Ημέρα «Κανείς δεν τρώει μόνος του» - Γιατί είναι σημαντικό να τρώει όλη η οικογένεια μαζί
Η 15η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα που κανείς δεν πρέπει να τρώει μόνος του.
Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, οι δραστηριότητες μετά το σχολείο ή ακόμη και το Σαββατοκύριακο έχουν σαν αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειας να μην βρίσκονται συχνά όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι. Να τρώνε σε «βάρδιες». Η σημασία όμως του να βρίσκονται όλοι μαζί, γονείς και παιδιά, έστω και στο τέλος της ημέρας είναι μεγάλη.
Πώς καθιερώθηκε
Η ημέρα όπου «κανείς δεν τρώει μόνος του» ξεκίνησε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Βόρεια Καρολίνα και εφαρμόστηκε κυρίως στα σχολεία της περιοχής με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής απομόνωσης. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους μαθητές όχι μόνο να κάθονται μαζί με τους συμμαθητές τους που δεν γνωρίζουν και να τους γνωρίσουν, αλλά και να εντοπίζουν και άλλους που μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι και να τους συμπεριλαμβάνουν στην ομάδα. Το 2018, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μαθητές σε πάνω από 2.300 σχολεία και στις 50 πολιτείες συμμετείχαν στην ημέρα.
Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων
Τα οφέλη από την ανταλλαγή χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω του οικογενειακού γεύματος ή δείπνου δεν μετριούνται μόνο σε θερμίδες αν και οι έρευνες δείχνουν πως όταν τρώμε όλοι μαζί τείνουμε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Όταν μια οικογένεια κάθονται όλοι μαζί και συζητάνε μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να αντιμετωπίσουν τα άγχη της καθημερινότητας.
Ο χρόνος γύρω από το τραπέζι είναι ωφέλιμος χρόνος σύνδεσης μεταξύ του ζευγαριού αλλά και των παιδιών με τους γονείς τους. Αυτό βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ότι τα αγαπούν και ότι είναι ασφαλή.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλάνε. Χρησιμοποιήστε τις ώρες αυτές για να συζητήσετε με τα παιδιά για την ημέρα τους, για όσα τα απασχολούν, για να φτιάξετε μαζί έναν πρόγραμμα διασκέδασης για τις επόμενες ημέρες. Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Κάντε θετικές συζητήσεις και αφήστε τα θέματα πειθαρχίας, για παράδειγμα, για μια άλλη ώρα.
Την ώρα του φαγητού κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, απενεργοποιήσετε τα κινητά σας και τα tablet, κρατήστε βιβλία και παιχνίδια μακριά από το τραπέζι.
Πώς να γιορτάσετε
Ξαφνιάστε την υπόλοιπη οικογένειά σας παρεκκλίνοντας από το συνηθισμένο, καθημερινό πρόγραμμα και ετοιμάστε ένα ξεχωριστό δείπνο. Εάν δεν προλαβαίνετε καλέστε το σύντροφο και τα παιδιά σας σε ένα εστιατόριο. Εκεί μπορείτε να συμφωνήσετε όλοι και να προσαρμόσετε τα προγράμματά σας ώστε να βρίσκεστε πιο συχνά γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Καθιερώστε, τουλάχιστον, μια ημέρα την εβδομάδα.
Στο πλαίσιο της αρχικής ιδέας του προγράμματος, καλέστε συμμαθητές του παιδιού σας ή και τους γονείς τους να φάτε όλοι μαζί με στόχο να γνωριστείτε καλύτερα. Κύριος στόχος αυτής της Ημέρας είναι να μιλήσουμε με ένα άτομο στο οποίο κανονικά δεν θα μιλούσατε, να γνωριστείτε καλύτερα. Μια μέρα μόνο φυσικά δεν φτάνει, είναι όμως ένα πρώτο βήμα, μια καλή αρχή. Μην ξεχνάτε ότι με αυτό τον τρόπο δίνετε και μαθήματα κοινωνικοποίησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στα παιδιά σας.