παιδιού της το παιδί. Σήμερα, δεν είναι για όλες τις γιαγιάδες το ίδιο αυτονόητο.

Παιδίατρος

Οι σύγχρονες μαμάδες θα πάρουν τηλέφωνο με μεγαλύτερη ευκολία τον παιδίατρο να τον ρωτήσουν για κάτι σχετικά με το παιδί ή θα ανησυχήσουν πιο εύκολα, όταν θα αρρωστήσει. Αντίθετα, οι μαμάδες του χθες ήταν πιο χαλαρές (το διαπιστώνουμε και σήμερα που είναι γιαγιάδες) και δεν σχημάτιζαν, σχεδόν με το παραμικρό το τηλέφωνο του παιδίατρου.

Βραδινές εξόδους

Πόσες φορές θυμάστε τη μαμά σας να έχει βραδινές εξόδους με τις φίλες της ή άλλες μαμάδες; Όχι τόσες πολλές. Την εποχή εκείνη, ήταν κάτι σαν ταμπού (κυρίως, στην επαρχία) μία μαμά να βγαίνει το βράδυ με φίλες, ειδικά αν ήταν και ελεύθερες. Σήμερα, αυτό είναι ξεπερασμένο και μία μαμά μπορεί να έχει το χρόνο και το χώρο της και να διασκεδάσει με τις φίλες της, είτε είναι μαμάδες είτε ελεύθερες.

Μαθησιακές και μη δυσκολίες

Η σύγχρονη μητέρα ψάχνεται περισσότερο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το παιδί. Αν εντοπίσει κάποια μαθησιακή δυσκολία από νωρίς, θα το ψάξει, θα βοηθήσει το παιδί. Επίσης, αν δει κάποια προβλήματα στη συμπεριφορά του παιδιού της, επίσης θα το ψάξει. Στην εποχή τη δική μας δεν υπήρχε η ενημέρωση που έχουμε σήμερα (δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και δάσκαλοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία) και σίγουρα δεν υπήρχαν και οι κατάλληλες δομές, για να βοηθηθεί ένα παιδί.

Τσεκ απ

Όταν ήμασταν παιδιά, συνήθως μας πήγαιναν στον παιδίατρο αν αρρωσταίναμε, στον οφθαλμίατρο όταν στο δημοτικό διαμαρτυρόμασταν ότι δε βλέπουμε καθαρά, στον οδοντίατρο όταν μας πονούσε το δόντι. Σήμερα, σε όλα τα παραπάνω, και όχι μόνο, υπάρχει η πρόληψη, ενώ τότε περνούσαμε απευθείας στη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης

Η δύναμη της μητρότητας: Παλιές φωτογραφίες μαμάδων απ’ όλο τον κόσμο που θα σας συγκινήσουν

Μου θυμίζω τη μάνα μου: Κλασικές ατάκες που λέω κι εγώ. Εσείς;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved