Επίδομα τέκνων 2018: Πώς θα υπολογίζεται και πότε θα καταβάλλεται

Από το έτος 2018, αλλάζει το καθεστώς που διέπει τα υφιστάμενα οικογενειακά επιδόματα.

 

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Επίδομα τέκνων 2018: Πώς θα υπολογίζεται και πότε θα καταβάλλεται

Αυτό προβλέπεραι σε νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018.

Ο κύριος στόχος της νέας αυτής ρύθμισης είναι ο εξορθολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων και η αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα τέκνων, το οποίο θα χορηγείται, αφού ληφθεί υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία κάθε οικογένειας.

Έτσι, αφενός θα υπάρχουν ίδια αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα παιδιά, βάσει οικογενειακού εισοδήματος αφετέρου δε, με τη λελογισμένη κλιμάκωση του ποσού του επιδόματος, ανάλογα με αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών, θα διασφαλίζεται μία πιο στοχευμένη πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη της και την πραγματική οικονομική αδυναμία και τις πραγματικές ανάγκες κάθε οικογένειας, ώστε να καλυφθούν κάποια κενά προγενέστερων ρυθμίσεων ανισότιμης μεταχείρισης οικογενειών με διαφορετικό αριθμό εξαρτώμενων τέκνων.

Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής: έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ, από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και από δέκα χιλιάδες και ένα (10.001) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες 15.000) ευρώ.
Το επίδομα τέκνου απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ως εξαρτώμενα τέκνα για την καταβολή του επιδόματος παιδιού νοούνται τα τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα, για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το ορφανό τέκνο ή τα ορφανά τέκνα, που αποτελούν ιδία οικογένεια, όταν έχει επέλθει θάνατος και των δύο γονέων.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου γονέα ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα θα χορηγείται σε αυτόν που του έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, σε όποιον έχει την κύρια ευθύνη διατροφής.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
Δημητσάνας 42, Αθήνα, 11 522
τηλ. 210 3314536, fax: 210 3235632
κιν. 6972205516, e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

Διαβάστε επίσης

Επίδομα παιδιού: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θ’ αρχίσει η καταβολή του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved