Τι να κάνετε κάθε φορά που το παιδί σας λέει «βαριέμαι»
Είναι μάλλον απίθανο ένα παιδί να μην βαρεθεί. Ειδικά, όταν δεν ξέρει τι να κάνει ή τι να παίξει και περιφέρεται στο σπίτι αναζητώντας απεγνωσμένα μια καθοδήγηση ή μια ιδέα.
Για αρκετούς γονείς, η βαρεμάρα είναι συνώνυμη της τεμπελιάς. Βαριέται όλη την ώρα, άρα είναι τεμπέλης. Για άλλους πάλι, η λέξη αυτή λειτουργεί ως κόκκινο προειδοποιητικό λαμπάκι και σπεύδουν να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού με έξτρα δραστηριότητες.
Όμως, η βαρεμάρα είναι μια απόλυτη φυσιολογική κατάσταση αρκεί να μην γίνει …συνήθεια ή να μην υποκρύπτει άλλα πράγματα.
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε το παιδί σας να λέει «βαριέμαι», αντί άλλων, απαντήστε του:
«Δεν πειράζει που βαριέσαι, είναι λογικό»
Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η πλήξη είναι κακό πράγμα. Έχουμε προγραμματίσει έτσι τη ζωή μας που δεν υπάρχει χρόνος για να βαρεθούμε. Όμως πολλές φορές η πλήξη μπορεί να γίνει ακόμα και ...δημιουργική. Να ωθήσει το παιδί να σκεφτεί κάτι για να περάσει το χρόνο του, είτε είναι παιχνίδι ή μια ενασχόληση με κάτι άλλο.
«Εχεις βαρεθεί; Ωραία, μπορείς να καθαρίσεις κάτι που θέλω;»
Πολλοί γονείς έχουν καθιερώσει το βάζο της πλήξης. Τι είναι αυτό; Ένα βάζο γεμάτο χαρτάκια στα οποία αναγράφονται οι αγγαρείες που μπορεί να κάνει το παιδί για να ξεπεράσει την...βαρεμάρα του. Ετσι, κάθε φορά που σας λέει «βαριέμαι», του λέτε να τραβήξει ένα χαρτάκι για να δει τη δουλειά που του αντιστοιχεί εκείνη την ημέρα. Είμαστε σχεδόν βέβαιες ότι η βαρεμάρα του θα εξαφανιστεί σε λίγα λεπτά.
«Γιατί δεν διαβάζεις κάτι;»
Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι από τις πιο ευεργετικές δραστηριότητες του παιδιού .Όχι μόνο βελτιώνει την άνεσή του στο διάβασμα και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, αλλά το βοηθάει να ανακαλύψει νέους κόσμους που ποτέ δεν θα είχε φανταστεί. Επιλέξτε, ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα του, τα ανάλογα βιβλία, και παροτρύνετε το, να ξεκινήσει να το διαβάζει.
«Θέλεις να βγεις για λίγο έξω;»
Όταν το παιδί είναι μέσα στο σπίτι για αρκετές ώρες, είναι λογικό να βαρεθεί. Αν είναι σε ηλικία που μπορεί να βγει μόνο του στον κήπο ( αν έχετε ) ή να κάνει μια βόλτα με το ποδήλατο, πείτε του να το κάνει. Διαφορετικά, βρείτε λίγο χρόνο να πάρετε το παιδί σας και να κάνετε μια σύντομη βόλτα. Είναι βέβαιο ότι θα νοιώσει (και εσείς) καλύτερα.
«Ας κάνουμε κάτι μαζί»
Πολλές φορές το παιδί χρειάζεται λίγη καθοδήγηση. Του να το προτείνετε να κάνετε κάτι από κοινού είναι μια λύση. Αν μαγειρεύετε, ζητήστε του να σας βοηθήσει. Αν έχετε λίγο χρόνο, παίξτε ένα επιτραπέζιο.
Μην ξεχνάτε επίσης το εξής : Πολλά παιδιά επικαλούνται την πλήξη αναζητώντας στην ουσία την προσοχή μας. Μην τους τη στερείτε.
Διαβάστε επίσης
Όχι ένα, ούτε δύο αλλά 22 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας λέει, «Μαμά, βαριέμαι»
«Μαμά βαριέμαι...» Γιατί βαριέται ένα παιδί;
Γιατί δεν πρέπει να λέτε το παιδί σας «τεμπέλη»