Συνταγή για φρουτένια τάρτα με κρέμα βανίλια!
Οι τάρτες είναι από τα πιο δροσερά καλοκαιρινά γλυκά.
Ελαφριές και με πολλές εναλλακτικές στη γεύση! Δοκιμάστε να την φτιάξετε με υπέροχη κρέμα και φρούτα!
ΥΛΙΚΑ
Για την τάρτα
270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό
μία πρέζα αλάτι
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
85 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα
500 ml πλήρες γάλα
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
20 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
Για τη διακόσμηση
Φρέσκα φρούτα επιλογής σας κομμένα σε τετράγωνα ή φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν ψιχουλάκια. Προσθέτουμε το αβγό και στη συνέχεια τη ζάχαρη άχνη. Δουλεύουμε πάλι με τα χέρια για λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Όση ώρα η ζύμη είναι στο ψυγείο ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και τη βανίλια και προσθέτουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζεσταίνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το γάλα, και πριν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε αργά και σταδιακά το μισό στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας έντονα, ώστε να μην ψηθεί το αβγό. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της για να μην σχηματίσει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Όταν βγει από το ψυγείο η ζύμη, ανοίγουμε σε ένα φύλλο πάχους περίπου 3-4 χιλιοστών και απλώνουμε σε μια ταρτιέρα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε μέσα φασόλια ή φακές για να μη φουσκώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Συναρμολογούμε τοποθετώντας την κρύα κρέμα στο εσωτερικό της τάρτας και διακοσμώντας με φέτες φρέσκων φρούτων.