Πώς θα μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται έξυπνα και με ασφάλεια τα οικονομικά του;

Την εποχή  που ο δανεισμός και οι «οφειλές» γίνονται πλέον τρόπος ζωής, η ανάγκη να ξεκινήσετε να διδάσκετε στα παιδιά σας τη σωστή χρήση των οικονομικών είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Έχετε σκεφτεί πως αντιλαμβάνεται το παιδί το χρήμα; Γνωρίζει πώς βγαίνει και πώς πρέπει να ξοδεύεται; Ένα από τα πιο χρήσιμα μαθήματα που ένα παιδί μπορεί να διδαχθεί είναι να μάθει ηθελημένα να επιλέγει να πει «όχι» σε κάποια πράγματα ακόμα και στην περίπτωση που τα θέλει πολύ. Σαν αντάλλαγμα για την υπομονή του μπορεί να δοθεί μία υπόσχεση ότι θα έχει κάτι καλύτερο εάν αποταμιεύσει για λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα.


- Είναι σημαντικό να αποταμιεύεις
Εκτός από το να αποταμιεύουν για να αγοράσουν κάτι που πραγματικά θέλουν στα παιδιά είναι καλό να μάθετε να κάνουν αποταμίευση και για ορισμένες απρόβλεπτες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν λαμβάνουν ένα τακτικό χαρτζιλίκι ή εάν δουλεύουν μετά το σχολείο και κερδίζουν μερικά χρήματα για τα ίδια, πρέπει να τους μάθετε να βάζουν στην άκρη ένα συγκεκριμένο ποσοστό από αυτά. Ιδανικό θα ήταν ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15%.


- Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Όταν θα ξεκινήσετε να δίνετε στο παιδί σας ένα σταθερό ποσό, μπορείτε να του δείξετε τον τρόπο που θα προγραμματίσει μία σωστή διαχείριση αυτού του ποσού.


Μπορείτε, λοιπόν, να το βοηθήσετε να τοποθετήσει τα χρήματα του με τρεις τρόπους:

-Χρήματα για να ξοδευτούν άμεσα.
-Χρήματα για προγραμματισμένες αλλά όχι άμεσες αγορές και
-Χρήματα για μακροχρόνια αποταμίευση
-Δίνετε για καλό σκοπό


Ίσως μία από τις πιο μεγάλες ικανοποιήσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί, από τη χρήση των χρημάτων του, να είναι η χαρά που αποκτά, δίνοντας ένα μέρος από τα χρήματά του σε φιλανθρωπίες. Δίνοντας από τα χρήματά του για να βοηθήσει άλλους, το παιδί σας θα μάθει ότι τα χρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής κάποιων ανθρώπων. Παράλληλα, θα το αποτρέψει από το να αποκτήσει μελλοντικά μία ατομιστική θεώρηση της ζωής και των χρημάτων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved