Έδιωξαν το παιδί μου από το σχολείο - Τι κάνω τώρα;

Η αποβολή από το σχολικό περιβάλλον είναι μια ακραία λύση ως απάντηση σε μια σειρά προβληματικών συμπεριφορών από τη μεριά του μαθητή.

Το γεγονός της αποβολής σημαίνει ότι το θέμα έφτασε στο «απροχώρητο» και η συμπεριφορά του ξεπέρασε κάθε όριο. Ο γονιός μπροστά σε αυτή την είδηση θα σοκαριστεί και θα προσπαθήσει να κατανοήσει ακριβώς τι συνέβη. Υπάρχουν πολλά οικογενειακά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και φυσικά θα ήμασταν αφελείς εάν αφήναμε το θέμα οικογένεια έξω από τα αίτια της συμπεριφοράς του παιδιού.

Ένα οικογενειακό σενάριο είναι να υπάρχουν πολλά και μεγάλα αντικειμενικά προβλήματα στην οικογένεια με αποτέλεσμα το παιδί να είναι λίγο παραμελημένο από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ακόμη περίπτωση είναι το παιδί να βιώνει άσχημη κακοποίηση στο σπίτι του και να αντιδρά έτσι για να τραβήξει την προσοχή και την φροντίδα στο σχολικό περιβάλλον. Μια ακόμη περίπτωση είναι οι γονείς να μην έχουν συνειδητοποιήσει την υπερβολικά χαλαρή ανατροφή που παρέχουν στο παιδί και πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας ανατροφής χωρίς όρια.

Συχνά οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές γιατί δεν έχουν διδαχτεί τις σωστές μεθόδους με αποτέλεσμα να καταφύγουν στην λύση της αποβολής. Οι γονείς δεν πρέπει να νιώθουν τρόμο και απόρριψη, καθώς το παιδί θα νιώσει το ίδιο και θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και συζητήσιμοι. Η αγάπη και η σωστή προσέγγιση του παιδιού από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Η πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι να στηρίξετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας: μην το τιμωρήσετε περαιτέρω, μην είστε θυμωμένοι και απορριπτικοί. Δεν πρέπει να αισθανθεί την «ταμπέλα» του προβληματικού ατόμου στην πλάτη του.

Μιλήστε με το παιδί και κάντε το να δει ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά εάν είχε διαφορετική συμπεριφορά το ίδιο και εάν τηρούσε τα όρια, ωστόσο από εδώ και πέρα θα παλέψετε όλοι μαζί στο νέο σχολείο για να τα αλλάξετε όλα προς το θετικό.

Παρουσιάστε του το νέο σχολείο ως μια δεύτερη ευκαιρία να δείξει την πραγματική του αξία και τον αληθινό του εαυτό. Πολλά παιδιά παλεύουν να κρύβουν τον αληθινό τους εαυτό και είναι μονίμως επιθετικά εξαιτίας αυτού. Καλό είναι να μην αναφέρεστε στο παρελθόν και στο λάθος του ξανά και ξανά. Τραβήξτε κι εσείς μια γραμμή και κοιτάξτε μπροστά στον στόχο της βελτίωσης.

Καμιά φορά η υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά ίσως κρύβει κάποια ψυχική διαταραχή που θα πρέπει να δουλευτεί με κάποιον ειδικό. Μην φοβάστε να δείτε την αλήθεια στα μάτια. Όλα βελτιώνονται. Εάν το παιδί συνεχίσει την άσχημη συμπεριφορά του μετά από 3 μήνες περίπου, καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό μόνος –η ή με το παιδί.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη: Πώς πρέπει ο δάσκαλος να τα αντιμετωπίζει
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας, όταν βαριέται το διάβασμα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved