Οικογενειακές διαφορές: Τι αλλάζει με το νέο νόμο

Στις 30/11/2019 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4640/2019 ο οποίος αφορά τη Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές υποθέσεις.

Στόχος και σκοπός του νέου Νόμου της Διαμεσολάβησης, είναι να ρυθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των ιδιωτών εξωδικαστικά, προς αποφυγή χρόνιων διενέξεων και ταλαιπωριών μέσω των Δικαστηρίων.

Οι υποθέσεις που υπάγονται υποχρεωτικά πλέον στη Διαμεσολάβηση είναι και οι οικογενειακές διαφορές. Οι σύζυγοι μαζί με τους Δικηγόρους τους, καλούνται από το επισπεύδον μέρος (ο σύζυγος δηλαδή που θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία για εξεύρεση λύσης), να εμφανισθούν σε μία προγραμματισμένη συνάντηση ενώπιον του Διαμεσολαβητή, η οποία ορίζεται στο νέο νόμο ως «αρχική συνεδρία», όπου σκοπό έχει να ενημερώσει τα δύο μέρη της διαφοράς, δηλαδή τους συζύγους, στο να έλθουν σε μία εξωδικαστική επίλυση των οικογενειακών τους διαφορών.

Συγκεκριμένα, η αρχική συνεδρία είναι πλέον υποχρεωτική στους παρακάτω τομείς του Οικογενειακού Δικαίου:

1.Στο ζήτημα της επιμέλειας των τέκνων,
2. Στην επικοινωνία των τέκνων με τον γονέα που δεν διαμένουν μαζί του,
3. Στο ζήτημα της διατροφής των τέκνων,
4. Στο ζήτημα για τη χρήση της οικογενειακής στέγης,
5. Για τη διατροφή του έτερου συζύγου,
6. Στο ζήτημα της διανομής της κινητής και ακίνητης περιουσίας των συζύγων.

Ο ρόλος της νέας αυτής διαδικασίας, είναι να εξεύρει λύσεις ανώδυνα και άμεσα, όπως είθισται να συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου η εξεύρεση λύσης είναι αδύνατη μεταξύ των μερών, τότε συντάσσεται πρακτικό αποτυχίας της διαμεσολάβησης, και μόνο τότε, με το έγγραφο της αποτυχίας επίλυσης των διαφορών ενώπιον διαμεσολαβητή, μπορεί και δίνεται το δικαίωμα στον/στην σύζυγο, να εισέλθει τελικά στη δικαστική οδό κατά του έτερου συζύγου, για να διεκδικήσει όσα εκ του νόμου δικαιώματα του παρέχονται βάσει του Αστικού και Οικογενειακού Δικαίου στη χώρα μας.

Μαρία Παναγιώτου
Δικηγόρος
http://www.law-panagiotou.gr
Καλλιθέα Αττικής, οδός: Ανδρομάχης 228 – Τ.Κ.: 17673
Τηλ: 6947421191

www.law-panagiotou.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved