Αυτός είναι ο λόγος που έχετε πιτυρίδα!
Το αν έχει κανείς πιτυρίδα και πόσο σοβαρή είναι αυτή, μπορεί να εξαρτάται από το ποια βακτήρια φιλοξενούνται στο κεφάλι του, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη πιθανώς ανοίγει ένα νέο δρόμο για την αντιβακτηριακή πλέον αντιμετώπιση της πιτυρίδας.
Η πιτυρίδα είναι μια πολύ συχνή διαταραχή, που εμφανίζεται σχεδόν στον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και για την οποία δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία. Από το 1874 ένας γάλλος μικροβιολόγος είχε υποστηρίξει ότι ένας μύκητας (Malassezia) φταίει για την πιτυρίδα και έκτοτε πολλοί υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, χωρίς καν πειστικά στοιχεία.
Η κινεζική μελέτη δείχνει ότι μάλλον τα βακτήρια και όχι οι μύκητες πρέπει να ενοχοποιηθούν. Επίσης αποκαλύπτει ότι η πιτυρίδα χειροτερεύει όσο μεγαλώνει κανείς, με αποτέλεσμα όσοι είναι άνω των 40 ετών, να έχουν χειρότερο πρόβλημα σε σχέση με τους νέους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μενγκούι Ζανγκ του Εργαστηρίου Μικροβιακού Μεταβολισμού της Σχολής Επιστημών Ζωής & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports".
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πιτυρίδα εξαρτάται από την ισορροπία ή ανισορροπία ανάμεσα στα διαφορετικά είδη βακτηρίων στο κεφάλι. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα πιθανώς προκύπτει από τη δυσαρμονία στο «οικοσύστυημα» των μικροοργανισμών που ζουν στο κεφάλι ενός ανθρώπου, τρεφόμενοι από το νεκρό δέρμα και τις εκκρίσεις του σμήγματος.
Οι κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από 363 άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, με και χωρίς πιτυρίδα. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι όντως ο μύκητας Malassezia είναι παρών στο κεφάλι των ανθρώπων (αποτελώντας το 90% περίπου των μυκήτων), αλλά δεν διαφέρει μεταξύ όσων έχουν και όσων δεν έχουν πιτυρίδα.
Αντίθετα, ορισμένα βακτήρια, κυρίως ο σταφυλόκοκκος, φαίνεται να είναι πολύ συχνότερα σε όσους έχουν έντονη πιτυρίδα, ενώ στα ίδια αυτά άτομα η παρουσία άλλων μικροοργανισμών, όπως το προπιονιβακτήριο, είναι αισθητά μειωμένη, σε σχέση με όσους δεν έχουν πιτυρίδα.
Στα άτομα με καθόλου ή ελάχιστη πιτυρίδα η μέση αναλογία στο κεφάλι τους είναι 71% προπιονιβακτήριο - 26% σταφυλόκοκκος, αλλά σε όσους έχουν πολλή πιτυρίδα, η αναλογία είναι προπιονιβακτήριο 50% - σταφυλόκοκκος 44%. Φαίνεται πως όταν ο σταφυλόκοκκος παίρνει το «πάνω χέρι», η πιτυρίδα χειροτερεύει.
Οι κινέζοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι αν αλλάξει τεχνητά (π.χ. με το κατάλληλο σαμπουάν και όχι τα σημερινά που καταπολεμούν τους μύκητες) η ισορροπία του μικροβιακού οικοσυστήματος, ώστε να αυξηθεί το προπιονιβακτήριο και να μειωθεί ο σταφυλόκοκκος, η πιτυρίδα θα υποχωρήσει. Αυτό όμως πρέπει να αποδειχθεί με μελλοντικές έρευνες.
Στο μεταξύ, μπορεί ίσως κανείς να τρώει γιαούρτι που περιέχει προπιονιβακτήριο και το οποίο δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές το 2013. Ή, ακόμη καλύτερα, μπορεί να κάνει λούσιμο με αυτό το γιαούρτι!