Η σειρά γέννησης ενός παιδιού μέσα σε μία οικογένεια καθορίζει το μέλλον του!
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράντεϊς στη Μασαχουσέτη αποκάλυψε πως η σειρά με την οποία γεννιέται ένα παιδί μέσα στην οικογένειά του, καθορίζει και το μέλλον του σε διάφορους τομείς της ζωής όπως είναι η υγεία του, η διαμόρφωση του χαρακτήρα του ή ακόμα και η επαγγελματική του πορεία.
Γενετιστές που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και έκαναν την παραπάνω μελέτη, λένε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα μεγάλα αδέλφια παρουσιάζουν αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης (περίπου από 3% έως 5,9% αν έχουν μικρότερο αδελφό και αύξηση περίπου 3,8% αν έχουν μικρότερη αδελφή).
Οι επιστήμονες δικαιολογούν αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι το πρωτότοκο παιδί νιώθει έντονο άγχος όταν έρχεται κάποιο άλλο παιδί στην οικογένεια και πρέπει να μοιραστεί μαζί του την αγάπη των γονιών του ενώ προηγουμένως την απολάμβανε μόνο του.
Εκείνο που εκπλήσσει στη μελέτη των επιστημόνων είναι ότι φαίνεται πως η σειρά γέννησης των παιδιών στην οικογένεια αλλά και η σχέση που έχουν τα αδέλφια μεταξύ τους παίζουν μεγάλο ρόλο στην οικονομική σταθερότητα του κάθε ατόμου αλλά και στην προσωπική του ζωή.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μάλιστα μέσα από αυτή τη μελέτη ότι όλα τα παραπάνω καθορίζουν ακόμα και το αν ο γάμος ενός από τα παιδιά της οικογένειας θα κρατήσει -ή όχι- πολλά χρόνια.
Για παράδειγμα η ψυχολόγος Κάθριν Σάλμον υποστηρίζει πως με έρευνά της διαπιστώθηκε πως το 80% των παιδιών που γεννιούνται ενδιάμεσα σε τρίτεκνη οικογένεια, είναι πιστά στους συντρόφους τους. Όμως τα ποσοστά αυτά φτάνουν το 65% όταν πρόκειται για πρωτότοκα παιδιά και μόλις 53% για τα μικρότερα της οικογένειας.
Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει η γενική ομολογία των επιστημόνων ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι σχεδόν πάντα πιο έξυπνα και πιο επιτυχημένα στην καριέρα που επιλέγουν να χαράξουν από τα αδέλφια τους.
Κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι όλοι οι κάτοχοι βραβείου Νόμπελ είναι πρωτότοκα παιδιά στην οικογένειά τους ενώ έχει διαπιστωθεί στατιστικά πως τα πρώτα παιδιά έχουν κατά τρεις μονάδες υψηλότερο I.Q από τα μικρότερα αδέλφια τους.
Μία άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης επαλήθευσε όλα τα παραπάνω καθώς σύμφωνα μ' αυτήν, σε επιτυχημένες εταιρίες το 43% των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι πρωτότοκα παιδιά της οικογένειας και μόλις το 23% είναι τα μικρότερα αδέλφια.
Αντίθετα με τα πρωτότοκα παιδιά και τα παραπάνω αποτελέσματα, τα μεσαία παιδιά μιας οικογένειας είναι τα πιο αδικημένα από τους γονείς. Τα μεσαία αδέλφια δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους όπως τα πρωτότοκα παιδιά ούτε έχουν άφεση αμαρτιών όπως ο Βενιαμίν της οικογένειας.
Έτσι, καταλήγουν να έχουν περισσότερα ποσοστά κατάθλιψης. Μάλιστα έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν έδειξε πως οι γονείς τριών παιδιών, ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για τα μεσαία τους παιδιά ενώ ο χρόνος που αφιερώνουν οι γεννήτορές τους γι' αυτά είναι κατά 10% λιγότερος από ό,τι εκείνος που περνούν με τα μεγαλύτερα ή τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας.
Δεν είναι όμως όλα μαύρα και... άραχνα για τα μεσαία παιδιά γιατί αυτή η αναμονή που βιώνουν καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, τους γεμίζει με την αρετή της υπομονής. Έτσι, ως ενήλικες είναι καλύτεροι στα οικονομικά, άρα έχουν όλα τα προσόντα να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες στατιστικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όσο για τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας, μπορεί να συγχωρούνται πιο εύκολα από τους γονείς και να είναι τα χαϊδεμένα τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ως ενήλικες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Λόγω της ιδιαίτερης φροντίδας που δέχονται μέσα στους κόλπους της οικογένειας ως τα μικρότερα μέλη της, όταν ενηλικιωθούν απαιτούν την ίδια φροντίδα και την αστείρευτη αγάπη σε κάθε σχέση τους, είτε πρόκειται για φίλο, είτε για σύντροφο.
Έτσι, συχνά αποτυγχάνουν να αποκτήσουν μία σταθερή σχέση οποιασδήποτε φύσεως. Και επειδή είναι πιο πρόθυμα να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα στη ζωή τους από ό,τι τα αδέλφια τους –λόγω της στήριξης που αισθάνονται να έχουν πάντα από την οικογένειά τους- συνήθως καταλήγουν πιο εύκολα στο νοσοκομείο από τραυματισμούς. Αυτό αποκάλυψε έρευνα στα νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ.
Τέλος, κάτι άλλο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι στατιστικά τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας, εμβολιάζονται σε λιγότερα ποσοστά απ' ό,τι τα μεγαλύτερα αδέλφια τους και αυτό γιατί οι γονείς είτε τα ξεχνάνε λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έχουν με τρία παιδιά, είτε συντρέχουν οικονομικοί λόγοι που δεν τους επιτρέπουν να φροντίσουν για την υγεία του Βενιαμίν της οικογένειας.