Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε; Ποια τα οφέλη;
Είναι καλό να διαφέρεις από τους άλλους!
Ο καθένας μας είναι διαφορετικός από τον άλλον! Μεγαλώνουμε με διαφορετικά βιώματα, από διαφορετικούς γονείς που και εκείνοι «κουβαλούν τις δικές τους βαλίτσες» με τις δικές τους εμπειρίες και την παρακαταθήκη των δικών τους οικογενειών…
Αρκετές είναι οι φορές που προσπαθούμε να ταιριάξουμε με τον άλλον, κάνοντας πίσω σε κάποια θέματα, νιώθοντας τελικά πως εκείνος δεν καταλαβαίνει την θυσία μας, θυμώνουμε και …επανερχόμαστε δριμύτεροι!
Κάπως έτσι βλέπω και τα ζευγάρια στο γραφείο, όπου όταν πλέον έρχονται, μπαίνουν σε μία ατέλειωτη κοκορομαχία για το ποιος είναι ο σωστός και ποιος έχει δίκιο! Και όμως, αν ακούσει κανείς τον καθένα ξεχωριστά, (εκτός από λίγες περιπτώσεις) θα δικαιώσει και τους δύο… Γιατί; Μα πολύ απλά, ο καθένας έχει διαφορετική οπτική γωνία που σε συνδυασμό με την διαφορετικότητά του, τον τρόπο που έχει μεγαλώσει και «την προίκα» που κρύβει μέσα στις «βαλίτσες» της δικής του ζωής, έχει σχηματίσει την δική του προσωπικότητα και τον δικό του τρόπο συμπεριφοράς. Πώς περιμένουμε να είναι ίδιος αυτός ο τρόπος και στους δύο;
Το ζευγάρι μπαίνει λοιπόν σε μία συγκρουσιακή σχέση, ο καθένας αναζητά το …δίκιο του, όπου τελικά το χάνει, μη έχοντας αποδοτικό τρόπο διεκδίκησης! Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Απλά, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε! Ναι, έχουμε το δικαίωμα να διαφωνήσουμε χωρίς αυτό να συνδέεται με το ποιος έχει δίκιο ή όχι, με το ποιος είναι ο σωστός και ποιος ο λάθος!
Αντίθετα, δείχνουμε πόσο σεβόμαστε τη διαφορετικότητά μας, την αποδεχόμαστε και έτσι μπορούμε να κάνουμε βήματα για να έρθουμε πιο κοντά, να μικρύνουμε την απόσταση που μας χωρίζει. «Δεν σου επιβάλλω τις σκέψεις μου, δεν θα δεις τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε πως ο καθένας μας έχει διαφορετική ματιά!»
Σκεφτείτε πόσο ανακουφιστική είναι η αποδοχή αυτή, πόσο πιο ελεύθεροι είμαστε όταν δεν σπαταλάμε ενέργεια να πείσει ο ένας τον άλλον για το ποιος είναι… καλύτερος!
Αντίθετα, μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά «θέλω» που μπορούμε να μοιραστούμε και ποιος ξέρει, μέσα από αυτή την αποδοχή και την ηρεμία που προσφέρει εφόσον δεν είμαστε σε συγκρουσιακή διάθεση, ίσως βγει κάτι πολύ πιο θετικό και ζωντανό που θα μας πάει παρακάτω μέσα από τον αλληλοσεβασμό και το «μαζί»…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας