Κορονοϊός και μέτρα προφύλαξης κατά τις οικογενειακές συναντήσεις

Νέος κορονοϊός covid 2019 αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας κατά τον παραδοσιακό συγχρωτισμό ηλικιωμένων νέων παιδιών σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια.

Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα.

Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου με θανατηφόρες επιπλοκές ιδιαίτερα όταν έχουν νοσήματα όπως διαβήτη καρδιοαναπνευστικά προβλήματα καρκινώματα. Πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, lock down, απομόνωση ηλικιωμένων, απαγόρευση συναθροίσεων ελήφθησαν σε πολλά μέρη του κόσμου.

Είναι γεγονός ότι η απόλυτη προφύλαξη από τον covid 19 παρέχεται μόνο από την απόλυτη απομόνωση και η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων είναι απαραίτητη όταν μιλάμε για απόλυτα μέτρα προφύλαξης. Ωστόσο η ελληνική κοινωνία έχει ως βασικό άξονα την δια δραστική επικοινωνία των γενεών. Αρκετοί ηλικιωμένοι μάλιστα αποδίδουν το γεγονός ότι είναι ζωντανοί σε αυτή ακριβώς την ψυχοσωματική αλληλεπίδραση με παιδιά και εγγόνια, αρνούμενοι να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε virtual πραγματικότητα.

Στην κλινική ιατρική πράξη ηλικιωμένοι ρωτούν: «Με δεδομένο ότι δεν θα φορώ μάσκα κατά τις οικογενειακές επισκέψεις, με δεδομένο ότι δεν θα εμποδίζω τα εγγόνια μου να με φιλούν, με δεδομένο ότι θα αγκαλιάζω τα παιδιά μου, με δεδομένο ότι θα φιλοξενώ και θα υποδέχομαι τα παιδιά μου πρόσωπο με πρόσωπο, με δεδομένο ότι δεν θα κρατώ μεζούρες, υπό αυτές τις συνθήκες που αρνούμαι απόλυτα να αλλάξω, πώς μπορώ να μειώσω την πιθανότητα να νοσήσω από covid 19 κατά τις οικογενειακές επισκέψεις;»

Στο άρθρο αυτό εκτίθενται μέτρα που μειώνουν την έκθεση covid 19 για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.

Βάζετε θερμόμετρο και ρωτάτε για συμπτώματα τους οικείους σας. Αναβάλλετε τις οικογενειακές επισκέψεις όταν υπάρχουν δέκατα ή αδιαθεσίες. Παρά το γεγονός ότι ο covid 19 μεταδίδεται και από φορείς χωρίς συμπτώματα, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι μέσω βήχα ή αναπνοής από ασθενείς με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα, δείκτης του οποίου είναι τα σε εμφανή συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνετε όταν πάτε επίσκεψη ή δέχεστε επισκέπτες στο σπίτι;

  1. Κλειδώνετε τα υπνοδωμάτιά σας όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια. Με την κίνηση αυτή κρατάτε τα υπνοδωμάτιά σας όπου διαμένετε κατά τη μισή σχεδόν ζωή σας ελεύθερα ιών και μικροβίων.
  2. Ζητήστε από τους φιλοξενούμενούς σας να κρατήσουν την ατομική τους πετσέτα και την οδοντόβουρτσά τους στο υπνοδωμάτιο και όχι στο κοινόχρηστο μπάνιο.
  3. Να αερίζετε με επάρκεια κοινόχρηστους χώρους.
  4. Στα οικογενειακά σας γεύματα να έχετε ξεχωριστά σερβίτσια και πετσέτες και να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του.
  5. Να επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών για εσάς και τους επισκέπτες σας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
  6. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει πολύ ώρα έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες επιφάνειες ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα. Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, οπωσδήποτε μετά την πάροδο πέντε και ιδανικά μετά την πάροδο επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσης του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.
  7. Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να συνάδει με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε. Ακολουθήστε πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος εάν καπνίζετε. Σύμφωνα με έρευνες η επάρκεια βιταμίνης D συντελεί στη σωστή πρόληψη. Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα κατά την έκθεσή του στο ηλιακό φως. Να περπατάτε, αποφεύγοντας το μεσημεριανό ήλιο, υπό το φως του ήλιου τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved