Πώς να μη χάσετε τον κοινωνικό σας κύκλο όταν γίνεστε γονείς
Πολλές είναι οι φορές που οι υποχρεώσεις μας ως γονείς έρχονται πρώτες σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.
Κάθε ηλικία έχει τις δικές της απαιτήσεις και εμείς ως γονείς οφείλουμε (με όρεξη θεωρώ) να τις καλύπτουμε. Από την καθιερωμένη επίσκεψη για εμβόλιο έως το να πάμε τα παιδιά μας σε ένα μουσείο ή σε ένα παιδικό πάρτι, κανείς δεν μπορεί να πει ότι πάντα έχει την ίδια όρεξη να περάσει έτσι μια Κυριακή.
Πολλά ζευγάρια ή ατομικά το άτομο που έγινε γονέας "χάνεται" από την παρέα του ή τους φίλους θεωρώντας ότι είναι δευτερευούσης σημασίας.
Όμως, έτσι, πολλοί γονείς καταλήγουν να αγκομαχούν και να μην κάνουν με ευχαρίστηση πράγματα για την οικογένεια. Ο άνθρωπος είναι ένα πολυδιάστατο ον και πάνω απ’ όλα πρέπει να ικανοποιεί την κοινωνική του πλευρά.
Επίσης η επαφή με φίλους βοηθά στο να κρατήσουμε επαφή με τον εαυτό μας ως άτομο και όχι μόνο ως γονέα και να γεμίσουμε τις συναισθηματικές μας δεξαμενές.
Πώς λοιπόν να φροντίσετε να κρατήσετε τους φίλους σας
- Καταρχήν εάν οι φίλοι σας χαθούν επειδή κάνατε οικογένεια, μάλλον τότε δεν ήταν και τόσο...φίλοι σας!
- Μιλήστε συχνά στο τηλέφωνο ή σε μηνύματα και μην αφήνετε το κομμάτι σας αυτό του "γονέα" έξω από τις συζητήσεις.
- Προτείνετε εκδρομές με την παρέα σας και τα παιδιά σας. Είναι ευκαιρία να δεθούν και τα παιδιά σας με τους φίλους σας και να έχουν ένα επιπλέον μοντέλο προς μίμηση.
- Κανονίστε βραδιές οικογενειακής ταινίας με την παρέα σας και μόλις κοιμηθούν τα παιδιά πιείτε το κρασάκι σας.
- Ψήστε, παίξτε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο με τους φίλους σας μια καθιερωμένη ημέρα της εβδομάδας ή του μήνα. Είναι ωραίο να έχετε κάτι να περιμένετε ως παρέα.
Κανονίστε τον καφέ ή την βόλτα σας με φίλους τις ώρες που τα παιδιά είναι στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες.
Μην φοβάστε να μιλήσετε για τα συναισθήματα σας εάν νιώθετε αποκομμένοι ή απογοητευμένοι από τη στάση των φίλων σας. Μάλλον το κάνουν από διακριτικότητα ή φόβο μην ενοχλήσουν το νέο μέλος! Ρίξτε τα τείχη και φέρτε σε επαφή τον παλιό με τον νέο σας εαυτό! Τον ρόλο του φίλου με τον ρόλο του γονέα!
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr