Πώς ενθαρρύνουμε ως γονείς το ψέμα
Ως γονείς, ασυναίσθητα κάνουμε τα παιδιά μας να ψεύδονται καθημερινά.
Διαπιστώνουμε τις ερωτήσεις μας προς εκείνα με τέτοιο τρόπο που τα σπρώχνει να πουν ψέματα.
"Δεν ήσουν εσύ , έτσι δεν είναι; "
"Ξέρω ότι δεν έκανες ποτέ κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;"
"'Έκανες αυτό που σου ζήτησα , ή μήπως όχι;"
Οι ερωτήσεις αυτές έμμεσα δείχνουν στο παιδί σε πόσο δύσκολη θέση θα βρεθεί αν παραδεχτεί την αλήθεια, και το σπρώχνουν να απαντήσει με τον τρόπο που θα θέλατε εσείς, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει να πει ψέματα.
Ενας άλλος τρόπος με τον οποίο σπρώχνουμε τα παιδιά μας να πουν ψέματα είναι όταν τα διδάσκουμε κοινωνική αβρότητα. "Ωστόσο, κάθε φορά που τα κάνουμε να λένε ψέματα για να ευχαριστήσουν άλλους, τα διδάσκουμε ότι το ψέμα είναι αποδεκτό προκειμένου να είναι ευχαριστημένοι όλοι", αναφέρει η Sarah Ockwell -Smith στο βιβλίο της "Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν", εκδόσεις διόπτρα, και αναφέρει μερικά παραδείγματα.
Όλοι οι γονείς θέλουν να μεγαλώνουν καλά και ευγενικά παιδιά που σκέφτονται τους άλλους. Οπότε, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ζητούν συγγνώμη όταν βλάπτουν κάποιον. Τα μικρά παιδιά που πληγώνουν κάποιον σωματικά ή ψυχολογικά υποτίθεται πώς πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Αν ωστόσο αναγκάσετε ένα μικρό παιδί να ζητήσει συγγνώμη μπορεί να το κάνετε τελικά να σκέφτεται λιγότερο τους άλλους και να λέει ψέματα.
Επειδή η Θεωρία του Νου τους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη , τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν την οπτική γωνία των άλλων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση.
Η ενσυναίσθηση είναι μια από τις κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσονται τελευταίες στα παιδιά. Και πώς συνδέεται η ενσυναίσθηση με το ψέμα;
Η ενσυναίσθηση υπονοεί ότι το παιδί αισθάνεται άσχημα γι΄αυτό που έχει κάνει και για να νοιώσει άσχημα πρέπει να κατανοήσει πώς έχει κάνει τον άλλο να νιώσει. Για παράδειγμα, αν ένα νήπιο χτυπήσει ή δαγκώσει ένα άλλο νήπιο σε μια ομάδα παιχνιδιού, το να ζητήσει συγγνώμη σημαίνει ότι έχει καταλάβει ότι το άλλο παιδί πόνεσε.Αν δεν διαθέτει ενσυναίσθηση δεν θα μπορέσει να κάνει όλες αυτές τις σκέψεις. Όταν λοιπόν αναγκάσετε το παιδί να ζητήσει συγγνώμη , σε μια τέτοια περίπτωση, δεν το κάνετε να μετανιώσει πραγματικά-το κάνετε μόνο να πει ψέματα.