Κνίδωση: ένας ύπουλος εχθρός που μας ...«τρώει»!

Υποφέρετε από κνίδωση; Ειδικά τώρα την άνοιξη, οι δερματικές παθήσεις έχουν την τιμητική τους και πολλοί νομίζουν ότι η κνίδωσή τους είναι αλλεργικής αιτιολογίας! Μάθετε τι είδους κνιδωση έχετε και τι μπορείτε να κάνετε για την ενοχλητική αυτή πάθηση.

H κνίδωση, μια δερματική πάθηση που συνοδεύεται από έντονη φαγούρα και εξάνθημα, το οποίο μοιάζει με εκείνο που εμφανίζεται ύστερα από επαφή με τσουκνίδα, ταλαιπωρεί το 10% με 20% του γενικού πληθυσμού επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής. Η χρόνια κνίδωση είναι σπανιότερη και αφορά το 0,5% με 1% του πληθυσμού, δηλαδή στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 50.000 με 100.000 ασθενείς.

Οξεία ονομάζουμε την κνίδωση που διαρκεί λιγότερο από έξι εβδομάδες. Χρόνια είναι η κνίδωση εκείνη, κατά την οποία υπάρχει καθημερινή εμφάνιση σπυριών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων. Περίπου το 30% των ασθενών που θα ξεκινήσουν με οξεία κνίδωση θα καταλήξουν σε χρόνια κνίδωση.

Πολλοί θεωρούν πως η χρόνια κνίδωση αποτελεί εκδήλωση αλλεργίας. Ως εκ τούτου συσχετίζεται με τον συνήθη ύποπτο την τροφή και, όπου δεν μπορεί να προσδιορισθεί η υπεύθυνη τροφή, με τα συντηρητικά των τροφών. Εντούτοις, οι τροφές και τα συντηρητικά των τροφών σπανίως αποτελούν αίτιο χρόνιας κνίδωσης και ως εκ τούτου δεν συνιστώνται οι προτεινόμενες δίαιτες αποφυγής τροφών. Σήμερα, πολλοί ερευνητές τη θεωρούν μία αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες εκδηλώσεις αυτοανοσίας, ειδικότερα τη θυρεοειδίτιδα.

Η χρόνια κνίδωση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ο έντονος κνησμός, η απρόβλεπτη εμφάνιση του εξανθήματος, τα συνεχόμενα επεισόδια επηρεάζουν τον ύπνο, την εργασία, τις προσωπικές επαφές και την κοινωνικότητα των ασθενών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η χρόνια κνίδωση επηρεάζει την ποιότητα ζωής στον ίδιο βαθμό που επηρεάζεται σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι περιμένουν να υποβληθούν σε χειρουργείο.

Η θεραπεία της δεν είναι πάντα εύκολη γιατί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99% δεν βρίσκεται το αίτιο και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα αιτιολογικής αντιμετώπισης. Έτσι, κατά κύριο λόγο, η θεραπεία είναι συμπτωματική, με σκοπό τον περιορισμό του εξανθήματος της χρόνιας κνίδωσης, του κνησμού και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η θεραπεία των συμπτωμάτων γίνεται κυρίως με αντιισταμινικά και στις εξάρσεις με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Στις ανθεκτικές περιπτώσεις, εναλλακτική λύση είναι η χορήγηση κυκλοσπορίνης. Η διακοπή, όμως, των φαρμάκων οδηγεί πολλές φορές σε υποτροπή της νόσου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved