Θάλασσα και ομορφιά: Μύθοι και αλήθειες
Καλοκαίρι ίσον παραλία, θάλασσα, ήλιος, ανέμελο στυλ, μαύρισμα...
Ειδικά, για το μαύρισμα, που σε όλες μας αρέσει, έχουμε ακούσει διάφορα. Κι έχουμε κάνει διάφορα «πειράματα». Γενικά, γύρω από τη θάλασσα, τον ήλιο και την ομορφιά κυκλοφορούν πολλοί μύθοι. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Το αντηλιακό δε μαυρίζει
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και με το αντηλιακό μπορείς να πάρεις χρώμα. Εκτός και αν θέλεις να γίνεις... κάρβουνο, αφού θα έχεις πετύχει να σε «κάψει» ο ήλιος. Και το κακό που θα έχεις κάνει στην επιδερμίδα σου, θα τα δεις αργότερα.
Κοκκίνισα, άρα θα μαυρίσω
Αυτό είναι κάτι που το πιστεύαμε πολύ. Και κάθε φορά που μας κοκκίνιζε ο ήλιος, λέγαμε ότι θα γίνει... μαύρισμα. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Γιατί η κοκκινίλα, απλά θα ξεφλουδίσει. Για να μην πούμε για το τσούξιμο που τραβάμε, κάθε φορά που μας καίει ο ήλιος. Αξίζει τον κόπο για κάτι, που στην τελική δεν ισχύει.
Πήρα χρώμα, οπότε δεν χρειάζεται να βάλω αντηλιακό
Το έχουμε ακούσει όλες. Αφού μαυρίσαμε, δεν είναι απαραίτητο το αντηλιακό καθώς δεν κινδυνεύουμε από έγκαυμα από τον ήλιο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και όταν η επιδερμίδα είναι σκουρόχρωμη ή μαυρισμένη, πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο. Γιατί, μπορεί να μην κινδυνεύει από έγκαυμα, αλλά παραμένει εκτεθειμένη στις υπόλοιπες βλαβερές συνέπειες του ήλιου, όπως, καρκίνος του δέρματος.
Μία επάλειψη με αντηλιακό είναι αρκετή
Το ακούμε και αυτό συχνά. Ότι στους ενήλικες, μία επάλειψη με αντηλιακό – ειδικά αν είναι με υψηλό δείκτη προστασίας – είναι αρκετή για να μας προστατεύσει από τον ήλιο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται συχνά, αφού φεύγει με το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα.
Η ομπρέλα θαλάσσης μας προστατεύει από τον ήλιο
Σίγουρα, είναι πολύ καλύτερα να καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε και 100% προστατευμένοι από τον ήλιο. Για την ακρίβεια, ακόμη και κάτω από την ομπρέλα πρέπει να παίρνουμε μέτρα προστασίας, διότι ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο και το νερό και άρα μπορεί μια χαρά να σε βρει και κάτω από αυτήν. Επίσης, αν το ύφασμα της δεν είναι καλό, οι ακτινοβολίες περνούν.
Το θαλασσινό αλάτι κάνει καλό στα μαλλιά
Η αλήθεια είναι ότι με το θαλασσινό νερό, μπορείς να πετύχεις το τέλειο, ανέμελο, καλοκαιρινό λουκ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το θαλασσινό νερό δεν κάνει καλό στα μαλλιά και δεν πρέπει να το αφήνουμε πάνω σε αυτά. Κι αυτό διότι, το αλάτι αφυδατώνει σε μεγάλο βαθμό την τρίχα.
Το θαλασσινό αλάτι κάνει καλό στην επιδερμίδα
Κι άλλος ένα μύθος που έχουμε ακούσει. Το θαλασσινό αλάτι κάνει καλό στην επιδερμίδα, αν το αφήνουμε πάνω. Και είναι μύθος, διότι τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτέλεσμα, αφού το αλάτι αφυδατώνει και ξηραίνει την επιδερμίδα σε μεγάλο βαθμό.