Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας ;
Έχετε αναρωτηθεί γιατί σε αρκετές γυναίκες ασπρίζουν τα μαλλιά τους πιο νωρίς σε σχέση με κάποιες άλλες;
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, μέχρι την ηλικία των 50 ετών τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός έχει χάσει το 50% του χρώματος των μαλλιών του ενώ έρευνες έδειξαν πως το 74% των ανθρώπων μεταξύ 45 και 65 ετών είχε γκρίζα μαλλιά.
Τα μαλλιά των αντρών ασπρίζουν πιο γρήγορα απ 'ότι των γυναικών ενώ οι Καυκάσιοι γκριζάρουν πιο γρήγορα από τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς.
Που όμως οφείλεται το γκριζάρισμα των μαλλιών;
Το χρώμα των μαλλιών μας παράγεται από κύτταρα γνωστά ως μελανοκύτταρα. Αυτά, παράγουν χρωστική ουσία που μπαίνει στις ίνες της τρίχας και παράγει το χρώμα. Το χρώμα μαλλιών εξαρτάται από την αναλογία των δύο ομάδων μελανίνης: τις ευμελανίνες (καφέ και μαύρες χρωστικές ουσίες) και φαιομελανίνες (κόκκινες και κίτρινες χρωστικές ουσίες). Αν και οι διακυμάνσεις στην αναλογία αυτών των χρωστικών μπορεί να παράγει έναν μεγάλο αριθμό χρωμάτων, τα αδέλφια συχνά έχουν εντυπωσιακά παρόμοιο χρώμα μαλλιών.
Το «κλειδί» φαίνεται να βρίσκεται στην επικοινωνία μεταξύ των θυλάκων των τριχών και των μελανοκυττάρων και συγκεκριμένα στο μονοπάτι σήμανσης Wnt, ένα δίκτυο πρωτεϊνών που είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον σχηματισμό του εμβρύου, σε διάφορες μορφές καρκίνων καθώς και σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.
«Γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες ότι τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών και τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη χρωστική μελανίνη, συνεργάζονται για να παραγάγουν έγχρωμες τρίχες, όμως οι υποκείμενες αιτίες ήταν άγνωστες», εξηγεί ο Μαγιούμι Ιτο, καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και προσθέτει: «Ανακαλύψαμε ότι η σήμανση Wnt παίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό των ενεργειών αυτών των δυο παραγόντων και στον χρωματισμό των τριχών».
Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ηλικία στην οποία μπορεί να γκριζάρουν τα μαλλιά μας είναι η κληρονομικότητα, το στρες, η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής.