Μην αλλάζετε τους κανόνες του σπιτιού σας επειδή είναι καλοκαίρι
Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς όση καλή πρόθεση κι αν έχουν, έχουν και έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης όσον αφορά τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.
Πολλές φορές νιώθουν ενοχές εάν πουν "όχι" ή άλλες πάλι φορές η επικοινωνία τους με το παιδί στηρίζεται στην αρνητική μάθηση δηλαδή στο τρίπτυχο Όχι-Μη-Δεν.
Η πίεση που νιώθουν τα μικρά μας είναι μεγάλη και καταλήγουν μπερδεμένα, με άσχημη συμπεριφορά και διάφορα "κόλπα" για να τραβήξουν την προσοχή. Οι γονείς από την άλλη, καταλήγουν απογοητευμένοι, ναρκισσιστικά πληγωμένοι και να απορούν "Πώς έγινε έτσι το παιδί; σε ποιόν έμοιασε;"..
Το μεγαλύτερο σφάλμα είναι η έλλειψη σταθερότητας στη συμπεριφορά μας προς το παιδί. Λέγοντας έλλειψη σταθερότητας εννοούμε για τις φορές που ένας κανόνας καταπατάται από εμάς τους ίδιους δηλαδή με την άδειά μας ή για τις περιόδους που επειδή νιώθουμε κουρασμένοι ή και από την άλλη ευδιάθετοι χαλαρώνουμε τα όρια των παιδιών και "τα αφήνουμε ελεύθερα". Ιδανική και πιο συνηθισμένη περίοδος γι αυτό το φαινόμενο είναι το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς για τα παιδάκια μας. Παίζουν, κολυμπούν, διασκεδάσουν με φίλους και ξεκουράζονται από τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Έτσι, πολλοί γονείς κρίνουν απαραίτητο να χαλαρώσουν τα όρια και τους κανόνες του σπιτιού τους ως extra bonus δώρο για τα παιδιά: Ας φάνε πέντε γλυκά παραπάνω, ας κοιμηθούν όποτε θέλουν, ας φάνε παγωτό και καθόλου φρούτα, ας..ας..ας... Έτσι θεωρούμε ότι κάνουμε καλό στα παιδιά αλλά δεν έχουμε συναίσθηση της βλάβης που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στο παιδί αλλά και στη σχέση μας με εκείνο.
Οι κανόνες του σπιτιού, όπως είναι καλό να λέγονται, και τα όρια που θέτουμε στο παιδί δεν έχουν ως στόχο να "βγει καλά ο χειμώνας" και να είμαστε άψογοι στο σχολείο μας ή όπου αλλού. Ο στόχος των κανονισμών είναι η ευζωία του παιδιού μας και η ομαλή καθημερινότητά του. Το να κοιμάται νωρίς το βράδυ δεν είναι για να ξυπνάει νωρίς για το σχολείο, είναι γιατί χρειάζεται ύπνο ως μικρό παιδάκι, το να πλένει τα δόντια του δεν είναι για να πάρει αυτοκόλλητο από τον οδοντίατρο μας αλλά για να έχει υγιή δοντάκια και να γλιτώσει το άγχος και το πόνο της τερηδόνας..το να μην τρώει γλυκά δεν είναι για να μην έχει υπερένταση και δεν ησυχάζει αλλά για να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής από την τρυφερή αυτή ηλικία.
Το να χαλαρώνουμε λοιπόν τα όριά μας το καλοκαίρι είναι σαν να δεχόμαστε ότι αυτοί οι κανόνες είναι "χειμερινοί", έχουν να κάνουν με το έξω από εμάς και μας περιορίζουν. Δίνουμε, λοιπόν, αρνητικό χρώμα στους κανονισμούς αυτούς και το παιδί μαθαίνει να τους ακολουθεί αναγκαστικά και όχι να τους υιοθετεί.
Ας μείνουμε, λοιπόν, συνεπείς στην συμπεριφορά μας και το καλοκαίρι. Τα παιδιά χρειάζονται όρια και συνέπεια από εμάς. Καλός γονέας, εάν πούμε ότι υπάρχει ως αφηρημένη έννοια, δεν είναι αυτός που κάνει όλα τα χατήρια ή κρίνει εξ ιδιών τα αλλότρια..ο καλός γονέας-παιδαγωγός είναι εκείνος που αφουγκράζεται την ψυχική ανάγκη του παιδιού του και κοιτάει και πέρα από το τώρα.
Θέτει βάσεις για το μέλλον του παιδιού και δεν κάνει επιπόλαιες παραχωρήσεις επειδή κουράζεται ή έχει κέφια. Το μεγάλωμα ενός παιδιού εξάλλου είναι δύσκολο έργο και θέλει μια μόνιμη πειθαρχία αλλά και ενημέρωση από μέρους μας.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr