Πώς επηρεάζει ο ύπνος την υγεία της επιδερμίδας;

Ποιες οι επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στην υγεία του δέρματος; Τι δείχνουν οι έρευνες. 

Πώς επηρεάζει ο ύπνος την υγεία της επιδερμίδας;
Bigstock

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία της επιδερμίδας. Σύμφωνα με έρευνες, η αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβουλεύει τους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Η στέρηση ύπνου έχει αρνητικές συνέπειες συνολικά για την υγεία του οργανισμού, αλλά και για την υγεία της επιδερμίδας, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ρυτίδες

Η ελαστίνη και το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του κολλαγόνου και να προκαλέσει ρυτίδες.

Επιπλέον, σε μία μικρή μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από μία νύχτα με λίγες ώρες ύπνου, η ελαστικότητα του δέρματος των συμμετεχόντων μειώθηκε σημαντικά κατά τις βραδινές ώρες.

Μαύροι κύκλοι

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια ποικίλουν, η στέρηση ύπνου μπορεί να τους κάνει ακόμα πιο έντονους.

Αφυδάτωση

Σύμφωνα με μελέτη, η στέρηση ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο λίγος ύπνος διαταράσσει την ισορροπία λιπαρότητας και περιεκτικότητας της επιδερμίδας σε νερό, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται θαμπό και πιο ταλαιπωρημένο.

gunaika-upnos.jpg

Συμβουλές για να ενισχύσετε την υγεία της επιδερμίδας σας τις ώρες του ύπνου

Τι να κάνετε σύμφωνα με το healthnews.com.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα ύπνου και τηρήστε το. Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και στοχεύστε στις 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα.

Αφήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Βάλτε κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές στην άκρη τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης, άρα και τον ύπνο.

Αποκτήστε μία βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να φροντίσετε την επιδερμίδα σας το βράδυ. Πλύνετε καλά το πρόσωπό σας και χρησιμοποιήστε μία ενυδατική κρέμα νυκτός με αντιγηραντικές ιδιότητες.

Σηκώστε το κεφάλι σας. Ο ύπνος με επιπλέον μαξιλάρια μειώνει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την κατακράτηση υγρών

Χρησιμοποιήστε μεταξωτές ή σατέν μαξιλαροθήκες. Οι μεταξωτές και σατέν μαξιλαροθήκες είναι πιο λείες και δεν ερεθίζουν το δέρμα λόγω της λιγότερης τριβής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved