Ρύζι, λεμόνι, ντομάτα, ελαιόλαδο: Ποια τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την επιδερμίδα

Αλήθειες και μύθοι για τη φυσική περιποίηση της επιδερμίδας με αγνά υλικά.

Νίκη Παπανικολάου
 Ρύζι, λεμόνι, ντομάτα, ελαιόλαδο: Ποια τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την επιδερμίδα
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή στα φυσικά καλλυντικά και την περιποίηση της επιδερμίδας με αγνά υλικά.

Είναι όμως όλα κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας;

Η Δρ (Major) Gurveen Waraich, δερματολόγος, αναλύει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της χρήσης ορισμένων προϊόντων στο πρόσωπο όπως το λεμόνι, η ντομάτα, το ελαιόλαδο αλλά και το ρύζι.

igeia-epidermidas.jpg

Ρύζι

Η χρήση ρυζιού - είτε ως μάσκα με ρυζάλευρο, είτε ως ρυζόνερο που έχει υποστεί ζύμωση- για την περιποίηση της επιδερμίδας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ινδία. Σύμφωνα με την δερματολόγο, το ρύζι έχει φερουλικό οξύ που δρα ως αντιοξειδωτικό, φυτικό οξύ και άλφα-υδροξυ οξύ που βοηθούν στη λεύκανση και τη λάμψη της επιδερμίδας. Επίσης, το νερό ρυζιού περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από βλάβες ελεύθερων ριζών, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση σημαδιών του χρόνου και κηλίδων.

Λεμόνι

H αντισηπτική δράση του λεμονιού μπορεί να βοηθά στην καταπολέμηση της λιπαρότητας όσο και της ήπιας ακμής όμως η δερματολόγος συνιστά να αποφεύγετε τη χρήση λεμονιού στην επιδερμίδα. «Το λεμόνι είναι πολύ όξινο με pH2 που θα μπορούσε να βλάψει τον φραγμό του δέρματος για πάντα, καθιστώντας το επιρρεπές σε εξανθήματα, ερυθρότητα και ευαισθησία», είπε χαρακτηριστικά.

Woman Cutting Tomato For Vegetable Salad With Microgreens

Ντομάτα

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι ντομάτες λειτουργούν ως φυσικό αντηλιακό, χάρη στην παρουσία του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου που προστατεύει το δέρμα από τις σκληρές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων (UV).

Οι ντομάτες είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Kαταπολεμούν την κυτταρική βλάβη, διατηρώντας περαιτέρω την υγρασία, αποτρέποντας έτσι τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Αυτή η ιδιότητα της ντομάτας τις κάνει εξαιρετικό φρούτο για αντιγήρανση.

Η οξύτητα στις ντομάτες βοηθά στη μείωση και τον καθαρισμό της ακμής. Οι βιταμίνες Α και C που βρίσκονται σε αυτό το φρούτο είναι γνωστό ότι είναι κοινά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή που προκαλεί την ακμή.

Ομορφιά για μαμάδες: Φροντίστε την επιδερμίδα σας με ελαιόλαδο το καλοκαίρι

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και εκτός των παραπάνω, περιέχει και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία διεισδύουν βαθιά στο δέρμα προσφέροντάς του έτσι ενυδάτωση και θρέψη. Ωστόσο σύμφωνα με την Δρ (Major) Gurveen Waraich σε ορισμένες περιτπώσεις μπορεί να προκαλέσει μυκητιασική ακμή.

Με πληροφορίες από thehealthsite.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved