The DOLLcumentary: Ενσυναίσθηση και παιχνίδι, δύο πρωταρχικές έννοιες για το παιδί

Τι είναι η ενσυναίσθηση; Πόσο σημαντική είναι για τη ζωή και την εξέλιξη ενός παιδιού;

Πώς το παιχνίδι μπορεί να εξυπηρετήσει τις αναπτυξιακές ανάγκες ενός παιδιού και την ίδια ώρα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης;

Η νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης», η οποία διεξήχθη από τη Barbie® και νευροεπιστήμονες του γνωστού Πανεπιστημίου, μελέτησε τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με τις κούκλες και ανέδειξε τη σημασία του, όχι μόνο για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού, αλλά και της ίδιας της ενσυναίσθησής του.

Το Mothersblog.gr, μέσα από τη διαδικτυακή σειρά ντοκιμαντέρ The DOLLcumentary, φέρνει στο προσκήνιο την αξία της ενσυναίσθησης, αποδεικνύοντας, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, πώς ένα παιδί μπορεί να την αποκτήσει, γιατί είναι σημαντική για τη ζωή του και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού.

Δείτε το πρώτο επεισόδιο του The DOLLcumentary:



Ένα ντοκιμαντέρ για το παιδί, το παιχνίδι και την ενσυναίσθηση

Αφετηρία για το The DOLLcumentary είναι η επιστημονική μελέτη για τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ με επικεφαλής τη Dr Sarah Gerson και τα απολύτως σαφή ευρήματά της: Το παιχνίδι με τις κούκλες μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στα παιδιά. Και αυτό, διότι όταν ένα παιδί παίζει, αναπτύσσεται η συναισθηματική του νοημοσύνη, οι δεξιότητες και οι γνώσεις του, ενώ παράλληλα γίνεται πιο δημιουργικό και μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του.



Ειδικοί από διάφορα πεδία καταθέτουν τις γνώσεις, τις απόψεις και την εμπειρία τους γύρω από τις δύο θεμελιώδεις αυτές έννοιες για την ανάπτυξη του παιδιού. Το πρώτο επεισόδιο διερευνά τι σημαίνει η ενσυναίσθηση για παιδιά και γονείς, τι σημαίνει το παιχνίδι για τα παιδιά, για την ανάπτυξή τους, για την ολοκληρωμένη συναισθηματική τους ωρίμανση και για το μέλλον τους. Η επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης Dr Sarah Gerson, η ψυχοθεραπεύτρια Σάντυ Κουτσοσταμάτη, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής παιδικών εκπομπών Χρήστος Δημόπουλος, ο καθηγητής Ψυχολογίας Αναστάσιος Σταλίκας, η ψυχολόγος Έρα Μουλάκη, η εκπαιδεύτρια γονέων Αφροδίτη Κονδύλη, ο εργοθεραπευτής Στράτος Αλεξάνδρου και η δημοσιογράφος Δέσποινα Καμπούρη στην αφήγηση, εξηγούν στους γονείς τι μπορούν να κάνουν και τι θα πρέπει να αποφύγουν στο μεγάλωμα των παιδιών.

Η «τέχνη» της ενσυναίσθησης και οι ιστορίες του παιχνιδιού

Μιλώντας στο The DOLLcumentary, ο δημοσιογράφος Χρήστος Δημόπουλος, χαρακτηρίζει την ενσυναίσθηση «μία τέχνη». Πράγματι, η ικανότητα να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά την αφετηρία των λόγων και των έργων του άλλου, χρειάζεται επιμονή, προσπάθεια και υπομονή, ώστε εμείς οι γονείς πρώτα να την κατακτήσουμε και κατόπιν να την εμφυσήσουμε στα παιδιά μας. Διότι, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τον εαυτό μας από τα παιδιά μας, να αντιληφθούμε δηλαδή πως είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και κατόπιν να τα αντιμετωπίζουμε ως ίσους ανθρώπους.

Ο ρόλος του παιχνιδιού σε αυτή τη διαδικασία είναι εξέχουσας σημασίας. Το παιδί χρησιμοποιεί το παιχνίδι του όχι μόνο ως μέσο για την ανάπτυξή του, αλλά και για να πει, να διηγηθεί τη δική του ιστορία. «Είμαστε οι ιστορίες μας», αναφέρει η ψυχολόγος Έρα Μουλάκη στο The DOLLcumentary. Πώς όμως εμείς οι γονείς θα καταφέρουμε να μπούμε στον φανταστικό κόσμο του παιδιού, όταν εκείνο παίζει και θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι μάς λέει μέσα από αυτό;



Είναι σαφές πως το παιχνίδι με κούκλες, το παιχνίδι με την κούκλα Barbie®, δίνει στο παιδί μας και σε εμάς, την ευκαιρία αυτή. Το παιδί επιλέγει την κούκλα που του ταιριάζει, βρίσκει την κούκλα με την οποία μπορεί να ταυτιστεί και τοποθετεί σε αυτή τον δικό του κόσμο, τη δική του οπτική για τα πράγματα, για τις καταστάσεις που βιώνει, για όσα ζει. Προσεγγίζοντάς το με ενσυναίσθηση, έχουμε ως γονείς τη δυνατότητα να αντιληφθούμε όσα διηγείται με το παιχνίδι του και να βρεθούμε δίπλα του, ώστε να μας εμπιστευτεί, απλώς και μόνο, παρατηρώντας το να παίζει με κούκλες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved