Πρέπει να δίνω απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού;
Όταν ο γονιός δεν μπορεί να λύσει όλες τις απορίες του παιδιού, τι πρέπει να κάνει;
Τα παιδιά θεωρούν δεδομένο ότι κάθε φορά που έχουν μια απορία ή κάνουν μια ερώτηση οι γονείς τους θα έχουν και την απάντηση.
«Πώς μπορούν τα πουλιά να πετούν;», «Γιατί δεν πέφτει αεροπλάνο;», «Γιατί καπνίζεις αφού κάνει κακό στην υγεία;», «Γιατί να πλύνω τα δόντια μου, αφού μου λες ότι θα βγάλω καινούργια;». Αυτές και εκατοντάδες άλλες απορίες περιμένουν απαντήσεις που δεν είναι πάντα αρκετές στα παιδιά γι΄υατό και ακολουθεί ένας δεύτερος, εξαντλητικός γύρος με αναρίθμητα «γιατί…».
Το παιδί μας θεωρεί παντογνώστη και είναι φυσικό να στρέφεται σε εμάς για συμβουλές σε όλα τα θέματα. Αν το αποθαρρύνουμε συνεχώς ή του απαντάμε με ένα ξερό " δεν ξέρω" θ' αρχίσει σιγά σιγά να αναζητά απαντήσεις από αλλού. Αν λοιπόν θέλουμε να μας εμπιστεύεται το παιδί μας, πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ μας.
Τι κάνουμε όμως όταν πραγματικά δεν γνωρίζουμε την απάντηση; ( συμβαίνει και αυτό)
Να είστε ειλικρινείς. Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί. Πείτε του ότι δεν ξέρετε, προσθέτοντας όμως: « Ας ψάξουμε να το βρούμε με ένα βιβλίο», ή « Ας πάμε να ρωτήσουμε τον μπαμπά», ή «Ίσως ξέρει ο αδελφός σου».
Μερικές φορές οι γονείς αποφεύγουν να δίνουν ειλικρινείς και ακριβείς απαντήσεις στα παιδιά τους, επειδή νομίζουν ότι ένα παιδί δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Αυτό συμβαίνει συχνά με τις ερωτήσεις γύρω από το θάνατο και το σεξ. Πρέπει πάντα να απαντάτε στις ερωτήσεις αυτές με ειλικρίνεια και να μην αποφεύγετε την απάντηση, όσο δύσκολη και αν είναι.
Εκείνο όμως που πρέπει να θυμάστε είναι ότι συχνά το παιδί δεν καταλαβαίνει αρκετά για να συλλάβει την πολυπλοκότητα μιας πλήρους και ακριβούς απάντησης. Οταν λοιπόν βρίσκεστε σε τέτοια δύσκολη θέση, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε στο παιδί το κομμάτι της αλήθειας που μπορεί να συλλάβει και να κατανοήσει.