Tροφικές δηλητηριάσεις: Πώς θα τις αποφύγουμε;
Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα του καλοκαιριού είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν τα τρόφιμα κι ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.
Κι επειδή τα παιδάκια μας όταν είναι πεινασμένα κάνουν σαν «λύκοι», δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε τις δηλητηριάσεις.
1. Να βάζετε το φαγητό στο ψυγείο το αργότερο δύο ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.
2. Να πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού, ιδίως όταν ετοιμάζετε κοτόπουλο, κρέας, ψάρια και αυγά.
3. Να πλένετε καλά τις επιφάνειες κοπής των τροφίμων με σαπούνι και ζεστό νερό - το ίδιο και τα σκεύη (μαχαιροπίρουνα, τηγάνια κτλ.) έπειτα από κάθε χρήση.
4. Να τρώτε καλομαγειρεμένα τα κρέατα και τα πουλερικά
5. Να πλένετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βρύσης τα φρούτα και τα λαχανικά. Να πετάτε επίσης τυχόν κομμάτια ή φύλλα που έχουν αλλοιωθεί.
6. Προσέξτε τι είδους νερό πίνετε. Εάν δεν είστε σίγουροι για το νερό βρύσης στον τόπο όπου παραθερίζετε, να πίνετε εμφιαλωμένο
7. Να αποφεύγετε την κατανάλωση πάγου σε χώρους εκτός ξενοδοχείου ή σπιτιού, όταν βρίσκεστε σε περιοχές (εκτός ή εντός Ελλάδας) όπου το πόσιμο νερό είναι επισφαλές.
8. Να θυμάστε ότι, μολονότι είναι πολύ δελεαστικό να αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα (λ.χ. μυζήθρα, ξινόγαλα) από το χωριό ή το νησί όπου παραθερίζουμε, κατά κανόνα δεν είναι παστεριωμένα, οπότε μπορεί να αποτελούν εστία μικροβίων.
9. Να αποφεύγετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα (από παγωτά έως γιαούρτια) με φουσκωμένη συσκευασία _ και βεβαίως όσα έχουν περίεργη γεύση, μυρωδιά ή υφή.
10. Να επιλέγετε πού θα τρώτε με πρώτο κριτήριο επιλογής την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Πρέπει να αστράφτουν από καθαριότητα τα πάντα, από το πάτωμα, τα τραπεζομάντιλα και τα παράθυρα έως τα πιρούνια, τα ποτήρια, ακόμα και τα ρούχα και τα μαλλιά των σερβιτόρων και των μαγείρων.
Συμβουλές από το ένθετο υγεία tanea