Υψηλές θερμοκρασίες και φλεβική ανεπάρκεια: Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μας καλεί να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τις ομορφιές του χωρίς οι κιρσοί και τα προβλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας να μας εμποδίζουν.

Υψηλές θερμοκρασίες και φλεβική ανεπάρκεια: Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης

Οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός από τη διάθεση για χαλάρωση ενισχύουν και το αίσθημα κόπωσης που μπορεί να νιώθουμε στα πόδια. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό και τι μπορεί να προκαλέσει η αύξηση της θερμοκρασίας στη λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος;

Η φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι επιδεινώνεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να γίνονται πιο αισθητά και να επιβαρύνουν την καθημερινότητα και την ψυχολογία του ασθενούς. Συνεπώς, αρκετοί ασθενείς με προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας όπως οι κιρσοί, οδηγούνται στο ιατρείο του αγγειοχειρουργού, επιδιώκοντας να απαλλαγούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο μας το καλοκαίρι για πόνους που δεν υποχωρούν, υπερβολικό αίσθημα κόπωσης από την ορθοστασία, κνησμό και αίσθημα καύσου. Όλες αυτές οι καταστάσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και αποτελούν ένδειξη για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μας εξηγεί γιατί ο κίνδυνος της θρόμβωσης εντείνεται το καλοκαίρι, πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή της και τι συνεπάγεται η αντιμετώπισή της. Όπως όλα τα προβλήματα υγείας, έτσι και η φλεβική ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει να παραμελείται και να αντιμετωπίζεται καθυστερημένα. Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές, η περίοδος του καλοκαιριού δεν είναι αποτρεπτική για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και για τον λόγο αυτό παροτρύνουμε τους ασθενείς να μη διστάσουν και να προχωρήσουν στην οριστική λύση του προβλήματος.

Φλεβική ανεπάρκεια και θερινοί μήνες

Τι συμβαίνει στο φλεβικό δίκτυο με την αύξηση της θερμοκρασίας; Οι φλέβες των ποδιών διαστέλλονται με αποτέλεσμα το αίμα να μην επιστρέφει εύκολα στην καρδιά και να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Το δίκτυο βρίσκεται σε υπερλειτουργία ενώ οι βαλβίδες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, οι φλέβες καταπονούνται περισσότερο εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την ελαστικότητά τους και η ομαλή κυκλοφορία του αίματος να παρεμποδίζεται στις ήδη αδύναμες φλέβες. Για τους παραπάνω λόγους, η ένταση των συμπτωμάτων, σε όσους ταλαιπωρούνται ήδη από φλεβική ανεπάρκεια, μεγαλώνει.

Τι να προσέξετε στη φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι

Η ορθοστασία, η οποία είναι ούτως ή άλλως επιβαρυντικός παράγοντας σε άτομα που η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί τους ταλαιπωρούν, το καλοκαίρι επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος και την επιστροφή του στην καρδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία, το μπάνιο με καυτό νερό και την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

Θρόμβωση και καλοκαίρι

Η σιωπηλή επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι επικίνδυνη και για έναν σοβαρό λόγο υγείας, εκτός από την καθημερινή ταλαιπωρία, τη θρόμβωση.

H θρόμβωση είναι η δημιουργία θρόμβου μέσα στα αγγεία, γεγονός που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος ή την αποφράσσει τελείως. Με άλλα λόγια, στο αγγείο όπου δημιουργείται η θρόμβωση διακόπτεται η κυκλοφορία, γεγονός που πυροδοτεί μια σειρά συμπτωμάτων. Καθώς το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα και δεν επιστρέφει εύκολα στην καρδιά μέσα στο καλοκαίρι λόγω της ζέστης, αυξάνει αντίστοιχα και ο κίνδυνος για δημιουργία θρόμβου κατά τη θερινή περίοδο.

Είδη θρόμβωσης

Σε κάποιες περιπτώσεις η θρόμβωση αφορά στις επιφανειακές φλέβες (επιπολής φλεβική θρόμβωση) και προκαλεί διάφορα τοπικά συμπτώματα όπως ερυθρότητα του δέρματος, ενοχλήσεις και πόνο. Υπάρχει όμως, και η περίπτωση η θρόμβωση να επεκταθεί και στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και τότε αυξάνει ο κίνδυνος της σοβαρότερης επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι θρόμβου από το πόδι και να φτάσει έως τους πνεύμονες. Η πνευμονική εμβολή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ιδιαίτερα απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Η περίπτωση της θρομβοφλεβίτιδας

Η θρομβοφλεβίτιδα είναι η φλεγμονή φλέβας (επιφανειακή φλεγμονή) στην οποία η θρόμβωση εμφανίζεται σε κάποιο τμήμα του επιπολής (επιφανειακού) φλεβικού δικτύου. Η εμφάνισή της οφείλεται στη φλεβική στάση ή στην επιβράδυνση της ροής του αίματος καθώς και στον τραυματισμό του ενδοθηλίου των φλεβών και στην αυξημένη πηκτικότητα του αίματος.

Αναγνωρίστε έγκαιρα τα σημάδια

Όταν υπάρχουν συμπτώματα και αναφερόμαστε κυρίως στη θρόμβωση κάτω άκρων, που αφορά το 95% των περιστατικών φλεβικών θρομβώσεων, ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως, ξαφνικός πόνος στη γάμπα ή στο μηρό, αιφνίδιο πρήξιμο στην κνήμη ή στον μηρό, αίσθημα ερυθρότητας στο πόδι ή κοκκινίλα στο δέρμα. Υπάρχουν και συμπτώματα στο αναπνευστικό τα οποία μπορούν να δώσουν ένδειξη θρόμβωσης όπως ο πόνος στην εισπνοή, ο βήχας, η ταχυπαλμία ή αίσθημα λιποθυμίας.

Πολλές φορές οι ασθενείς παραγνωρίζουν τα σημάδια της θρόμβωσης, με αποτέλεσμα η θρόμβωση να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και να οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του πάσχοντος.

Άμεση θεραπεία των κιρσών ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

Οι κιρσοί και γενικότερα η φλεβική ανεπάρκεια και μπορούν, αλλά και πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς καθυστέρηση και το καλοκαίρι. Ακόμα και αν υπάρχουν ενδοιασμοί ως προς τον χρόνο, όσοι πάσχουν καλό είναι να γνωρίζουν πως η νέα τεχνική του ενδοαυλικού laser δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση στον ασθενή ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας με τη χρήση ενδοαυλικού laser είναι μια αναίμακτη επέμβαση, με ελάχιστο πόνο, χωρίς τομές και ράμματα. Δεν απαιτεί ολική αναισθησία και ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να χαρεί ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, να απαλλαγεί από τα ενοχλητικά αποτελέσματα και πάνω από όλα να νιώσει ασφάλεια με την αποκατάσταση της υγείας του.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved