Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια: Τι μπορείτε να κάνετε όταν τα παιδιά σας τσακώνονται
Τα παιδιά, τα αδέλφια, τσακώνονται μεταξύ τους για πολλούς λόγους κυρίως για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους.
Οι διαφωνίες αποτελούν μέρος της παιδικής ανάπτυξης, αλλά υπάρχουν πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν ή να αποτρέψουν τα παιδιά από τους συχνούς καβγάδες.
Όταν τα παιδιά τσακώνονται όλη την ώρα έχετε υπόψη σας ότι αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος να διεκδικήσουν την ταυτότητά τους, να προσελκύσουν την προσοχή σας και να θέσουν τα όριά σας σε δοκιμασία. Μια τέτοια κατάσταση είναι φυσιολογική έως και αναμενόμενη ειδικά τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μαζί και πρέπει να μοιραστούν όχι μόνο τα παιχνίδια τους, αλλά και την προσοχή των γονιών τους. Παρ’ όλα αυτά οι γονείς θα πρέπει να βάλουν όρια και να καθορίσουν σε ποιο σημείο θα πρέπει να τερματίσουν οι «μάχες» μεταξύ των παιδιών τους.
Γενικά, οι τσακωμοί μεταξύ των αδελφών εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των πέντε και των έξι ετών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως είτε επειδή ζηλεύουν είτε είναι δύσκολο να μοιραστούν. Καθώς μεγαλώνουν οι λόγοι αλλάζουν. Συνήθως συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαμάχη προσπαθώντας να πάρουν περισσότερη προσοχή από τους γονείς τους.
Δώστε προσοχή στο πώς αντιδράτε
Είναι σημαντικό για εσάς όπως παρατηρείτε τα παιδιά σας έτσι να παρατηρήσετε και τον εαυτό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διορθώσετε τα λάθη που εσείς κάνετε σε σχέση με τον καυγά των παιδιών. Δεν υπάρχει καλό ή κακό παιδί. Κάποιες φορές ξεκινάει τον καβγά το ένα παιδί και κάποιες το άλλο. Αποφύγετε να μπείτε στη συζήτηση γιατί ξεκίνησε ο καβγάς και ποιος τον ξεκίνησε. Έτσι θα αποφύγετε να πάρετε και εσείς… μέρος στην φασαρία.
Χωρίστε τα όταν περάσουν το όριο
Όταν αρχίζουν να φωνάζουν, να χτυπάνε ή να προσβάλλουν το ένα παιδί το άλλο θα πρέπει να παρέμβετε και να τους πείτε να σταματήσουν. Χωρίστε τα για λίγη ώρα. Όταν έχει περάσει το διάστημα που έχετε ορίσει επιτρέψτε τους να παίξουν ξανά μαζί δείχνοντας τους έτσι τον τρόπο ότι μπορούν να παίζουν και να συμπεριφέρονται καλά το ένα παιδί στο άλλο.
Διδάξτε στα παιδιά τρόπους να βρουν λύσεις
Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν τα βασικά ζητήματα της δικαιοσύνης και χωρίς τσακωμούς. Συζητήστε με τα παιδιά για άλλους τρόπους που μπορούν να λύνουν τα προβλήματά τους. Να ορίζετε πάντα τους βασικούς κανόνες για το τι μπορεί να θεωρηθεί λύση και τι όχι. Για παράδειγμα, οι φωνές και το να χτυπιούνται μεταξύ τους δεν είναι αποδεκτή λύση.
Να είστε ήρεμοι και να δίνετε θετικό παράδειγμα
Τα παιδιά παρακολουθούν πώς οι ενήλικες συμπεριφέρονται και ενεργούν όταν είναι θυμωμένοι, διαφωνούν με κάτι ή προσβάλλονται. Το να είστε ήρεμοι υπό πίεση και να δείχνετε αυτοέλεγχο είναι ένα θετικό παράδειγμα. Μιλήστε τους για καταστάσεις στις οποίες αισθανθήκατε θυμωμένοι και τι κάνατε για να ηρεμήσετε. Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τον τρόπο που συνεργάζονται ή και λύνουν τις διαφορές τους τόσο τις μεταξύ τους όσο και με τους άλλους.
Θετική ενίσχυση
Οι έπαινοι και η θετική ενίσχυση συμβάλλουν στην οικοδόμηση θετικής συμπεριφοράς των παιδιών. Το βασικό σημείο είναι να αγνοήσουμε τις διαμάχες και στη συνέχεια να στρέψουμε την προσοχή τους στο να κάνουν κάτι καλό, θετικό ή χρήσιμο. Τα παιδιά θα καταλάβουν γρήγορα ότι οι καλές συμπεριφορές τους παίρνουν περισσότερη προσοχή από τις αρνητικές.